34,5 százalékkal drágult meg a krumpli

2016.02.15. 12:23
3 hozzászólás

2015 decemberében a mezőgazdasági termelői árak 5,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Ennek főleg az az oka, hogy a növényi termékek eléggé megdrágultak, átlagosan 12,6 százalékkal. Ezek közül is kielemelkedik a burgonya termelői ára, ami 73 százalékkal nőtt a 2014. decemberi alacsony bázishoz képest. A 2013. decemberi árhoz képest csak 5,7 százalékkos a növekedés.

A 73 százalékos növekedéssel viszont ugyanaz a helyzet, mint amikor a tankolás nem lesz annyival olcsóbb, mint amennyivel a benzin ára esik a világpiacon. A krumpli termelési árán kívül ugyanis például az üzemanyag ára is meghatározza azt, hogy mennyibe fog végül kerülni a piacon a krumpli (ahogy a benzin árát is alakítja egy csomó adó, és a kiskereskedelem költségei is, mint például a bérek). Ez lehet az oka, hogy a piacon már csak 34,5 százalékkal volt drágább a krumpli ára decemberben, mint egy évvel korábban.

 

A KSH legfrissebb adatai alapján 2015 decemberében a 2014. decemberihez képest:

  • a gabonafélék ára 11 százalékkal emelkedett, elsősorban a kukorica árának 21 százalékos növekedése miatt, miközben a búza ára 2,2 százalékkal csökkent. 
  • A hús és az állati termékek viszont átlagban hat százalékkal voltak olcsóbbak. Az élő állatok termelőiárszintje 2,8, az állati termékeké 13 százalékkal lett alacsonyabb.
  • A vágósertés felvásárlási ára tovább csökkent, így 2015 decemberében 313 forint volt kilogrammonként, ami az elmúlt négy év legalacsonyabb ára.

Akciós csomagok!

Kényeztetés, lazítás, szórakozás szép tájakon.

Tunéziai nyaralásra vágyik?

Sousse, Monastir, Djerba, Mahdia hihetetlen árakon! Foglaljon azonnal!