Dolgozó nők építették a szocializmust

2011.09.26. 11:26

A hatvanas évektől elsősorban a nők tömeges munkába állásának köszönhetően nőtt történelmi magasságokba a magyarországi foglalkoztatás mértéke – derül ki a 2001-es népszámlálás után közölt, 1930-ig visszatekintő adatokból. Idén ismét népszámlálás lesz, október elsején kezdődik, ebből az alkalomból a korábbi népszámlálások adataiban bogarászunk.

 

Korábban megírtuk, hogy a magyar népesség gazdasági aktivitása a második világháború után az 1980-as évek elejéig szinte folyamatosan javult. Az 1980-as népszámlálás adatai szerint akkor több mint 5 millió embernek volt állása az országban (míg 1970-ben csaknem 50 százalékos volt a foglalkoztatottság, vagyis egy munkavégző emberre egy nem dolgozó – gyerek, nyugdíjas, rokkant – jutott).

A nemenkénti bontásból az is kiderül, hogy elsősorban a nők munkába állása pörgette fel az ötvenes évektől a foglalkoztatást. A munkában álló férfiak száma 1960-tól folyamatosan csökkent, a mélypontot jelentő 1996-ban harmadával kevesebb férfinak volt munkája, mint 1941-ben vagy 1960-ban, százalékosan pedig a második világháború óta folyamatosan csökkent a férfiak körében a foglalkoztatottság.

A nők bezzeg kitettek magukért a szocializmus építésének frontján! Míg az 1930 és 1949 közötti adatokban csak nagyjából egymillió dolgozó nő szerepel – persze a világháború éveiben valószínűleg ennél magasabb volt a frontokra vezérelt férfiak helyett munkába állt nők száma –, addig 1960-ban már csaknem 1,7 millió. Vagyis bő tíz év alatt másfélszeresére nőtt a női foglalkoztatottság, majd tovább javult: 1970-ben és 1980-ban már több mint 2 millió magyar asszonynak volt munkája.

Érdekes módon a rendszerváltás is kevésbé vetette vissza a női munkát, amit részben az magyaráz, hogy a nyolcvanas évek végére olyan gazdasági ágazatok sodródtak a legmélyebb válságba, mint a bányászat és a nehézipar, ahol zömmel férfiak dolgoztak. A mélypontot jelentő 1996-os adatokban másfélmillió nő és kevesebb, mint kétmillió férfi foglalkoztatott szerepel, vagyis csak negyedével több férfinak volt munkája, mint nőnek. Az ezredfordulóra még szűkebbre zárult az olló: csak 1,18-szor annyi férfinak volt munkája, mint nőnek.