Győrnyi emberrel csökkent a magyar lakosság öt év alatt

2017.05.31. 12:22 Módosítva: 2017.05.31. 12:28

Öt év alatt 134 ezerrel csökkent Magyarország népessége a 2011-es népszámlálás és a tavaly októberi kis népszámlálás, úgynevezett mikrocenzus között. 

A KSH szerdán ismertetett adatai szerint

október 1-jén 9 803 837-en éltek az országban.

Ez azt jelenti, hogy 2011-hez képest 134 ezerrel kevesebben élnek Magyarországon, ez nagyjából Győr lakosságának felel meg (ott 130 ezren laknak).

Vukovich Gabriella, a KSH elnöke sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint azt mondta, rekordgyorsasággal haladnak az adatok feldolgozásával, és a nagyobb mintának köszönhetően majd járási szinten is tudnak adatokat szolgáltatni. A mikrocenzus célja, hogy két népszámlálás között ugyanazzal a tematikával frissítsék az adatokat, összegző felvételt készítsenek a társadalmi változásokról a szakpolitikák alakítói és a kutatók számára.

A felmérést a lakosság 10 százalékának, 440 ezer háztartás bevonásával végezték; a KSH először a népességi adatokról és a lakások jellemzőiről ismertet adatokat. Következzen néhány érdekesebb statisztikai adat a mikrocenzus alapján.

  • Többségük két-, vagy háromszobás, átlagos alapterületük 84 négyzetméter volt; ez 6 négyzetméterrel nagyobb, mint öt éve. 
  • A legtöbb panellakás a fővárosban található, ahol minden negyedik háztartás ilyen. 
  • A legsűrűbben lakott település Budapest volt, ahol átlagosan 3360-an éltek egy négyzetkilométeren. 

A hazai demográfiai folyamatokról, kihívásokról és az ezekre adható válaszokról itt van egy elég alapos és jó cikkünk.