Jobban növekedtünk a vártnál, de a szomszédok így is ránk vernek

2016.12.06. 19:34 Módosítva: 2016.12.06. 19:58

A kormány szeret dicsekedni a GDP-adatokkal, de régiós összehasonlításban hátul kullogunk, és az eurozóna átlagát is alulról karistoljuk a friss növekedési adatok szerint.

Kedden közölte az Eurostat az uniós országok statisztikai hivatalainak adatszolgáltatása alapján 2016 harmadik negyedévének növekedési adatait. A számok azt mutatják, hogy a közép- illetve kelet-európai tagállamok jóval gyorsabban növekedtek az uniós átlagnál és az euroövezeti átlagnál is, de nem Magyarország húzta felfelé a mezőnyt, hiába nőtt a nemzeti össztermék a vártnál kedvezőbb ütemben. 

A KSH kedden 2,2 százalékot, naptárhatással kiigazítva 1,6 százalékot hozott ki a harmadik negyedévre. Ez az Eurostathoz beérkezett adatok alapján egy tizeddel alacsonyabb még a gyengécske euroövezeti mutatónál is, a környéken szétnézve pedig azt látjuk, hogy csak Ausztria múlja alul. Az EU legjobb növekedési ütemét az előző évvel összehasonlítva Románia produkálta, keleti szomszédunknál 4,6 százalékot nőtt a gazdaság a harmadik negyedévben.