Szilvásy miniszter legnagyobb titka

2011.07.05. 00:20
Informatikai partnerünk az index.hu.

Szilvásy György és a két volt NBH-s vezető elleni eljárások nemcsak az elszámoltatás, hanem az igazságszolgáltatás története szempontjából is újdonságnak számítanak. A DeDi nagyon várja, hogy kiderüljön a gyanúsítások oka. Hogy meg lehessen nyugodni, nincs itt semmi politika.

Őrizetbe vették a Gyurcsány-kormányok emblematikus figuráját, Szilvásy Györgyöt. Gyanúsított két volt titkosszolgálati vezető is. Annyira titkos, hogy kit mivel gyanúsítanak, hogy a hétfői parlamenti bizottsági tájékoztatást is csak Szilvásy György 131. születésnapján lehet nyilvánosságra hozni.

Ilyen rabot még nem látott demokratikus cella

A rendszerváltás óta nem fordult elő Magyarországon, hogy minisztert vegyenek őrizetbe. Az eddigi legmagasabb rangú tisztviselő, aki ült, Szabadi Béla földművelésügyi államtitkár (FKGP) volt. A mostani gyanú oka is szokatlan: államellenes bűncselekmény miatt Budaházy György ellen folyik például eljárás, egyéb hasonló ügy nem jut eszünkbe az elmúlt húsz évből. Rendkívüli az is, hogy egy ország titkosszolgálatának két korábbi vezetője ellen is eljárás induljon.

A titokgazda elleni titkos eljárás

Több forrásból is úgy értesült az Index, hogy Szilvásy György ügyvédje a családnak sem árult el túl sokat a gyanúsítás pontos okairól, mert tart attól, hogy államtitkot sérthet. A hozzátartozók most már talán többet tudnak, miután a péntek éjszaka őrizetbe vett Szilvásyt hétfőn kora este szabadlábra helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Az ügyészség fellebezett, de sem a vádhatóság, sem Szilvásy, sem az ügyvédje nem árult el részleteket az ügyről, annyit tudni, hogy kémedés a gyanú.

Többszörösen is különleges helyzet van tehát, és ezért a hatóságok titkolózása pláne zavarba ejtő. Ez lehetőséget ad az ellenzéknek, hogy koncepciós, politikailag motivált ügyként értékelje a történteket, márpedig ez nagyon komoly vád. Ha az új hatalom mondvacsinált okból sorra tartóztatja le az előző elit vezetőit, az a demokrácia végét jelenti (a DeDi már korábban is erősen sajnálkozott, amikor az ügyészséget politikai elfogultsággal bírálták politikusok). Már csak ezért is nagyon fontos lenne, hogy minél előbb a lehető legtöbb kiderüljön a közvélemény számára az eljárások okairól. Addig ugyanis kénytelenek vagyunk találgatni, amiből sarlatánság jöhet ki.

A lehetséges okok találgatása mellett két érdekes kérdés jutott még az eszünkbe: Gyurcsány Ferenc letartóztatása-e a cél; illetve miért pont most történtek az őrizetbe vételek?

Itt az idő?

Az időzítésnek lehet, hogy semmi köze a politikához, sőt reméljük, hogy nincs köze. Azért jutott csak e lehetőség az eszünkbe, mert pont akkor történt mindez, amikor véget ért a magyar EU-elnökség, és az országra irányuló nemzetközi figyelem csökken; illetve a Fidesz tisztújító kongresszusa idején, ahol Orbán Vitkort 99,7 százalék biztosította a bizalmáról. Az újult erővel befelé figyelő hatalomtól így akár szimbolikus gesztusként is értékelhető, hogy nagy halakat fogott az első hétvégén.

Megint aktuális az elszámoltatás

Orbán Viktor a vasárnapi pártkongresszuson újra elővette az elszámoltatás témáját, és hozzátette azt is, „Ne legyen senkinek kétsége, hogy vannak, akik jól jártak, amikor milliók veszítettek, sodródtak a tönk szélére. Ők degeszre keresték magukat azon, hogy az országot eladósították”.

A mostani őrizetbe vételek kapcsán ugyan elsősorban kémkedésről szólnak a hírek, és nem gazdasági bűncselekményekről, de az üzenet egyértelműen arról szól, hogy lesz itt még elszámoltatás. Hogy idén lesz, azt jelezte már február eleji évértékelőjében is Orbán Viktor, amikor így szólította meg Budai Gyulát: „Időszűke miatt majd beszéljünk máskor arról, hogy a tenyerek viszketése nem múlt el, sőt a hétről hétre napvilágot látó szélhámosságok miatt mintha inkább erősödne. Erről majd az elszámoltatási kormánybiztos munkájának lezárásakor kell újra beszélnünk, addig legyen elég annyi, hogy a kormánybiztos úr iparkodjon, mert igény, az van rá.”

Az eddigi elszámoltatás nem volt túl látványos, a választások óta a legkomolyabb ügyek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezetőit érintették, akik nem voltak országosan ismert emberek. A kampány idején Orbán Viktor által személyesen megígért ügyek közül a sukorói kaszinóberuházás az egyetlen, ahol érdemi lépések történtek.

Gyurcsánynak már szólt Orbán

Az időzítésnek akár a másik kérdésünkhöz is köze lehet. Szilvásynál pont akkor tartottak házkutatást, amikor Gyurcsány Ferenc a pártszavazással már alaposan belevetette magát a háborúba az MSZP visszaszerzéséért vagy feldarabolásáért. A volt miniszterelnök 2009 tavasza óta nem szerepelt ennyit, mint most, láthatóan elérkezettnek látja az időt, hogy visszatérjen a napi politikába.

Eddig semmi sem utal arra, hogy a Szilvásy-féle nyomozás szálai bármilyen módon Gyurcsányig vezetnének, de a lehetőség felvetését nem tartjuk teljesen indokolatlannak.

Orbán Viktor már november végén utalt arra, hogy Gyurcsánynak lehet oka a félelemre az elszámoltatás kapcsán.

Cirkusz, ha már fogy a kenyér?

A következő hónapok nagyon kemény intézkedéseket hozhatnak: a kötelező közmunkától mindenféle kedvezmények megvonásáig rengeteg érdeksérelemmel járó bejelentésre számítunk. Ebben az adósság és munkanélküliség elleni háborúban az elszámoltatás kiteljesítése politikai kommunikációs szempontból ideális időszak lehet.

Ugyanakkor Intézetünk abban is bízik, hogy mindez csak okoskodás az íróasztal mögül, és aki nyomoz, annak nincs köze ahhoz, aki kormányoz.