Újabb rekordokra készül a szentesi izomember: több kamiont és egy repülőt is elhúz foggal

BP-2365
2021.10.14. 11:16
Ismét nagy megmérettetésekre készül a magyar erősport egyik legismertebb képviselője, Sinka Zsolt, alias Popey. A többszörös világcsúcstartó október 20-án különleges rekordkísérletet tesz: sziklaszilárd állkapcsát és fogait, valamint gigászi erejét bevetve három kamiont húz majd el, novemberben pedig ugyanezzel a módszerrel egy repülőgépet vontat.

A telephelyen többtonnás járművek motorja búg, és bár az eső után kissé csúszik az aszfalt, Sinka Zsolt, azaz Popey arra készül, hogy a rekordkísérletre való gyakorlásként két, egymáshoz kötött kamiont is elhúz foggal. A szentesi izomembert, akinek harapóereje nagyobb, mint egy krokodilé, a rekordkísérlet előtti edzésen faggattuk a felkészüléséről.

A felkészülés tulajdonképpen év eleje óta tart. Április 11-én volt egy nagy világrekordom, akkor egy közel 96 tonnás vízszállító tűzoltóautót húztam el. Az Elite World Records hitelesítette is már ezt. Október 20-án három kamiont húzok el. Egy kamion körülbelül 17 tonna, plusz az üzemanyag és még egy-egy sofőr, mert valakinek egyenesben kell tartani azokat. De ez egy felkészülési rekord lesz, novemberben egy sokkal nagyobb megmérettetés vár rám, arra készít fel. Egyáltalán nem izgulok, és nem tartok semmitől, nálam ilyen nincs. Úgy vagyok vele, hogy nincs lehetetlen

– jelentette ki Popey, aki a tervei szerint tíz méteren át fogja húzni a súlyos karavánt; a három kamion összsúlya megközelítőleg 100 tonna.

A különös sportba egyébként 2012-ben kezdett bele. Ezt megelőzően hevederbe bújva húzott teher- és tűzoltóautókat a testével. Legelőször akkor döntött rekordot, amikor testhámmal vontatott el két tűzoltóautót. A legnagyobb közlekedési eszköz, amit valaha elhúzott, a Wizz Air 51-52 tonnás repülőgépe volt, amiről a világsajtóban is írtak.

Újabb Guinness-rekordra hajt

Bár a rekordok hosszú éveken át boldoggá tették, most, 40 évesen úgy döntött, hamarosan befejezi. Mint mondja, a legutolsó nagy súlyos megmérettetése novemberben lesz.

Fontolgattam már, hogy visszavonulok, ezért is tűztem ki ezt az utolsó rekordot. A tervek szerint november végén lesz az utolsó Guinness-rekordom, Fudzsejrában, az Egyesült Arab Emírségekben. Akkor fogok legutoljára nagy tömeget húzni, egy 282 tonnás repülőgépet. Ez a rekordok méltó lezárása lesz, de később azért lesznek még kisebb bemutatók

– magyarázta a szentesi izomember, akit bár Popeynek becéznek, a hasonló nevű mesefigurával ellentétben nem a sok spenótnak köszönheti duzzadó izmait és erejét.

A járműveket megmozdítani a legnehezebb. Mindenki azt mondja, ha már elkezd gurulni, onnantól nagyon könnyű. Ha nem mindenhol egyenletes az aszfalt, a kamion egyből megáll, és akkor is, ha nem folyamatos az erőkifejtés. A foggal húzáshoz a nyaki izmokat kell nagyon megerősíteni, és a gerinctartó izmot, a széles hátizmot, valamint a lábizmot. A legfontosabb tehát az edzőtermi munka

– emelte ki az erőművész, aki arra is kitért, ő maga hogyan edz.

A rekordkísérlet előtt a legfontosabbak a húzós edzések. Szeretem minél többször végezni ezeket. Nem ugyanazzal a járművel, hanem kisebbel, többel, megrakottal gyakorlom. Hetente ötször edzek edzőteremben, emellett hetente négy-öt kardioedzésem van. Olyan nagyon szigorú diétát nem tartok, mert azt az erős emberek nem nagyon folytatnak, de valamilyen mértékben azért mégis követem a testépítés-erősport diétát

– fogalmazott Popey, hozzátéve, ennek a sportágnak is megvannak a maga veszélyei: a fogát kitépheti az erős kötél, a térdei is lesérülhetnek, de a megfelelő technikával ezek elkerülhetőek.

Lánya a nyomdokaiban bandukol

Popey tízéves lánya, Dotti is szereti az extrém sportokat, a foggal húzást is kipróbálta már: az osztrák származású színész-testépítő, egykori kaliforniai kormányzó Arnold Schwarzenegger két és fél tonnás járművét vonta magával. (Az autót Sinkáék egyik barátja biztosította, aki ismeri a legendás színészt – a szerk.)

Dotti is ezzel foglalkozik, Arnold Schwarzenegger első Cadillacjét húzta el nem is olyan régen. Ki szerette volna próbálni, pontosabban fel akarta mérni az erőszintjét, de ő nem ebben a sportágban jeleskedik. Versenyszerűen úszik az Emírségekben. Az ottani válogatott csapatban is benne van

– mondta büszkén a családfő, hozzátéve, lánya éppenhogy járni tudott, amikor már ő is próbálkozott, műanyag játék autókat kezdett el húzni. Komolyabban hétévesen kezdett el ezzel foglalkozni a dologgal, a súlyt egyre csak növelték. Dotti azonban nem fél, és nem is izgul, mert – mint mondja – ha izgul, akkor rosszul teljesít, és azt nem akarja. A család egyébként öt éve az Egyesült Arab Emírségekben él.

Halálos iramban és Berki Krisztián

Popey azt mondja, korábban vele is megesett, hogy megsérült a foggal húzás során: a jobb térdébe az elülső keresztszalag elszakadt.

A keresztszalag-szakadás miatt megműtöttek, de magát a szalagot nem pótolták, mert éppen utaztunk a Halálos iramban című film forgatására. (Popey a Halálos iramban nyolcadik részében szerepelt, melyre egy a főszereplővel, Vin Diesellel közös, New York-i barátja révén kérték fel, a jelenetek nagy részét azonban kivágták a filmből – a szerk.) Egy hónap rehabilitációs idő állt rendelkezésemre. Utána nem sokkal már Berki Krisztiánt tanítottam 7,5 tonnás kamiont húzni

– magyarázta az erőművész, aki kiemelte, foggal húzáskor a nyakizom nagyon gyorsan le tud sérülni. Popey nyakizma a bal oldalon három éve megfázott, azóta küzd vele.

Felnéz Arnold Schwarzeneggerre

Sinka Zsolttól megkérdeztük azt is, van-e valaki, akire példaképként tekint.

Arnold Schwarzeneggert tudnám mondani. Az erőnléte, a testépítő múltja miatt is. Amikor itt volt Magyarországon, elég sokat tudtam vele beszélni. Azt tetszett a legjobban, hogy »vele« beszéltem. Nem a filmszínésszel, nem az egykori kormányzóval, nem Mr. Olympiával. Nincsen neki olyan sztárallűrje, mint az otthoni hírességek többségének. Tudja, honnan indult, megmaradt annak, aki volt. Rengeteg világsztárral találkozunk, aki a nyomorból tört fel, és egyikük sem olyan, mint a magyarok. A kislányom nemrég egy rendezvényen például Majkával szeretett volna egy közös képet készíteni, amire nem kerülhetett sor. Majka ilyen szempontból Schwarzenegger éles ellentéte

– fogalmazott az izomember, aki fontosnak tartja kiemelni, hogy aki bele szeretne vágni a foggal húzásba, nem teheti meg egyik pillanatról a másikra. Fontos, hogy hozzáértő segítségét kérje, az izmokat is megfelelően erősíteni kell, és a fogakat is meg kell nézetni, hogy alkalmasak-e erre.

Ez nem úgy működik, hogy gondolok egyet, felkelek reggel, és elkezdek autókat húzni

– zárta mondandóját Sinka Zsolt.

(Borítókép: Sinka Zsolt. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)