Itt az ítélet Johnny Deppék perében: Amber Heard hazudott

Névtelen-1
2022.06.01. 21:32
A Johnny Depp és Amber Heard közötti perben ítéletet hozó héttagú esküdtszék hathetes tárgyalás és kevesebb mint három nap tanácskozás után hozta meg döntését.

Az egész eljárást övező feszültség az ítélet kihirdetésekor is jelen volt, a bejelentés ugyanis késve kezdődött, mert az esküdtek, akik az amerikai jogrend szerint nem képzett jogászok, adminisztrációs hibát vétettek: az egyik hivatalos nyomtatványon nem töltötték ki a megítélt kártérítés összegét.

Az esküdtszék az első ügyben Johnny Deppnek adott igazat. Ítéletében kimondta: a Washington Postban megjelent cikket Amber Heard jegyezte, annak állításai azonban hamisak voltak, és alkalmasak arra, hogy komoly kárt okozzon volt férjének. Az esküdtszék azt is kimondta, hogy Amber Heard kifejezetten rosszindulatú szándékból cselekedett. Johnny Depp sikeresen bizonyította állításai igazát.

Amber HEARdnek 15 millió dollárt kell fizetnie.

Amber Heard viszont megnyerte az egyik ellenkeresetét, így 2 millió dollárt kap. 

2020-ban Johnny Depp ügyvédjét, Adam Waldmant a Daily Mail Online három cikkében idézték Heard Depp elleni, családon belüli erőszakkal kapcsolatos vádjairól. Depp ügyvédje azt állította, hogy az egyik dulakodás nyomait Heard tudatosan rendezte át utólag píárosa és jogi tanácsadói segítségével, hogy az drámaibbnak hasson. Ezeket Depp–Waldman-kijelentéseknek nevezték, és Heard ezek ellen perelt.

Közvetlenül az ítélet után Amber Heard a következő nyilatkozatot tette közzé:

A csalódottság, amit ma érzek, kimondhatatlan. Összetört a szívem, hogy ez a rengeteg bizonyíték még mindig nem volt elég ahhoz, hogy szembeszálljak volt férjem aránytalan hatalmával, befolyásával és uralmával. Még inkább csalódott vagyok amiatt, hogy ez az ítélet mit jelent a többi nő számára. Ez egy hatalmas visszalépés. Visszatértünk azokba az időkbe, amikor egy nőt, aki megszólalt az ügyében, nyilvánosan megszégyeníthetik és megalázhatják.  

Johnny Depp az ítéletet követően úgy nyilatkozott:

Hat évvel ezelőtt örökre megváltozott az életem, a gyermekeim, a hozzám legközelebb állók élete, és azoknak az embereknek az élete, akik sok-sok éven át támogattak és hittek bennem. Minden egy szempillantás alatt.

Hamis, nagyon súlyos vádakat hoztak fel ellenem a médián keresztül, ami egy nanoszekundum alatt kétszer körbeutazta a világot, és borzasztó hatással volt az életemre és a karrieremre.

És hat évvel később az esküdtszék visszaadta az életemet.

A legjobb még hátravan, és végül elkezdődött egy új fejezet.

Veritas numquam perit. Az igazság soha nem vész el.

Mint azt megírtuk, az egykori álompár még a 2011-es Rumnapló című film forgatásán ismerte meg egymást. 2015 elején polgári szertartás keretében kötötték össze az életüket. Kívülről úgy tűnt, hogy boldog házasságban élnek, ám alig egy évre rá, 2016 májusában Heard beadta a válókeresetet, és távoltartási végzést kért Depp ellen.

Johnny üldözési mániája, kényszerképzetei és agressziója folyamatosan csak nőtt a kapcsolatunk alatt

– írta a váláshoz beadott egyik dokumentumban a színésznő.

Akkor azt állította, hogy a színész verbálisan és fizikailag is bántalmazta, általában kábítószer vagy alkohol hatása alatt, illetve lefizette őt, hogy minderről hallgasson. Depp az ellene felhozott vádakat mindvégig tagadta. Szó volt például arról, hogy a színész

  • tört-zúzott az otthonában, aminek következtében egy szilánk kivágott az ujjából egy darabot, majd kék festékbe mártotta, és a tükörre írva üzent Heardnek;
  • egy vodkásüveggel erőszakolta meg;
  • kitépte a haját;
  • eltörte az orrát;
  • SMS-ben írt az egyik barátjának, miszerint tegyék el láb alól Heardöt, de hogy biztos legyen a halálában, közösülne a holttestével;
  • egy iPhone-t vágott Heardhöz, erről a színésznő egy képet is készített, majd állítólag besétált a rendőrségre, ám a hatóságok szerint nem történt bűncselekmény.

Végül 2016 augusztusában született meg az egyezség, néhány hónapra rá, 2017 elején pedig hivatalosan is kimondták a válást.

A jelenlegi ügy, vagyis Depp rágalmazási keresete egy 2018-ban a Washington Postban megjelent véleménycikken alapul, amelyben Heard „a családon belüli bántalmazás ügyét képviselő közéleti személyiségként” jellemezte magát. Noha a cikk nem említette név szerint Deppet, ügyvédei azt állították, hogy mivel abban felismerhető volt, a cikk eredményeként karrierje óriási törést szenvedett. A színész 50 millió dolláros rágalmazási pert akasztott Heard nyakába, aki ellentámadásként 100 millióra perelte be volt férjét. A két ügyben most egyszerre hoz ítéletet Virginia állam Fairfax megyei bírósága. Depp azért itt adta be a keresetet, mert a megyében találhatók a Washington Post internetes kiadásának szerverei.  

Depp a botrány miatt számos munkáját elvesztette, többek között kirakták A Karib-tenger kalózai új részéből, ahogy a Legendás állatok: Dumbledore titkai című filmben sem őt lehetett már látni, bár utóbbiért megkapta a fizetését.

A pert a sajtó élőben közvetítette, és hatalmas hírverés folyt körülötte, olyannyira, hogy Penney Azcarate bíró kijelentette az esküdtszéknek, hogy a nevüket egy évre titkosítják.

Az eljárás igazi sztárjává a Johnny Depp jogi csapatában lévő Shannon Curry igazságügyi pszichológus szakértő  és az ügyvéd Camille Vasquez vált. Előbbit arra kérték fel, hogy mérje fel Heard mentális állapotát, így tudta megállapítani, hogy borderline, illetve hisztrionikus személyiségzavarban szenved. Ám poszttraumás stressz szindrómára utaló jeleket nem talált, holott Heard korábban azt állította, hogy Depp bántalmazásai máig kísértik.

Záróbeszédében Vasquez kijelentette:

Van egy bántalmazó ebben a tárgyalóteremben, de az nem Mr. Depp. Egy bántalmazás áldozata van a bíróságon, de az nem Ms. Heard.

A fotókat úgy örökítették meg, ahogy ő akarta, hogy egy bántalmazott nőt mutasson. A sötét folt az arcán hat nappal azután jelent meg, hogy találkozott Mr. Depp-pel. Egy hazugság volt, és ezt ő is és Mr. Depp is tudta, ahogy azon szemtanúk is, akik látták őt azon a héten. A világ pontosan azt látta, amit ő akart, hogy lásson.

(Borítókép: JIM WATSON / POOL / AFP)