Hiába könyörögtek a rajongók segítségért, Travis Scott nem állt le időben

GettyImages-1351663203
2021.11.09. 12:26
Több tízezer ember gyűlt össze az Astroworld nevű zenei fesztiválon pénteken, hogy Travis Scott koncertjére bulizzon. A tragédiával végződő eseményen több felvétel is készült, amely bizonyítja, hogy a koncert résztvevői valóban életveszélyben voltak. A biztonsági személyzet állítólag azért nem intézkedett, mert az előadást élőben közvetítették.

Idén ősszel tragédia követ tragédiát. Miközben a fél világ az Alec Baldwin filmjének forgatásán történt halálos balesettel foglalkozott, szép lassan berobbant a járvány negyedik hulláma, múlt héten pedig újabb tragikus eset íródott a koncerttörténelem legvérfagyasztóbb jelenetei közé.

Travis Scott az általa megálmodott Astroworld nevű zenei fesztiválon adott koncertet, ahol legalább ötvenezer ember gyűlt össze. A nézők összepréselődtek, majd egy ponton túl beütött a katasztrófa, és a show pánikba fulladt. Legalább nyolcan meghaltak és rengetegen megsérültek. A körülmények pedig még mindig nem tiszták. Ám a koncerten készült felvételek nem azt bizonyítják, hogy a rapper a helyzet magaslatán lett volna – a Guardian szerint csak 36 perccel azután hagyta el a színpadot, hogy nyilvánvalóvá vált a tragédia.

Az első hírek szerint Travis Scott többször is leállította a műsort, mert látta, hogy valami nincs rendben. Azóta több szemtanúi is megosztotta saját beszámolóját, amelyeket látva és olvasva még inkább rémisztő a történet.

Az Insider forrásai szerint a rapper észlelte, hogy valami komoly történik a küzdőtéren, de nem sokat tett azért, hogy a veszély elháruljon. Egy felvételen hallható, ahogyan segítséget kér egy ájult nézőnek, azonban még mielőtt az illetőt elkezdték volna kiemelni a sorok közül, máris folytatja az éneklést.

Készült olyan videó is, amelyen a tömeg egy része hangosan kántálja, hogy állítsák le a koncertet, illetve egy olyan is, amelyen egy lány felmászik a színpad oldalára, és kiabálva könyörög egy operatőrnek, hogy hívjon segítséget, a férfi azonban elhessegeti.

 Valaki ott meghalt! Kib*szottul meghalt valaki!

– kiabálja a lány kétségbeesetten, akihez később egy másik néző is csatlakozik, segélykérésük azonban látszólag süket fülekre talál, sőt.

A hölgy az Instagramján megosztotta, hogy egy jelen lévő őr megfenyegette, hogy ha nem megy le a színpadról, le fogja lökni. A lány egyébként hosszas posztban írt a vérfagyasztó élményről, amit sokan félreértettek, legalábbis friss posztja szerint.

Felhívták a figyelmemet arra, hogy az operatőr segítséget hívott, ezért is érkezett két mentős. Hálás vagyok a segítségéért, és összeszorul a szívem, ha elképzelem, miket mondhattak neki és a családjának. Senki sem érdemel ilyen gyűlöletet. Sajnálom, hogy ő és én nem tehettünk többet, hogy segítsünk. Ennek a tragédiának sosem lett volna szabad megtörténnie. Hogy tisztázzam: nem ő mondta, hogy lelök a színpadról, hanem egy őr. Nagyon kérlek titeket, hogy legyetek elővigyázatosabbak, nagyon sajnálom, ha nem fogalmaztam elég tisztán

– írta a lány, mellékelve egy beszélgetést, amelyben az operatőr azt mondja, halálos fenyegetéseket kap a róla készült videó és a lány beszámolója miatt.

A kántálást követően egyébként a rapper állítólag a következőt mondta a közönségének:

Ki kér arra, hogy álljak le? Mind tudjátok, miért jöttetek.

Egy másik szemtanú már arról számolt be, hogy amikor értesítették a biztonsági személyzetet a veszélyről, azt mondták,

tudnak róla, de semmit sem tehetnek, hogy megállítsák az előadást, mert élőben közvetítik.

A kései vészhelyzetkezelés eredményeképp nyolc embert tapostak halálra, többeket pedig szívinfarktussal és egyéb sérülésekkel szállítottak kórházba. A halálos áldozatok között állítólag volt egy tízéves gyerek is. Úgy tudni, hogy a pánikot egy résztvevő idézte elő, aki kábítószert tartalmazó injekciós tűvel megszúrt egy másik nézőt.

A tragédia egyéb körülményei egyelőre ismeretlenek. Az MTV Hungary nemrég Facebook-posztban közölte Houston polgármesterének nyilatkozatát, aki elmondta, hogy az elkövetkezendő időszak az ügy kivizsgálásáról fog szólni.

Rengeteg megválaszolatlan kérdés van (…) Az elkövetkezendő hetek arról fognak szólni, hogy ennek az ügynek a végére járunk, kiderítjük, mi állhatott a tragédia hátterében. Az eddigi információnk szerint több mint valószínű, hogy a biztonsági személyzet nem volt kellően felkészítve egy ekkora volumenű eseményre

– mondta Houston polgármestere.

Travis Scott egyébként rögtön a tragédia után kifejezte együttérzését az áldozatok családja felé, később pedig kiderült, hogy a temetési költségeiket is átvállalja.

A felvételeket látva a rappert villámgyorsan meghurcolta az internet. A Spotify-felhasználók bojkottot sürgetnek, és arra biztatják egymást, hogy távolítsák el Scott dalait a kedvelt zenéik listájáról. A Fortnite nevű videojátékot működtető Epic Games sem késlekedett, és a tragédia után eltávolította a rapperhez köthető tartalmait a platformjáról.

Ami Kylie Jennert, Travis Scott várandós párját illeti, ő sem teszi fel a polcra, amit a kommentelőktől kap. Legfrissebb, négynapos fotója alatt özönlenek a dühös hozzászólások, amelyeknek írói szerint Jenner VIP-páholyból figyelte az eseményeket, és szorgosan nyomta az Instagram-történeteket is a koncertről. Ezeket gyorsan törölte, miután a tragédia híre napvilágot látott, az internet azonban nem felejt. A húzását valószínűleg a márkái is megsínylik, a TikTokon ugyanis elkezdtek arról posztolni, hogy kivágják a kukába a celebritás termékeit.

@sarahkaye75

Praying for all of those who lost their lives and those who are injured 🙏🏻 #astroworld #astrofest2021 #lostafan

♬ original sound - sarahkaye75

A rapperre egyébként az is meglehetősen rossz fényt vet, hogy az eljárását összehasonlították más előadók vészhelyzetkezelésével. Felvételek kezdtek terjedni, amelyeken többek között Adele, a Linkin Park és a Coldplay is azonnal leállítja a koncertet, amikor láthatóvá válik, hogy valaki rosszul van.

Bocsi, srácok, a biztonság az első! Senki sem sérül meg. Ez az első számú szabály

– mondja a videón Mike Shinoda, miközben a néhai Chester Bennington azt kiabálja, emeljék fel az ájult illetőt. 

Az énekes ezután azt kérdezi a közönségtől, mit kell tenniük, ha látják, hogy valaki elesik mellettük. A közönség pedig egy emberként kántálja, hogy

segítsük fel!

A koncertet azután folytatják, hogy az ájult nézőt biztonságba helyezték.

(Borítókép: Travis Scott az Astroworld nevű zenei fesztiválon. Fotó: Erika Goldring / WireImage / Getty Images)