Csak a szenvedést sikerül egyre hosszabbra nyújtani

2016.10.21. 07:01 Módosítva: 2016.10.21. 13:30

A magyar várható élettartam lassan felzárkózott az európai topmezőnyhöz, de az időskori életminőségben még mindig alatta maradunk az átlagnak - derül ki a Tárki Társadalmi Riportjából. Morbidan hangzik, de a magyar egészségügyi és társadalombiztosítási rendszer jelen formájában csak arra képes, hogy sokáig elnyújtsa az egyébként élvezhetetlen életet. 

Az átlag magyar nő 2014-es adatok szerint 65 éves korától számítva még mintegy 18 évet él, ez nagyjából megegyezik azokkal az országokkal, ahol a legmagasabb ez a szám a kontinensen. A férfiaknál ez az érték alacsonyabb, és az európai top3-tól is elmarad.

Idáig rendben, de egy ideje már a statisztikák készítésekor azt is nézik, milyen minőségű életet élhet egy átlagember idős korában. És ebben nem állunk túl jól, a 2014-es adatok szerint a 65 éves korban hátralevő éveknek csak nagyjából a fele telik egészségben a férfiaknál, és harmada a nőknél a Tárki lakosságszámmal súlyozott adatai szerint, ami.

forrás: Tárki, Társadalmi Riport
forrás: Tárki, Társadalmi Riport

Eközben az európai top3-nál pont fordított a helyzet, csak a legutolsó harmadban válik szenvedéssé az élet. Magyarország mind a férfiak, mind a nők tekintetében az európai átlagot, és a V3 országok átlagát is alulmúlja, ami jól érzékelteti a nagy ellátórendszerek problémáit. Különösen durva, hogy bár a többi országhoz hasonlóan a nők várható élettartama magasabb, az egészségben töltött évek száma ugyanott áll, mint a férfiaknál, vagyis csak a rossz életminőségben eltöltött időt sikerül megnyújtani.