181 ezres kezdőfizura pályáznak a fiatalok

2016.07.11. 16:21

A 18-24 éves korosztályból sokan azt sem tudják, hogyan kellene állást keresni, de nettó 181 ezer forintos fizetést várnak. A munka világával eddig nem találkozó tanulók 57 százaléka már most sem hisz a szakmája piacképességében, mégsem választ másikat - ez derült ki a a GKI és a Jófogás közös tanulmányából, írja a Pénzcentrum.

A pályakezdők fizetésigényét bemutató grafikon alapján kiderül, hogy a pályakezdők nagyjából hatvan százaléka vár 150 és 210 ezer forint közötti nettó fizetést, 14 százalékuk 120 és 150 ezer közöttit, 21 százalék pedig 210 ezer forintnál magasabbat.

A tanulmányból az is kiderül, hogy:

  • az 5-10 évvel idősebb korosztályhoz képest a 18-24 közöttieknek például a hosszú távú munkahelyi elköteleződésben a személyes kapcsolatok a mérvadóak, míg a legifjabbak inkább az anyagi juttatások mentén tudnak elköteleződni. Munkahelyhez kötik a lojalitást, nem személyes viszonyokhoz. 
  • Ennek a korosztálynak munkahelyválasztásnál a fizetési igények teljesülése a legfontosabb, és a rugalmas munkaidő is nagyon vonzó számukra, hogy ne csak a munkáról szóljon az életük.
  • Azt is máshogy ítéli meg ez a generációs, hogy nekik személyesen mekkora szerepük van a céljaik elérésében. A fiatalok nagy többsége úgy véli, hogy a kitűzött célok elérése szinte teljes egészében rajtuk múlik, ellenben a 40-es éveikben járók sokkal nagyobb arányban érzik a külső hatások szerepét is.
  • A pályakezdést viszont elég pesszimistán látják: a megkérdezettek fele úgy látja, hogy nehezen fogja megtalálni az első állását, és nem könnyű feladat a végzettségének megfelelő munkát találni.
  • Ami viszont igazán meglepő, hogy 10-ből 4 hallgató nem hisz annak a szaknak, vagy szakmának a piacképességében, amelyet éppen tanul. Az is kiderült, hogy a már dolgozó fiataloknak mindössze a fele dolgozik végzettségének megfelelő munkahelyen.
  • A tanulmány szerint a 18-24 éves korosztály 68 százaléka pénzkereseti lehetőség miatt kezd el dolgozni, 33 százalékukat pedig azért, hogy önállósodjanak, és külön költözhessenek a családtól. Minden nyolcadik fiatal azért dolgozik, hogy finanszírozni tudja a tanulmányait.