Vizezett sör, fasírtos kenyér és tánc

“Amikor találkozunk, egymásra mosolygunk, majd súlyos sértéseket vágunk egymás fejéhez. És még utána is mosolygunk. (...) A jelenlevők meg döbbenten állnak, nem értik, várják, mikor csattan a pofon, mikor vesznek ezek ketten örökre össze. (...) Mert nem tudnak valamit, amit mi ketten biztosan igen. Hogy nem az a fontos, mit mondanak, hanem, hogy ki” – írta Kincses Károly fotótörténész Szalay Zoltán fotóriporterről, a Magyar Sajtófotó Kiállítások atyjáról.

Ez a két ember azonban egy ideje már nem sértegeti egymást, Szalay Zoltán ugyanis 2017. február 14-én, 82 éves korában, elhunyt. Halála után egy évvel a fotós munkáiból Ismerős és ismeretlen képek címmel emlékkiállítást rendeznek a Cultiris Galériában. A kiállításon látható képanyagot – amelynek jelentős részét korábban még sehol nem lehetett látni – Kincses Károly válogatta ki Szalay többévtizedes pályájának mintegy hatezer fotója közül.

Szalay betanított optikai csiszolóként kezdte, majd személyigazolvány-képeket készített, tíz évet töltött – 1954 és 1964 között – a Főfotó riportosztályán, ahonnan a Tükörhöz került, amelynek a legfiatalabb munkatársa lett (ide készült az Ingázók című anyaga), majd öt éven át a Magyar Hírlap, 1990-től ‘92-ig az induló Kurír, ‘93-tól pedig – két évig – a Blikk fotórovatának vezetője lett. Közben tanított is, keze alatt fotósnemzedékek nevelkedtek fel.

2015 májusában, Szalay Zoltán nyolcvanadik születésnapja apropóján, már bemutattunk egy válogatást a fotós munkái közül, ami miatt többször is megfordultunk nála, ő pedig a lakásban cigarettázva, elképesztő részletességgel, mesélt nekünk a képeiről, valamint a képekhez fűződő sztorikról. Szalay Zoltán azonban tavaly óta nem mesél többet, a fényképei szólnak helyette. Ezúttal az Ifiparkban készült képei közül válogattunk.