Mégse vagyunk olyan túl jók a régióban

2015.05.15. 14:09 Módosítva: 2015.05.15. 18:55

Kijött a maradék régiós GDP-adat, ami szerint egyáltalán nem is állunk olyan jól a többiekhez képest. Egészen pontosan a dobogóról is leszorultunk a csehek és a lengyelek jelentős előzésével. Az előző cikkünkben is megírtuk már, hogy nem biztos még, hogy akkora májerek vagyunk, most be is következett. És nem is biztos, hogy itt a vége.

Bár korábban azt írtuk, hogy Európa élvonalába ugrott a magyar gazdaság a negyedéves GDP-növekedés tekintetében, már akkor megemlítettük, hogy egy csomóan még simán beelőzhetnek minket, mert még nem minden ország közölt adatot.

Ez meg is történt: Varsóban bejelentették a lengyel adatot , ami szerint a lengyel gazdaság szezonális igazítva 3,4 százalékot nőtt az előző év első negyedévéhez képest, ami  simán veri a magyar adatot, hivatkozik a Bloombergre a Portfolio. Ennél is durvábban nőttek a csehek, akik mindenkit meglepve 3,9 százalékot nőttek hasonló számítás szerint.  Ez azt jelenti, hogy a régióban már nem állunk annyira fényesen.

(Az új adatokat a sor végére tettük)

 

Ráadásul ezzel még nem biztos, hogy vége a lecsúszásnak, mivel a lap szerint jó eséllyel a máltai és az ír gazdaság is jobban teljesíthetett, de akár a svéd és a luxemburgi is lejjebb szoríthatja Magyarországot. Ennek ellenére ha még ez be is következik, európai szinten még a hetedik hely is elég jó teljesítményt jelent.