Egy éve égett le az Uvaterv képgyűjteménye

2015 márciusában égett le az Uvaterv székház szuterénje, benne a felbecsülhetetlen értékű gyűjteménnyel, ami az 1949 után építkezéseket dokumentálta. Száz önkéntes mentette a képeket, egy évvel később a sérült, hibás képeket értelmezte újra a Hibaisták csapata, ebből nyílt kiállítás a Müsziben.

A Fortepan a legnagyobb magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

2015 márciusában egy elektromos zárlatot követő tűzben elégett a százezer darabos, ritka képgyűjtemény, amit a XI. kerületi Uvaterv székház szuterénjében tároltak évtizedek óta, régi kacatok között. A felbecsülhetetlen értékű fotógyűjteményt a Fortepan éppen elkezdte volna digitalizálni, éppen ezért volt óriási tragédia, hogy a tűzben a gyűjtemény kétharmada megsemmisült. Az Uvaterv képei 1949-től dokumentálták az építőipari cég tevékenységét, fényképeiken az épülő Duna-hidak, a fővárosi metrók, az úttörővasút, a ferihegyi repülőtér, az összes magyarországi főút és autópálya, és az '56 utáni újjáépítés összes munkálatát láthattuk. Jó esetben négy-ötezer kép maradhatott meg a harminckétezerből a Rákosi-korszak alatti építkezésekről. Az 1948-ban létrehozott állami tervezőcég archívumában a legnagyobb veszteség a korai képeket érte, a tűz ugyanis épp ezen dobozok feletti villanykapcsolótól indult. Ennek ellenére 1960-as évektől készült, több mint 70 ezer darabos állomány fele is odalett. És nem csak a tűz, hanem az oltással járó víz is nagy veszélyt jelentett a negatívokra. „Legfeljebb negyvennyolc órát lehet vízben a negatív, utána a celluloid rétegről leoldódik az emulzió, és megsemmisül a kép, ezért gyorsan kellett lépni” – mesélte Tamási Miklós egy korábbi cikkünkben.

A Fortepan önkéntesei hazavitték a tűz után maradt, „pernyével teli vizes masszát", kádba dobták, óvatosan lefejtették a papírokat a negatívokról, és aztán szárítókötélen, lepedőn megszárították. A Müsziben nyíló Mentés másként kiállítás erre a mentett anyagra épül,ezeket a sérült, hibás negatívumokat próbálja meg újraértelmezni. „A vállalkozás és az ötlet azért is igen figyelemreméltó, mert a most kiállítók nagy része a Hibaista Csoport tagjai közül kerül ki, és ennek az alkotóközösségnek a munkamódszerét, képi látásmódját, esztétikai alapállását eleve a hiba határozza meg” – írja Deczki Sarolta a kiállítás megnyitó szövegében.

„Aligha véletlen, hogy felfigyeltek arra a lehetőségre, amit a már eleve meghibásodott negatívok rejtenek magukban számukra. A Fortepan nagyvonalú segítségével hozzájutottak néhány, a katasztrófából kimentett negatívhoz, és megkezdték rajtuk a maguk mentési munkálatait. A kiállítás egyik része erre az anyagra épül; arra, ahogyan a művészek különböző technikákkal megpróbáltak új identitást adni a sérült képeknek, megőrizve azokat sérült és töredékes
mivoltukban, ám éppen így téve lehetővé új jelentések keletkezését. A. Fehér Vera például a negatív el nem égett részeit egy úgynevezett tartalomkitöltő szoftver segítségével egészítette ki, mely teljesen véletlenszerűen rendelt képi információt hozzájuk. Acsai Miklóskoncepciójának középpontjában a szelekció műveletének a véletlenszerűsége áll. Vachter János cianotípiás eljárással világította le a negatívokat, egy részükből fotómontázst hozva létre. Borsay Márti a legendás palackpostával küldött üzenetet nekünk, Sprenc Balázs pedig kemogramot állított elő a sérült filmből. A csoport ezekkel a sajátos mentési eljárásokkal próbálja kifejezni tiszteletét a múlt képei iránt, és szolidaritását az Uvaterv archívuma és a Fortepan felé.”

Mentés másként kiállítás a Müsziben, 2016. március 15 – április 5.,   hétfőtől péntekig tíztől hatig, hétvégén kettőtől hatig. A Hibaisták Facebook csoportja itt követhető, legújabb munkáikért az ínyencek pedig ide kattintsanak.

Csodás Török Riviéra

Akár féláron utazhat idén Törökország fantasztikus tengerpartjaira.

Tunéziai nyaralásra vágyik?

Sousse, Monastir, Djerba, Mahdia hihetetlen árakon! Foglaljon azonnal!