Így lódult meg az európai ingatlanpiac egy év alatt

2015.10.08. 16:48 Módosítva: 2015.10.08. 16:48

Nem csak Magyarországon robbant fel az ingatlanpiac az elmúlt időszakban, szinte minden EU-országban érezhetően nőttek az árak egy év alatt. Az Eurostat új adatai szerint az Európai Unión belül 2015 második negyedévében összesen 2,3 százalékkal emelkedett a lakásárindex, de a változás mértéke nagy változatosságot mutat országonként.

 

Az árak a svéd piacon lódultak meg leginkább, ahol 13 százalékkal lett több a lakásárindex, de a második helyezett Magyarország sincs sokkal lemaradva, itthon átlag 11,9 százalékkal kellett többet fizetni egy lakásért, mint tavaly ilyenkor. 10 százalék fölött van még Észtország és Írország, és az északi országok általában kimagaslanak a mezőnyből, Svédországon kívül Norvégiában és Dániában is jelentős növekedést láthatunk. Ennek oka részben az lehet, hogy Stockholm és Oslo konkrétan Európa leggyorsabban növekvő városai, ahol a hirtelen beáramló sok ember lakáshiányt idéz elő.

Azért akadnak országok, amelyek kivételt képeznek a trend alól, ilyen Olaszország, Franciaország, Finnország, és leginkább Lettország, ami a mostani negatív csúcsot tartja -4,4 százalékkal.A növekedés kevésbé jellemezte az eurozónát, mint az egész EU-t, a teljes unió 2,3 százalékához képest a míg a pénzügyi unió országaiban csak 1,1 százalékot emelkedtek az ingatlanárak.