Értelmetlen infografika: mi lenne, ha minden úgy drágulna, mint a tűzijáték?

csirke9
2020.06.16. 15:23

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát szervezik meg idén augusztus 20-án Budapesten. Az ára is ehhez mérhető, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) ugyanis nettó 1,3 milliárd forintos becsült árral számol, a megbízást hirdetmény nélküli eljárásban pályáztatták meg. De vajon sok-e ez az összeg? Az biztos, hogy a  tavalyi árnak több mint hatszorosa:

Sorozatunk címéhez illően először természetesen eljátszottunk a gondolattal, vajon mennyi ideig tartana az eddig mindig 30 perces látványosság, ha ennyivel többet költenek rá, miközben infláció se nagyon van. Gyors számításunk szerint több mint 3 óráig durrogtathatnának, de szerencsére nem ez fog történni.

Ezért lássuk inkább, mi lenne, ha minden a tűzijátékhoz hasonló mértékben drágulna. Az 50 forintos tojás 300 lenne, a 9500 forintos havi BKK-bérletért pedig majdnem 60 ezret kéne kicsengetni minden hónap elején.  Az alábbi grafikonon néhány 2019-es árat (hat)szoroztunk meg a tűzijáték drágulásával megegyezően, így talán könnyebb be- és elfogadni a megnövekedett költségeket:  

Az valószínű, hogy a 2300 forintos benzint látva sok autós is egyből értelmét látná a körúti bringasávnak. Ám egy ideális világban nemcsak az árak nőnek, hanem a fizetések is. A 2019-es átlagokat hattal megszorozva máris elmosolyodhatunk:

És most szavazzon:

Az idei tűzijáték