viz

Maui mágiája avagy: Amit Mauiról indulás előtt tudni érdemes

2001. 08. 15., 11:21 | Frissítve: 2001. augusztus 15., szerda 11:27

Aki Mauiból csak Ho'okipát ismeri, sok mindent elszalaszt. A wind- és kiteszörfözés epicentrumának számító zöld sziget ugyanis nem csak a radikális hullámlovasoknak nyújt ideális terepet: szlalom-pilóták és wasserstart-tanoncok egyaránt megtalálják számításukat Mauin. Aki Mauin bulizni szeretne, már most el kell keserítsük: a sziget egyetlen diszkójával az éjszakai élet taglalását ki is merítettük! A szállást, autókölcsönzést illető praktikus tanácsok mellett a nevezetes szörfös strandokat is bemutatjuk. A végeláthatatlan ananászföldek mögött rejtőző partszakaszokra is betekintünk: ott alussza álmát ugyanis Maui viziszörnye, hogy aztán a nagy áramlatok idején öntudatára ébredjen...

Kanaha "mítosza" a késő délutáni napsütésben

Vulkánok gyermekei

A Hawaii-szigetek tulajdonképpen egy tenger alatti vulkáni hegylánc víz fölé emelkedő csúcsai. A csoport nyolc nagyobb és százhuszonnégy kisebb tagból áll. A geológiai szempontból fiatalabb térségek formái viszonylag szabályos kupolák, míg a régebben kialakult területeken gyakoriak a meredek, mélyen barázdált és barlangokat is magukba rejtő sziklák, mély völgyek és parti síkságok. Maui a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb tagja. Nevét egy polinéz félistenről kapta. Két vulkánból, a Puu Kukuiból és a 3055 méteres Haleakalából alakult alakult ki, amelyek között egy tizenegy kilométer széles földszoros húzódik; erről "völgysziget"-nek is nevezik.

Egy "majdnem" backloop

Történelemóra helyett

Hawaii, az Egyesült Államok egyik szövetségi állama a Csendes-óceán középső részén, San Fransiscótól 3857 kilóméterre nyugatra. Fővárosa Honolulu. A szigetcsoport őslakói polinéziai eredetűek voltak és a Marquesas-szigetekről érkeztek Hawaiira i.sz. 400 táján. A bevándorlók második, ezúttal tahitiakból álló hulláma 400-500 évvel később érte el a szigeteket. James Cook kapitány, a Hawaiin partra szálló első európai (1778), Sandwich-szigeteknek nevezte el a szigetcsoportot. Az első új-angliai hittérítők megérkezése után (1820) a nyugati befolyás fokozatosan megváltoztatta Hawaii képét. Az amerikai mintára kidolgozott alkotmányt 1840-ben fogadták el, az angolok és franciák azonban azon mesterkedtek, hogy fennhatóságuk alá vonják a területet, ezért 1851-ben III. Kamehameha amerikai védnökség alá helyezte Hawaiit. 1887-ben az USA jogot szerzett arra, hogy haditengerészeti támaszpontot létesítsen Pearl Harborban. 1893-ban amerikai cukoripari érdekeltségek támogatásával államcsínyt hajtottak végre: megdöntötték a monarchiát és kikiáltották a Hawaii Köztársaságot. 1898-ban az új köztársaság és az USA megállapodott az annektálásban, így 1900-ban Hawaii az USA részévé vált, 1959-ben pedig annak ötvenedik szövetségi állama lett.

A West Maui Mountains belső dzsungelének rengetege

Bambuszerdő a vízesések felé félúton

Az éghajlat: szelek és hullámok

Maui enyhe trópusi éghajlatát gyakran nevezik ideálisnak. Az évi átlaghőmérséklet 22 és 26 °C között mozog, nyáron eléri a 30 fokot. A víz egész évben 24-27 fokos. A hegyvidéki területek sokkal hűvösebbek, főleg télen. A páratartalom a maga 50-60 százalékával ideális, az északi parton azonban szinte mindennaposak a futó záporesők.

Nyáron nem létezik olyan hely a világon, ahol az északkeleti passzát biztosabban fújna, mint Mauin: a statisztikák kilencven százalék felett igérnek négyesnél erősebb szelet. A téli hónapokban ez az érték még mindig negyven százalék körül mozog. Ritka vendég a szigetek környékén a Kona elnevezésű, délről érkező szél. Általában egy olyan viharfront kísérőszele, amely rossz időt, cserébe viszont hatalmas hullámokat sodor magával, amelyek a déli parton tornyosulnak fel.

Ebben a vízesésben nem ajánlatos fürdőzni: csaknem száz méter magasságból öklömnyi köveket ránt magával a vízoszlop

Szeptember végén érkeznek meg a híres északi áramlatok előfutárai. Egy nagyobb áramlási periódus 3-8 napig tart. Május végére aztán ismét megnyugszik az óceán, méteresnél nagyobb hullámokkal nem is találkozunk. Aki a legjobb szél-hullám kombinációt akarja kifogni, annak szeptember és november, valamint március és május között érdemes Mauira ellátogatnia.

hirdetés
hirdetés