Hiába kiemelt régió, csúszik le a Balaton környéke

2016.08.24. 15:26 Módosítva: 2016.08.25. 09:36

A Balaton Régióra még ma is sokan gondolnak úgy, hogy az az ország gazdaságilag egyik legfejlettebb területe. Ehhez képest a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet (BKÜ) területén mért egy lakosra jutó Települési Gazdasági Erő (TGE) az országos átlaghoz képest fokozatosan csökkenő mértékű, ami a Balaton térségének fokozatos gazdasági pozícióvesztését jelenti.

2013-ban az egy lakosra jutó országos átlagnak már csak alig 80 százalékát érte el a régió  gazdasági ereje. Ez a Balaton Fejlesztési Tanács 1994-2013-as időszakra vonatkozó méréséből derült ki, amelyet a Balaton hosszútávú területfejlesztési koncepciója keretében készítenek. 

A szervezet a monitoring során külön nézi a part menti, és a tótól távolabb eső területeket, az ábrán is jól látható a két rész hatalmas különbsége. Bár a nem parti részek TGE-indexe még mindig jóval alacsonyabb, mint a partiaké, az utóbbiak meredek lefelé ívelése miatt a két kategória egyre közelebb kerül egymáshoz: a part környékén az átlagos fejlettségi szint 2013-ra az országos átlag alá került.