Büntetik a buzizást a befektetők

2014.02.27. 11:14

Beszakadt az ugandai shilling árfolyama, miután az ország elnöke aláírta a brutálisan melegellenes törvényeket – írja a Bloomberg. A shilling korábban az egyik legerősebb afrikai pénznem volt a dollárral szemben, idén, a törvények aláírása óta viszont 2,5 százalékot zuhant. Ezzel minden eddigi idei erősödését lenullázta.

sg2014022733412

A Yoweri Kaguta Museveni elnök által jóváhagyott törvény szerint a homoszexualitás életfogytiglani börtönnel büntethető. A devizapiacon nem azért okozott ekkora a felfordulást a törvény, mert a befektetők annyira együttéreznek a melegekkel: a diszkriminatív törvényeknek pénzben is mérhető hatása van. Dánia és Norvégia máris bejelentette, hogy visszatartja az országba irányuló segélyeket (összesen 17,5 millió dollár értékben), a Virgin Group alapítója, Richard Branson pedig bejelentette, hogy üzleti bojkottot kezdeményez az országgal szemben.

Ez egy erősebb gazdaságot nem érintene meg túlzottan, de Uganda gazdasága nem túl nagy, nominálisan csak a hatoda a GDP-jük a magyarnak. Ráadásul nagyon segély- és kávéexportfüggőek. A külföldről érkező segélyek az éves költségvetés ötödét teszik ki. Ha az USA és a nagyobb segélyszervezetek is csatlakoznak a bojkotthoz, akkor nagyon kellemetlen pénzügyi helyzetbe kerülhet a gazdasági szempontból még mindig apró afrikai ország, a befektetők ezt a lehetőséget árazták az ugandai shilling eladásával. A helyzetet persze elég ellentmondásossá teszi, hogy nem kis részben amerikai hittérítők hintették el a szélsőséges homofóbia magjait Ugandában.