Ennyi pénzből lehet megélni a gazdagabb és a szegényebb magyarok szerint

2014.11.26. 20:22

A leggazdagabb magyarok szerint fejenként havi háromszázezer forint feletti összeg kell a nagyon jó életszínvonalhoz, a legszegényebbek szerint már nagyjából a fele is elég ehhez. A leggazdagabb ötödnek nagyjából százezer forintra van szüksége, hogy éppen hogy megéljen, míg a legszegényebbek nagyjából 44 ezer forintból oldják ezt meg.

A KSH nemrég megjelent kutatásában a háztartások egy ötfokú skálán nyilatkoztak arról, hogy fejenként és havonta mennyi nettó jövedelmet tartanának szükségesnek a nagyon szűkös szinttől a nagyon jóig tartó életszínvonalhoz, és az ehhez minimálisan elegendőnek tartott összegeket is megnevezték.

 

Az elvárt pénz kapcsolatban van azzal, hogy mekkora a háztartás jövedelme, ezért a szegényebbek kevesebb pénzből is átlagos vagy jó színvonalon meg tudnának élni, a gazdagabbaknak viszont több pénz kell ugyanezekhez a szintekhez.

2014 tavaszán a magyar háztartások az átlagos megélhetési szinthez fejenként és havonta 127 ezer forint jövedelmet tartottak volna elegendőnek, a nagyon jó szinthez 229 ezer forintra lett volna szükségük. Ezek az összegek 6, illetve 7 százalékkal haladták meg a megelőző évit.

A leggazdagabb húsz százalék szerint havi 170 ezer kell az átlagos életszínvonalhoz, míg a legszegényebb ennek a felével is beérte volna.