A veszprémi Oliva élményt ad a vendégeknek
További FOMO cikkek
A városokat mindig azok az emberek töltik meg élettel, akik nem elégszenek meg a saját házuk tájának felcicomázásával, hanem szeretnének újságot, rádiót, színházat, jó kávét a sarki kávéházban, szobrot, könyvet, parkot, koncerteket, fesztivált és mindezért tenni is hajlandóak. A magyar településeknek mindig is az ilyen lakosok alapozták meg a hagyományait, hírnevét és auráját, Mészáros Zoltán pedig épp ilyen ember Veszprémben – rádióalapító, étteremnyitó, fesztiválszervező és tehetségközpont vezető egyben.
A neve elsősorban talán a VeszprémFestről lehet ismerős, amelynek ősforrása a Mészáros Zoltán tulajdonában lévő Oliva étterem volt, amely az ezredfordulón nyitotta meg a kapuit, és a kertjében szervezett koncertek nőttek később fesztivál méretűvé. A veszprémi belváros kacskaringós utcájában azóta már hotellel egészült ki az étterem, és a város közösségének népszerű törzshelyévé vált, ahol olykor maga a tulajdonos is felhúzza a kötényt és fakanalat ragad.
Az étterem 2000. október 27-én nyitott. Magát az épületet valamikor az 1790-es években építették, jellege miatt pedig a tulajdonos szerint valahogy a mediterrán név iránt kiáltott: így lett végül Oliva. Mészáros Zoltán azt mondja, annak idején az volt a vágyuk, hogy ez egy olyan hely legyen, ahol a vendég kicsit úgy érzi, mintha hazajönne. Egyszerre két dolognak akarnak megfelelni: szeretnének a hagyományosabb ízlésvilágú vendégek számára is nyújtani ételeket, illetve szolgáltatást, és nyilván a könnyedebb, nemzetközi, trendibb vonalat is hozni kívánják.
Az egyik dolog, amit akartam, hogy ebben az étteremben soha nem szólhat majd a rádió. Azt is tudtam, hogy szeretnék egy élőzenés helyet, és azt gondoltam, hogy ez legyen autentikus, tehát jazz vagy latin zene, vagy olyan popzene, ami ebbe a miliőbe illik
– mondta Mészáros Zoltán, hozzátéve: már a nyitáskor, a kétezres évek elején nekiláttak koncerteket szervezni, ezekből nőtt ki a VeszprémFest.
Én alapvetően azt gondolom, hogy a vendéglátás egy élménykereskedelem. Nyilván az étel nagyon fontos, de igazából szerintem, amikor a vendégek döntenek egyik vagy másik hely tekintetében, akkor élményt keresnek. Ez kicsit olyan, mint a fesztiválok egyébként. És az Oliva igazából ezt kívánja csinálni, én ebben hiszek, hogy élményt kell adni a vendégnek.
(Borítókép: Best of Balaton)