1340 milliárd forinttal etettük a korrupciót

2014.01.28. 15:53 Módosítva: 2014.01.28. 15:56

Sok szokatlan közbeszerzési eljárás versenykorlátozó és korrupt. Általában azokkal az eljárásokkal van baj, ahol kivételesen rövid az ajánlattételi idő, vagy nagyon kevés a jelentkező - állapítja meg Korrupciókutató Központ Budapest egy tanulmányában. 

A Központ összevetette a nemzeti és az európai uniós forrásokra vonatkozó Korrupciós Kockázati Index értékeket. Arra jutott, hogy Magyarországon az EU-s források korrupciós kockázata 8 százalékkal magasabb, mint a nemzeti források kockázata. Ez Csehországra is igaz, de ott csak 3 százalék a különbség. Ezzel szemben Szlovákiában 13 százalékponttal alacsonyabb az EU-s források korrupciós kockázata, mint a kizárólag szlovák forrásokból megvalósuló közbeszerzéseké.

A szerzők becslést adnak a 2009-2012 között részrehajlóan odaítélt EU-forrásból finanszírozott közbeszerzések nagyságára is. A becsült arány Magyarországon a 2009-2011 években évente átlagosan az éves GDP 1,15 százalékára tehető. Ezek szerint évente 335 milliárd forint, azaz négy év alatt mintegy 1340 milliárd forint EU forrás elköltésére kerülhetett sor részrehajló (korrupt) módon. Ez az arány magasabb, mint Csehországban (0,94 százalék), de alacsonyabb, mint Szlovákiában (1,61 százalék).

 

Ezek az arányok jelentősek, mivel a három országban együtt a GDP 3,3 százalékának megfelelő nagyságú európai uniós forrást költöttek el a vizsgált időszakban, ehhez érdemes hasonlítani a fenti arányokat.

A tanulmány szerint bár az európai uniós források elosztása elméletileg szigorúbb jogi és monitoring környezetben zajlik, mint a nemzeti forrásoké, a gyakorlatban kétesnek bizonyul az elosztás pártatlansága, kizárólag szakmai szempontoknak való megfelelése. Ebben szerepet játszik az elosztás mechanizmusa: az, hogy a döntéshozók minden szerződésről diszkrecionálisan, saját hatáskörükben döntenek - szemben más, átlátható, egyértelmű szabályok alapján történő kiadással, például a nyugdíjakkal - valamint az is, hogy az EU-források a járadékvadászat kiemelt célpontját jelentik.