Milliárdokat vesztünk azon, hogy ilyen melegben kell dolgoznunk

2016.07.26. 07:01

Egy friss kutatás alapján 2030-ig 3 billió dollárt veszít a világ azon, hogy a globális felmelegedés egy csomó iparágban jelentősen csökkenti a termelékenységet. Hogy ez mennyi pénz? 852 billió, tehát 852 ezer milliárd forint. Ez nagyjából a 30 ezer milliárdos magyar GDP 28-szorosa.

A számítások alapján a felmelegedés leginkább a szegényebb országok gazdaságaiban nehezíti meg a cégek és a munkavállalók dolgát, különösen az olyan iparágban, mint például az építőipar vagy a mezőgazdaság, ahol sokat kell a szabadban dolgozni - derül ki a World Economic Forum blogposztjából. A kutatás szerint Tuvalu, a Maldív-szigetek, Pápua Új-Guinea, Fiji, Vietnam és Kambodzsa bukja majd a legtöbbet a felmelegedés miatt.

forrás: Bloomberg, WEF
forrás: Bloomberg, WEF

Az új-zélandi Health and Environment International Trust tanulmánya 43 ország esetében (Magyarország nincs ezek között) modellezi a növekedő átlaghőmérséklet gazdaságra gyakorolt hatását. Az Asia-Pacific Journal of Public Health nevű tudományos folyóiratban publikált kutatás alapján Kína és India együtt 450 milliárd dollárnyi GDP-t veszíthet 2030-ig, a gazdagabb országokat viszont nem fogja ennyire drasztikusan érinteni a felmelegedés: a japán és az angol gazdaság teljesítményét nem befolyásolja, az amerikaiét pedig csak kicsit érinti majd: az előrejelezés szerint az USA a GDP-jének 0,2 százalékát bukhatja emiatt.

A felmelegedés az ázsiai és afrikai országokat érinti majd a legrosszabbul: Dél-Kelet Ázsiában már mostanra 15-20 százalékkal lecsökkent az időjárásfüggő iparágakban a munkára alkalmas munkaórák mennyisége, tehát egyre többször van annyira meleg, amiben már egész egyszerűen nem lehet dolgozni. Amennyiben a felmelegedés folytatódik, ez 2050-re megduplázódhat.