Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Karácsonyi dekorációban nem tilos a vörös csillag

2005.12.19. 13:14
Három feljelentést is tett, és még a megyei rendőrkapitánynak is levelet írt Hamza István egy szombathelyi lemezbolt karácsonyi dekorációja miatt. Az állampolgárt ötágú vörö csillagok borították ki. A rendőrök szerint a csillagok nem olyanok, amilyeneket a törvény tilt.

Nem minősül önkényuralmi jelképnek egy szombathelyi lemezbolt karácsonyi dekorációja, közölte a szombathelyi rendőrség. A bolt tulajdonosa ellen Hamza István magánszemély három feljelentést is tett, amiért a kirakatban ötágú vörös csillagok voltak.

Az állampolgári bejelentés nyomán a rendőrök kivonultak a helyszínre, de azt állapították meg, hogy nem történt bűncselekmény, ezért nem is indult nyomozás az ügyben. "A piros csillagok szabálytalan alakúak, ágai lekerekítettek, ezért nem felelnek meg a jogszabályban leírtaknak sem, ráadásul a lemezbolt tulajdonosának elmondása szerint a dekorációt egy áruházban, kereskedelmi forgalomban vásárolta" - mondta Kovács Péter, a városi kapitányság szóvivője.

A szóban forgó könyv- és lemezbolt tulajdonosa nem kívánta kommentálni a történteket, de egyeztet jogi képviselőivel, és nem tartja kizártnak azt sem, hogy jogi lépéseket tesz a feljelentővel szemben, hiszen szavai szerint az üzlet jó hírének nem használtak a rendőrség kivonulásai és az, hogy miközben őt az utcán hallgatták meg, a vevők a karácsonyi forgalom közepette arról érdeklődtek, hogy be lehet-e egyáltalán menni a boltba.

Mint mondta, érdekes módon tavaly ugyanez a dekoráció nem szúrt szemet a feljelentőnek. Hamza István, a bejelentő szerint egy jogállamban be kell tartani a törvényt, márpedig az egyértelműen önkényuralmi jelképnek minősíti és tiltja az ötágú vörös csillag használatát.

Hamza a rendőrségen kívül a szombathelyi önkormányzat jegyzőjét is értesítette, és személyes levelet írt Orbán Péternek, Vas megye rendőrfőkapitányának is, amire azonban eddig még nem érkezett válasz.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.