Kékbe borította az Ikon borászat a déli partot

Ikon
2021.06.23. 09:07
Aki még most is arról lamentál, hogy melyik part a minőségibb, hol jobbak a borok vagy az éttermek, arra legyintsünk, inkább bontsunk egy palackkal az Ikon bármelyik borából.

Azt a MOL Nagyon Balaton és az Index közös sorozata alapján már nyugodtan kijelenthetjük, hogy a déli part versus északi part versenyt meghaladta az idő. Hogy a déli partnak már rég nem kell semmilyen bugyuta minőségi méricskélésben részt vennie, abban komoly része van a Konyári családnak. Az ő munkájuknak is köszönhetően ma már a déli parti borok is levedlették a borkombinátos időkből maradt gagyicímkét.

Ikon Borászat

Konyáriék két borászattal is feltették a dél-balatoni borvidéket a térképre. Az egyik a rádpusztai Ikon, a másik egy heggyel odébb, a balatonlelle-kishegyi Konyári pincészet. Az alapító Konyári János 2008-ban kapta meg az év bortermelője címet, neki köszönhetjük a kékszőlő déli parti megjelenését, és ő volt, aki először alkalmazta a barrique-hordós érlelést Magyarországon. A felhasznált tölgyfa hordók fejében három hektár tölgyfaerdőt telepítettek – ezzel kívántak hozzájárulni a fenntartható fejlődés eszméjéhez.

Halála után biztos kézzel viszik tovább gyermekei a birtokokat; Borbála az egykor a tihanyi apátsághoz tartozó Ikont, Dániel pedig a Konyárit. 

Nagyon nagy kincs ez a vidék, nem ismerek még egy olyan borvidéket az országban, ahol a könnyű fehérek, tartalmas fehérek, pezsgők, rosék, könnyű vörösek és a legnagyobb csúcsvörösek is elkészíthetők

– mondja Borbála, hozzátéve, hogy az apai hagyományt követve ma is főleg kékszőlőből készülnek a boraik.

A rádpusztai Ikon nem az a fajta borászat, ahová a lugasban poharat pörgetve hatalmas bölcsességeket durrogtatni megyünk. Sokkal inkább az, amelynek a boraival szupermarketek polcain is találkozhatunk, de biztos, hogy akár esti megivós bort, akár komoly alkalomra valót keresünk, az Ikon palackjait bátran levehetjük a polcról, nem nyúlunk mellé.

(Borítókép: Best of Balaton)