15 éve először nőtt a magyar hangfelvétel-ipar

2016.12.16. 13:18

A magyar zeneipar 2015-ben több mint 50 milliárd forintot termelt, ebből a hangfelvétel-iparág 18,5 milliárdot. A digitális értékesítésből származó bevételek világviszonylatban először haladták meg a fizikai kiadványok értékesítéseinek összegét, és itthon is utolérték azokat. 

Elkészült a tavalyi évről a ProArt zeneipari jelentése, amelyből kiderül, hogy 15 éves csökkenést követően kis mértékű növekedésnek indult a magyar hangfelvétel-iparág. A számok szerint ez elsősorban a digitális zenefigyasztás térnyerésének köszönhető, amiben haznák lassan felzárkózik a világátlaghoz. 2015-ben a fizikai értékesítés 20 százalékot esett, míg a digitális 40 százalékot nőtt, így a két terület megközelítőleg egy szintre került.

hangf.png
Grafika: ProArt zeneipari jelentés

A pozitív tendencia ellenére ugyanakkor a magyar zenész még mindig elsősorban a jogdíjakból és a fellépésekből él. A zeneipar két legjelentősebb bevételi forrása tavaly az élőzenei fellépésekből származó kb. 33 milliárd forint, és a hangfelvételek értékesítéséből befolyó 18,5 milliárd volt, utóbbinak a 80 százalékát jogdíjbevételek jelentik, amelyeket a jogkezelő szervezetek juttatnak el a zenészeknek.

Mind a két területen problémát jelent, hogy a fogyasztók közvetlen zenei költései alacsonyak: hangfelvételért a magyarok több, mint fele egy forintot sem költ, az élőzenei rendezvények 60 százaléka ingyenes.