Akik lepipálták Kádárt

2012.05.25. 08:50

Kiket ölelgetett a legtöbbet Kádár, kivel váltott a legtöbbször csókot? Íme a kortárs kommunista pártvezetők elitmunkaversenyének a végeredménye, ahol bizony csak a középmezőnyben végzett Kádár János.

Volt, ahol bajban voltunk, honnan is számítsunk a hatalom kezdetét. Mao Ce-tungnál (aki már 1945-től a kommunista párt első embere volt) például azt vettük figyelembe, amikor a polgárháborút megnyerve a kommunisták 1949 október elsején kikiálltották a Kínai Népköztársaságot. Gustav Husáknál viszont a párt irányításának átvételénél indult a számlálónk (1969. április 17.), és nem 1975. május 29-én, amikor Csehszlovákia elnöke lett. Brezsnyev 1960-ban lett a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke, de mi 1964. október 14-ét számítjuk, amikor a hatalom valódi birtoksa, azaz a párt első titkára lett.

 

Megnéztük egy másik szempontból is a hosszú ideig hatalmon lévő kommunista diktátorokat: ki hány évesen lett az országa rettegett ura és ki bírta legtovább. A lengyel Gomulka például 65 évesen, a többiekhez képest ereje teljében távozott, mégha a gdanski lázadás miatt végül is megrendült egészségi állapotára hivatkozva állították félre. Honecker hozzá képest már öreg veterán volt, mire Brezsnyev támogatásával sikerült kifúrnia Ulbrichtot, szintén egészségügyi kényszernyugdíjazással. A kései indulás ellenére csak 1989 söpörte el Honeckert, aki még öt évvel élte túl a nem csak számára végzetes évet.