A pacifista németek hagynák, hogy lerohanjanak minket az oroszok

2017.06.07. 16:57

Áprilisban majdnem tízezer embert kérdezett meg kilenc országból a Pew Research, a Nato-hoz való hozzáállásukról. Általában mindenhol javult a katonai szövetségünk megítélése, még a szuper balos és a Nato-val szemben mostanában kritikusabb Spanyolországban is.   

Trump Nato-t ostorozó bbeszólásai ellenére még az USA-ban javult a szövetség megítélése, igaz a republikánusoknál erősen visszaesett. Különösen a tanulatlanabbak lettek elutasítóbbak. 

Ami nekünk, a lengyeleknek vagy a balti államoknak különösen izgalmas, hogy hogyan állnak épp beavatkozáshoz fontos tagállamokban, mennyire akarnák tartani magukat a védelmi szövetséghez, ha Oroszország esetleg újabb országrészeket szeretne elfoglalni nyugaton. 

Nekünk azért is éltbevágó mindez, mert a saját hadseregünknél jó ideje fel se merül, hogy meg tudnák-e védeni az országot. Ami addig nem dráma, amíg van valaki más, aki megvéd. És azért is aktuális, mert Trump hiába próbált kidobóemberként viselkedni a májusi Nato-csúcson, elfelejtette elmondani minden amerikai elnök mantráját, hogy az USA mindig meg fogja védeni a Nato-n belüli szövetségeseit. 

Az látszik, hogy hagyományosan pacifistának tartott németeknél lehetnek egyedül többségben azok, akik hagynának minket is lerohanni. Itt egyébként még azt jegyezte meg a kutatócsoport, hogy a közvéleménynél a beavatkozás iránti szándék a legtöbb országban erősen együtt mozog azzal, hogy az adott helyen mennyire tartják erős veszélynek Putyinékat. 

De jó tudni, hogy ez csak a hangulatról ad jelzést, egy igazi katonai beavatkozás küszöbén pontosan nulla beleszólása lesz az embereknek a döntésbe, nagyon helyesen.