Egy felcsúti gazda az agrártámogatások legnagyobb nyertese

2017.06.15. 13:25

Még mindig Csányi Sándor és Simicska Lajos kapta a legtöbb uniós agrártámogatást 2016-ban, de míg nekik egyre kevesebb pénz jut a földjeik után, Mészáros Lőrinc is ott van a top 8 agrárbáró között. 2015-höz képest ugyanakkor egy másik felcsúti gazdálkodó,  Flier János rakhatta zsebre a legtöbb állami támogatást – ez látszik a K-Monitor legújabb elemzéséből. 

A korrupcióellenes civil szervezet minden évben áttekinti, hogy hogyan oszlottak meg az agrártámogatások a különböző üzleti körök, nagy agrárvállalkozók, oligarchák, hasonlók között, és azt is, hogy általában mennyit kapnak a főként (83 százalékban) uniós forrásból származó agrártámogatásokból a leggazdagabb, legtöbb földdel rendelkező gazdálkodók. A válasz, hogy idén is nagyon sokat.

Az agrártámogatások 75 százaléka, 486 milliárd forint jutott a gazdálkodók felső 10 százalékához,

míg az alsó decilisnek, vagyis a legszegényebb, legkisebb földterülettel rendelkező gazdáknak csak a pénz 0,5 százaléka maradt. Az eloszlás évek óta ugyanígy néz ki, vagyis a leggazdagabbakat támogatja a legjobban a rendszer, amit főleg az magyaráz, hogy a legtöbb támogatás mértéke attól függ, hogy mekkora földet művel az adott vállalkozó. Igaz, az idén a területalapú támogatásokból kevesebbet lehetett lehívni, de helyette „zöldítésre" lehetett több pénzt pályázni, amit szintén területalapon osztanak. 

Agrártámogatások eloszlása
Create your own infographics

A leggazdagabbak közül továbbra is Csányi Sándor agrárérdekeltségei viszik el a legtöbb agrártámogatást, összesen több mint 3 milliárd forintot. Az OTP- és Bonafarm-vezért a pikszisből már kiesett, de még mindig nagyon sok földdel és agrárérdekeltséggel bíró Simicska–Nyerges-kör követi 2,5 milliárd forinttal, majd a szintén inkább a korábbi kormányokhoz kötődő Leisztinger Tamás érdekeltségei következnek kicsit több mint 2 milliárddal. A nyolc legnagyobb támogatott között viszont feltűnik Mészáros Lőrinc, akinek érdekeltségei 524 millió forintot kaptak. Az adatokat elnézve ugyanakkor egy másik felcsúti, 

Flier János lehet Magyarország legsikeresebb agrárvállalkozója,

aki a 2015-ös 141 milliós támogatás után tavaly már közel 860 millió forintot kapott az államtól, ezzel megelőzve Mészáros Lőrincet is. 

agrárcsoportok 2016
Create bar charts

A Flier család jóban van Orbánékkal, János a sajtóhírek szerint többek között Orbán Viktor feleségének földjeit is kezeli a környéken, a család pedig a 2015-ös földárveréseken összesen 350 hektár földet vett Felcsút környékén. Igazán viszont nem emiatt jutott sokkal több támogatáshoz a felcsúti vállalkozó, hanem mert így vagy úgy megszerezte Leisztinger Tamás öt érdekeltségét is, a hozzájuk tartozó földekkel és állatokkal együtt. 

Flier Jánoson kívül szinte minden nagy szereplő jóval kevesebb támogatást kapott, mint egy évvel korábban. A fenti grafikonon jól látszik, hogy Csányi, Simicska és Leisztinger támogatásai is majdnem megfeleződtek, de még Mészáros Lőrincet is egy kicsit kevesebb pénzzel támogatta az állam, mint egy évvel korábban. Aki még részletesebben szeretné böngészni, hogy mennyi támogatást kaptak a legnagyobb földesurak, az a K-Monitor blogján megteheti.