Utálja a bankokat? Akkor ezt imádni fogja

2014.08.25. 11:41 Módosítva: 2014.08.25. 12:25

A múlt héten közzétette az MNB a bankszektor legfrissebb számait, amiből elég lehangoló kép bontakozik ki, már a bankrendszer szempontjából (bár tény, hogy normálisan működő hitelezés nélkül nincs növekedés sem, szóval fogalmazhatunk úgy is, hogy az egész gazdaság szempontjából).

A Portfolio.hu részletesen elemezte a számokat, itt most legyen elég ez az ábra, ami azt mutatja, hogyan alakult az összes bank profitja együttvéve, 2010 óta minden negyedévben.

 

A legutóbbi negyedév 361 milliárd forintos vesztesége ráadásul még nagyobb lesz, ha az összes bank elkezdi leírni azokat a veszteségeket, amiket a devizahiteles csomag ró rájuk (főként az egyoldalú kamatemelések és az MNB által előírt szigorú képlet miatt). De már így is majdnem akkora a bukó, mint a végtörlesztéskor elszenvedett 365 milliárd forint, ami a negatív rekord. 

Az is kitűnik ebből, hogy a négy év mérlege banki szempontból eddig mínusz 410 milliárd forint, ennyi volt az extraprofit, amit ezalatt zsebre tettek. Igaz, a korábbi, években, amikor még csak jót látták a devizahitelezésből, egy év alatt csináltak ekkora profitot a bankok (a következő ábra a adózás előtt, így a bankadó nélküli éves eredményeket követi):