Keresés

Részletes keresés

cobranco Creative Commons License 5 órája 0 0 2608

Az osztrák többségű Dél-Tirol ma már Olaszország része. 100 év arra kevés volt, hogy az etnikai arányokat megváltoztassa, de az olasz vérfrissítés már ad egyfajta pikáns kettősséget az ide látogatóknak. A fantasztikus környezet párosulva az autentikus építészettel pedig csak nyomatékosítja a díszletet. Alpok túrabeszámoló filmes adaptációjának 6.-ik része megtekintésre jelentkezik.

 

Tartalom:

Utazóink pihenőnapot terveznek. Lehet ilyet a Dolomitokban?... nem igazán. Európa két dobogós kerékpárútja már reggel ott figyel a castingon ,vad sziklakanyonok, középkori várak, alpesi rétek úgy váltják egymást, mint pedáns gyerek az alsógatyáját. Mivel meglepetés ezúttal is lesz, kalandoraink továbbra sem unatkoznak…”.

 

TransDolomitok 6.rész: "Napfény útja" 2021. /Italia/ 1440p

 

Útvonal: Kollman-Barbian-Klausen-Brixen-Fortezza-Mühlbach-Brunico-Valdaora-Toblach /Dobiacco/

Túrabeszámoló: http://cobranco.hu/turabeszamoloalp_21.html
Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704222796325741&type=3

cobranco Creative Commons License 2024.03.14 0 0 2607

A Dolomitok délnyugati része fehér folt a hegység turisztikai palettáján, bár a természeti környezet nem indokolja. Ha egyszóval kellene jellemezni, az a változatosság. A Rosengarten színpompás csúcsaitól a Latemar tűhegyes sziklaalakzatain át, az épített látnivalók is hangsúlyosan hozzák az elvárásokat. Ami viszont nincs, a tömeg! Optimális kombináció a magunkfajtáknak. Az Alpokban készült roadmovie 5-ik része elérhető, akiket érdekel....

 

Tartalom:

Ha Dolomitok, akkor sportfeladat nélkül nem lehet megúszni. Tudják ezt kalandoraink is. Első körben ott figyel egy kétezres hágó, de még mielőtt észbe kapnának már megint beesik egy toplistás tó, eszement vágta egy égig érő kanyonban, maratoni gasztroblokk, és egy éjszakába nyúló, hátborzongató szálláshely keresés tortúrája borzolja kedélyeket…”

 

TransDolomitok 5.rész: "Alpok esszenciája" 2021. /Italia/ 1440p

 

Útvonal: Canazei-Val di Fassa-Fossa di Fassa-Vigo di Fassa-Passo di Costalunga-Karersee-Nova Levante-Cardano-Kollman

Túrabeszámoló: http://cobranco.hu/turabeszamoloalp_21.html
Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704222796325741&type=3

cobranco Creative Commons License 2024.02.23 0 0 2606

A Sella-hegység a Dolomitok ékköve. Mind látványügyben, mint sport szempontból, igazi kihívás. A lenyűgöző sziklafalak árnyékában kerékpározni már önmagában is élmény, ha pedig ehhez, az itt igencsak ritka jó idő is társul, az már igazi kánaán. Valparola, Falzarego, Pordoi, mind jól hangzó olasz nevek, egyetlen probléma van velük, ezek meghódítása igencsak komoly nehézségekbe ütközik. Egy erős, de felejthetetlen nap filmes krónikája következik.

 

Tartalom:

Kalandoraink nem ijednek meg a feladattól, hiszen ezért jöttek, a célok megvalósítása lebeg a szemük előtt, apait-anyait, sőt apósit-anyósit is beleadnak. Az, hogy költői kérdés marad-e a kerékpárosok szent hágójának a meghódítása, nyilván csak azok számára derül ki, akik rákattintanak a „Play” gombra…”

 

TransDolomitok 4.rész: "Királyetap" 2021. /Sella/ 1440p

 

Útvonal: Passo di Valparola-Passo di Falzarego-Plan Falzarego-Ruine Andraz-Pieve-Brenta-Arabba-Passo di Pordoi-Canazei.

Túrabeszámoló: http://cobranco.hu/turabeszamoloalp_21.html
Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704201029661251&type=3

cobranco Creative Commons License 2024.02.02 0 0 2605

A Dolomitok a világ egyik legszebb hegysége. A gyönyörű természeti formák, lenyügöző táj sötét titkokat rejteget. Dolomitok hágói már régóta fontos szerepet töltöttek be, jelentőségük azonban sokszorosára nőtt az első világháború kirobbanásával. Az itt zajló állóháború közben épült ki a turista utak jelentős része illetve a méltán népszerű via-ferrata útvonalak szinte egésze. Hogy mennyire véres és kemény harcok folytak az olasz és a monarchia csapatai közt, arról árulkodnak az elképesztő helyeken kiépített lőállások, katonai alagútrendszerek illetve a nagy katonatemetők. A mára már nyugodt táj a sportolni vágyók, túrázók, kalandorok mekkája. „Transdolomitok” című útifilmünk következő epizódját ajánlom megtekintésre

 

Tartalom:

Utazóink, egy átmeneti szieszta után újra belevetik magukat a javába. Cél a Dolomitok felső régiója, komoly küzdelem kezdődik, ezúttal nem az ellenséggel, hanem az elemekkel, konkrétan a domborzati viszonyokkal. A vertikális kihívás egy dolog, de az árvíz, lavina és egyéb „cukorfalatok” utóélete is fokozza az izgalmakat. A sportfeladat dokumentálásán kívül még egy erősen paródiába fulladó gasztroblokk, valamint a táborhely keresés viszontagságai is színesítik a történetet…”

 

TransDolomitok 3.rész: "Véres hegyek" 2021. /Italia/ 1440p

 

Útvonal: Lago di Braies /Pragser Wildsee-Lago di Valdaora-Olang-Pustertal radweg-Bruneck-San Martino do Badia-La Villa-Corvara-San Cassiano-Lagozuoi-Forte Tre Sassi-Lago di Valparola-Passo di Valparola

 

Túrabeszámoló: http://cobranco.hu/turabeszamoloalp_21.html

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704174696330551&type=3

cobranco Creative Commons License 2024.01.12 0 0 2604

A Pragser Dolomitok, igy első hallásra az átlagember számára nem mond túl sokat. De, ha hozzáteszem, hogy itt forgatják az Alpesi Őrjárat című filmsorozatot, talán már érdekes lehet. Sőt, az izgalmak fokozására még azt is közlöm, hogy itt található az Alpok deklaráltan legszebb tava, remélem, fel is keltettem az érdeklődést. Ennek fényében ajánlom megtekintésre a most következő filmet..

 

Tartalom:

„Kalandoraink, szokásuk szerint, egy tilosban eltöltött éjszaka után nekivágnak a feladatnak, mert igen, a Dolomitokban nem lehet lazsálni. Cél, első körben egy kétezres hágó. A dolgot némiképp nehezíti, hogy egy 100 éve a sziklába vájt burkolatlan hadiúton kell felszerpentinezni. Cserébe fantasztikus panoráma, szétlőtt erődök és felejthetetlen sportélmény a fizetség. Az, hogy a fő attrakció akkora nagy durranás-e, mint amilyen a híre, és, hogy sikerül-e lepacsizni Terence Hillel, még az sem kizárt, hogy kiderül a végén”

 

TransDolomitok 2.rész: "Alpesi Őrjárat" 2021. /Italia/ 1440p

 

Útvonal: Cimabache-Carbonin-Forte Vallandro-Rifuggio Prato Piazza-Platzweise-Ponticello-Lago di Braies /Pragser Wildsee

 

Túrabeszámoló: http://cobranco.hu/turabeszamoloalp_21.html

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704138269667527&type=3

Térkép link: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1F1tELaclRiGJBTSGMC2yVAJlXrVf76lS&usp=sharing

cobranco Creative Commons License 2023.12.23 0 0 2603

„Istenek sziklakertje”-mondják a Dolomitokra, mely nemcsak az Alpok része, hanem a koronája is. Ezen a kis helyen megtalálható minden, ami kimeríti a klasszikus magashegység fogalmát, sőt…Az égbetörő sziklatornyok árnyékában az üdezöld alpesi táj kontrasztja ad egy sajátos, leírhatatlan feelinget az ide látogatóknak. Az itt töltött pár nap filmes dokumentációját szeretném ajánlani szíves megtekintésre.

 

Tartalom:

„Kalandoraink 3 év után térnek vissza, amolyan hiánypótlásként, az akkor kimaradt feladatok kipipálása céljából. A terv viszonylag egyszerű, a Dolomitok keresztül-kasul. A Boite-völgy kiemelt fontosságú átjáró volt az évszázadok folyamán, s ha még hozzátesszük, hogy itt található a régió központ Cortina d’Ampezzo is, nyugodtan mondhatjuk, a Dolomitok szívében vagyunk. A valamikor itt pöfögő kisvasút nyomvonala ma, Lunga via delle Dolomiti néven a kerékpártúrázók paradicsoma. Már első körben sikerül belenyúlni a javába…

 

TransDolomitok 1.rész: "Alpok bűvöletében" 2021. /Italia/ 1440p

 

Útvonal: Cima Cogna-Lozzo di Cadore-Domegge di Cadore-Lago di Cadore-Piave di Cadore-Dolomitenradweg-Tai di Cadore-Valle di Cadore-Vallessina-Vodo di Cadore-Borca di Cadore-San Vito di Cadore-Lago di Mosigno-Monte Antelao- Monte di Sorapis-Cortina di Ampezzo-Fiames-Cimabache

 

Két év után újra van írásos-képes túrabeszámoló is, akit érdekel: http://cobranco.hu/turabeszamoloalp_21.html

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704113233003364&type=3

 

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy mindenkinek Boldog Karácsony és Kellemes Ünnepeket kívánjak!

cobranco Creative Commons License 2023.12.08 0 0 2602

Vajdahunyad vára, Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori vára, a régió leghíresebb turisztikai látványossága. A lenyűgöző gótikus várkastély, egyik legnagyobb magyar regényírónk, Mikszáth Kálmán szavaival élve a "várak királya".

Egy komplex túra keretében, többek között „Ő” is látótérbe került. Egy részleteket sem nélkülöző „ingatlan bemutató” következik, benéztünk mindenhová, ahová lehetett, sőt ahová nem, oda is. Az itt készült filmes dokumentációt fogadjátok szeretettel

 

"Várkastély a Kárpárokban" /Vajdahunyadi vár/ 2021. /Erdély/ 4k 2160p

cobranco Creative Commons License 2023.11.24 0 0 2601

Egy rögtönzött filmes előzetest ajánlanék, spontán összedobált snittekből a teljesség igénye nélkül. A helyszin nem más, mint Európa egyik legismertebb és legkedveltebb távolsági kerékpáros túraútvonala. Útifilmek feltöltése hamarosan..

 

Donauradweg /Maxi trailer/ 4K 2160p

cobranco Creative Commons License 2023.11.10 0 0 2600

Kelet-Szlovákia az átlag magyar számára fehér folt. Nem tud róla semmit, nem is nagyon érdekli. Pedig a valamikori történelmi Magyarországhoz tartozó terület igencsak izgalmas meglepetéseket tartogat a természetet kedvelők, sportolni vágyók számára.

 

Tartalom: Kalandoraink expedíciós túrára indulnak. Cél a „Titkos hegy”, leánykori nevén, Vihorlat. Hogy mivel érdemelte ki ezt a figyelemfelkeltő nevet, lehet, hogy kiderül, de akár még az is, hogy milyen ismeretlenség homályába burkolózó várak vannak megbújva lehetetlen helyeken. A szlovák gastronómia bugyraiba is betekinthetünk egy röpke /inkább nem röpke/ pillanat erejéig, és persze nem maradhat el a önfeledt csobbanás sem ezúttal egy kialudt vulkán kráterében.

 

Vakáció a Szlovák-tengernél 3.rész: "Vihorlát-hadművelet" 2021. /1440p/

 

Útvonal: Horka-Vinné-Vinna tó-Vinna vára-Kishelmec-Homonna-Jeszenő vára

 

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4691435250937829&type=3

cobranco Creative Commons License 2023.10.20 0 0 2599

A kicsit megmosolyogtató „Szlovák tenger” kifejezés, lehetne akár gúnynév is, ha már nem jutott nekik valódi tenger, igaz nekünk se…végül is, nálunk is van egy „magyar tenger”. Ha már a Balaton szóba került jó a hasonlat, bár méreteiben jelentősen elmarad tőle, mégis hozza a feelinget megbolondítva egy kis Tisza-tó utánérzéssel..

 

Tartalom: Túrázóink a tó megkerülésére készülnek, nem lenne nagy feladat, ha meg lehetne kerülni. Ennek az ellentmondásnak a megoldása igencsak kemény diónak bizonyul, főleg, hogy egy maratoni gasztro tudósítás, élvezkődős csobbanás a naplementében is bejelentkezik időhúzásként. Aki kiváncsi a szürreális, éjszakába nyúló végkifejletre egy olyan helyen, ahol sötétben már nem igazán ajánlatos bolyongani, a képernyő előtt a helye.

 

 Vakáció a Szlovák tengernél 2.rész: "Tisza-tó utánérzés" 2021. /1440p/

 

Útvonal: Morské Oko-Remetské Hamre-Mororest Rybnicka-Jovsa-Lucky-Male Zaluznice-Mihalovce-Biela Voda-Horka

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4691435250937829&type=3

cobranco Creative Commons License 2023.10.07 0 0 2598

A szlovákoknak is van Balatonjuk! Igaz kicsit messze, meg nem is nagyon tud róla senki, legalábbis itthon. Egy virtuális időutazásra invitálom a kedves nézőket egy olyan helyre, ahol a nem is oly távoli dicső múlt fényei még nyomokban pislákolnak.

 

Tartalom: Statisztikailag a legnépszerűbb kerékpáros célpontok, a tavak. Minél nagyobb, annál jobb. Akik osztják ezt a véleményt, jó helyen járnak. Kalandoraink északi szomszédunk egyik legnagyobb állóvizének bevételére készülnek. Minden adott, „napfény-nyár-szerelem”…de, mint mindig, sose klappol minden a tervek szerint, szóval egy izgalmas túranap történetének filmes adaptációja következik

 

Vakáció a Szlovák-tengernél 1.rész: "Balaton-retró" 2021. /1440p/

 

Útvonal: Horka-Rybarik plázs-Medvedia hora-Kamenec-Klauza-Klokocov-Palkov beach-Jovsa-Poruba-Vysné Rybnica-Remetské Hamre-Sninnské Kamen-Morské Oko

 

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4691435250937829&type=3

cobranco Creative Commons License 2023.09.17 0 0 2597

Gyilkos-tó, Békás-szoros….ha Erdély kerül szóba, ezek a helyszínek, szinte azonnal elsőre beugranak mindenkinek. Évente kirándulók, turisták ezrei keresik fel, de legtöbben a csak vízközelből, a kanyon aljából sóvárogva, amolyan elérhetetlen térbeli dimenzióként csodálják a felettük magasodó szikla alakzatokat.
A felső régiók meghódítása komoly túra feladat, a kiszámíthatatlan időjárás, kemény talajviszonyok, nagy szintek, jelzett ösvények hiánya, a medvék által „szennyezett” terep ellenére, nálunk évről-évre visszatérő program a Békás-szoros feletti sziklákon egyensúlyozás Egy erős nap élő közvetítése következik, felvételről..

 

Keleti Kárpátok peremén 2.rész: "A legdrámaibb szurdokvölgy Erdélyben" /Békás-szoros/ 1440p

Útvonal: Magyarok hídja-Kis békás kilátópont-Rajztábla-Szurdok kő-Szudokkövi sziklakilátók-Békás szoros-Pongrác tető-Vit havas

cobranco Creative Commons License 2023.08.26 0 0 2596

A Keleti Kárpátok számunkra nem csak egy földrajzi fogalom, hanem egyben az ezeréves Magyarország végbástyái is. A történelem viharait megélt hely ma már nyugodt, a természet dominál. A Moldvában található óriás, a Csalho, vagy más néven „Román Olympos” árnyékában, amolyan kistestvérként szégyenlősen meghúzódó Munticsel, a nagyközönség számára szinte ismeretlen terep. Nem véletlenül, a valamikori államhatáron húzódó sziklabirodalom, igazi vadvilág, a dzsungelszerű növényzet, utak hiánya komoly kihívás, de ugyanakkor izgalmakkal teli kaland is a meghódítására vállalkozóknak. Egy erős nap története következik filmes dokumentációban

 

Keleti Kárpátok peremén 1.rész: "Határvadászok nyomában" 2019. /Erdély/ 1440p

 

Útvonal: Gergyószentmiklós-Pongrác tető-Gyilkos tó-Békás szoros-Almásmező-Magyarbékás-Súgópatak szurdoka-Astralagus ferrata-Cabana Ecolog-Goth sziklák-Goth csűr-Goth kő-Hóvirág barlang-Békás mező

cobranco Creative Commons License 2023.08.12 0 0 2595

Ha nyár, Alpok! Ennyire egyszerű, legalábbis számunkra :)
Néhány spontán összedobott mozzanat az itt készült filmekből kedvcsinálónak...vagy kedvelvevőnek :)
Felvétel helyszíne: Dolomitok

 TransDolomitok /Maxi trailer/ 1440p

cobranco Creative Commons License 2023.07.28 0 0 2594

A Tajgetosz egyike Görögország mítikus hegyeinek. Pazar látványilágával egyedülálló a kontinensen. A keleti kapujából, Spártából indul kalandoraink ráadás-programja, egy közel 900 méteres függőleges fal megmászása. A sziklába vájt szerpentin egyrészt félelmetes panorámája, másrészt építési megoldásai miatt híresen hírhedt a teljesíteni vágyó motorosok, kerékpárosok körében. Akik velünk tartanak nemcsak a sportfeladat részleteit élvezhetik, hanem betekintést nyerhetnek egy világtól elzárt isten háta mögötti görög falu hétköznapjaiba, valamint a dél-mediterránum vad hegyi világába is.”

 

Ezzel a résszel az utóbbi évtized talán legnagyobb kerékpáros vállalkozásom filmes anyagának végére értem. Itt szeretném megköszönni a közel fél éves kitartó figyelmet. Természetesen a Cobranco-project nem áll meg, várok mindenkit a továbbiakban is képernyő elé.

 

Bazi nagy Görög-túra /bónusz rész/: "Holt hegyek társasága" 2021. /1440p/

 

Útvonal: Mystras-Paorí-Aigos Ioannis-Anavriti-Moni Faneromeni-Tajgeti-Mystras

 

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704094853005202&type=1&l=dfff516944

cobranco Creative Commons License 2023.07.09 0 0 2593

Az egy főre jutó ókori romok száma Görögországban a legtöbb az egész világon. Misztrász /Μυστράς/, bizánci eredetű romváros, az ókori  Spártától néhány kilométerre, monumentalitásában még ma is tekintélyt parancsoló valamikori birodalmi komplexum, nem csak látványvilágában izgalmas, de sportfeladatnak is kihívás. Egy rendhagyó, „abandoned” vártúrára invitálok mindenkit, egy olyan helyre, ahol múlt árnyai még a mai napig is szellemként kisértenek..

 

MYSTRAS "Ahol a múlt árnyai szellemként kisértenek" /Görögország/ 2021. /1440p/

 

Útvonal: Metropolis-Evangelistria-Saint Teodorakis-Monemvasia gate-St. Nikolais-Despoták palotája-Hagia Sophia-Citadel Villaharden Castle-Laskaris house-Pantanassia-Periblatos kolostor

 

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704094853005202&type=1&l=dfff516944

cobranco Creative Commons License 2023.02.24 0 0 2592

„Olyan hihetetlenül néz ki, mintha egy fantasy film digitális díszlete lenne”-ez Monemvasia, dél-Peloponnesos, de, megkockáztatom, hogy egész Görögország egyik legfelkapottabb turista látványossága. A történelmi korokat is megélt bevehetetlen erődsziget még ma is impozáns látványt nyújt. Az üszkös romok és a felújított templomok kontrasztja, a  nyüzsgő bazársorok feelingje hamisítatlan középkori hangulatot idéz vissza, a fellegvár látványvilága  szavakkal ki sem fejezhető.

A sziget feltérképezése komoly sport és túrafeladat is, javaslom mindenkinek a film megtekintését.

 

Bazi nagy Görög túra 7.rész: "Csodák szigete" /Monemvasia/ 2021. /1440p/

 

Útvonal: Castle Gate-Piactér-Kastro Monemvasia /Fellegvár/-Agia Sophia-Lighthouse Monemvasia-Cisterna Galeazza-Nisis Monemvasia-Elkomennos Kristos Church- Keleti bazár

 

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704055289675825&type=1&l=dfff516944

cobranco Creative Commons License 2022.03.26 0 0 2591

Van az a mondás, hogy "Jobb későn, mint hamar" :) Nincs ilyen mondás, viszont legalább nem is hangzott túl jól, de tényszerűen igaz. Időpont: 2019. Egy kis emlékeztető, kedvcsináló, pár random snitt dél-erdélyi csavargásaimból...

Helyszinek: #vaskapu #kazánszoros #Kárpátok #Erdély #Szerbia

A tartalmasabb verzió nemsokára!

 

Al-Dunai Túrajegyzet 2019. /előzetes/ 1440p

cobranco Creative Commons License 2021.10.01 0 0 2590

A Friuli Alpok a legtöbb embernek ismeretlenül hangzó név, de, ha Keleti Dolomitokat említek, gyanítom többen felkapják a fejüket. Pedig, a központi Dolomitok árnyékában megbúvó „kistestvér”-nek sincs miért szégyenkeznie, már ami a látványvilágot illeti. Az itt töltött pár nap filmes dokumentációját ajánlom megtekintésre

 

Tóvadászat az Olasz-Alpokban 2019. /Italia/ 2K 1440p

 

Útvonal: Tarvisio-Pontebba-Chiusaforte-Tesiutta-Moggio Udinese-Tolmezzo-Mediis-Passo di Rest-Tramonti do Sotto-Redona-Lago di Selva-Meduna kanyon-Lago di Ca Zul-Poffabro-Managio-Montereale-Lago di Ravedis-Via Della strada Valcellina-Lago di Barcis-Anzino kanyon-Lago di Cornico-Lago di Cavazzo-Raccolana-Sella Nevea-Lago di Predil-Tarvisio

 

olaszország #friulialpok #kerékpártúra

 

Fotoalbumok:

https://www.facebook.com/cobranco.zoltan/posts/3221293047952064

https://www.facebook.com/cobranco.zoltan/posts/3221453711269331

https://www.facebook.com/cobranco.zoltan/posts/3221609304587105

cobranco Creative Commons License 2021.09.18 0 0 2589

A Kárpátok legnagyobb egybefüggő vízfallal rendelkező vízesésének megtekintése már önmagában is megér egy misét, 3 dimenzióban meg végképp. Igaz, nem adják ingyen, persze nem is pénzben értendő, a megközelítése izmos túrafeladat. Mellékszálként lesz a filmben még gasztroblokk, tavas rész, de a nap csúcspontja, egy tragikomédiába fulladó, szürreális wellness-program, ezt már csak erősen gyenge idegzetűeknek ajánlom..

 

Erdélyi végeken 6. rész: "A hely, amit vétek kihagyni" 2019. /2K. 1440p/

 

Útvonal: Prisaca-tó-Poarta-sziklakapu-Szeles vízesés /Cascada Vantuatoarea/-Határvadászok útja-Slatini szurdok-Ablakfal erkélypáholy- 7 forrás-Herkulesfürdő-Orsova-Vaskapu

 

Az immár teljes túrabeszámoló: http://www.cobranco.hu/turabeszamolo_19ev.html

 

#erdély#herkulesfürdő #kárpátok #szelesvízesés #parasztwellness

cobranco Creative Commons License 2021.08.27 0 0 2588

A Cserna-völgye, Erdély egyik legmélyebb és leghosszabb kanyonja, melyet  a rómaiak a „földrész legszebb völgyének” neveztek. A hely, nemcsak látványvilágában egyedülálló, hanem sportszempontból is izgalmakkal teli kihívás.

 

 Tartalom:

„Első napirendi pontként kalandoraink bemerészkednek egy vájatba, ahol a legenda szerint egy sárkány lakik. Már az is izgalmas kérdés, hogy vajon otthon van-e a házigazda, de, hogy sikerül-e fotót csinálni a Bánság legnagyobb taváról, ami tilos, lehet, hogy ki se derül. Túra-feladatként képbe kerül Európa egyik legelszigeteltebb hegyi kommunája, ami csak létrákon közelíthető meg, bonusz-pontként az évszázadokig a történelmi Magyarország déli határát képező sziklakanyon felderítésére is sor kerül. Végül egy furfangos kérdés: „Hogy fért bele ez egy napba?” Ez is kiderül, akik megnézik a filmet…”

 

Erdélyi végeken 5.rész: "A földrész legszebb völgye" 2019. /2K 1440p/

 

Útvonal: Cáca-Cserna Sat-Pup szurdok-Cserna tó-Scarisoara-4 falu temploma-Inelet-Dombrava panzió-Cseszna-szurdok-Ördögmalom-Orasul esztena

 

Túrabeszámoló: http://www.cobranco.hu/turabeszamolo_19ev.html

Fotoalbum:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2055761704505210&type=1&l=dfff516944

.

cobranco Creative Commons License 2021.08.08 0 0 2587

A Kárpát-koszorú legdélibb, legutolsó tagja, Erdély és Havasalföld határán fekvő Mehádiai-hegység nemcsak különleges karsztképződményeivel érdemelte ki az újabb „leg” jelzőt, hanem emblematikus csúcsának megmászása is komoly kihívás a túrázók, kalandvágyók körében.

 

Tartalom:  Ezúttal a sporté a főszerep! Túrázóink jelentős késéssel vágnak neki, az amúgy sem egyszerű feladatnak. 1000m szint fel-le egy olyan terepen, ahol még a zerge is kétszer meggondolja, hova lép. Vajon elérik-e a hőn áhított célt, a kilátás annyira lélegzetelállító, vagy azért néha levegőhőz is jutnak? Tényleg 3 ország látszik a csúcspanoráma horizontjában, izgalmas-e lejönni egy sziklaszurdokban vaksötétben?

Igazi, vérbeli túrafilm következik…

 

Erdélyi végeken 4. rész: "Domogléd-csúcstámadás" 2019. /2K 1440p/

 

Herkulesfürdő-Fehér kereszt/Crucea Alba/-Serban barlang-Macskák útja-Kis Domogléd csúcs-Nagy Domogléd csúcs /1105m/-Proláz völgy-Ferregati szurdok-Herkulesfürdő-Cserna kanyon

 

Túrabeszámoló: http://www.cobranco.hu/turabeszamolo_19ev.html

cobranco Creative Commons License 2021.07.24 0 0 2586

Herkulesfürdő és környéke a Monarchia idejében különleges hely volt és bizonyos értelemben még ma is az. A lenyűgöző természet és az épített látnivaló kontrasztja ad egy semmihez sem hasonlítható különleges hangulatot az ide látogató turistáknak.

 

Tartalom: „Egy szürreális időutazásra invitálok mindenkit, a főszereplő egy hely, ahol a dicső múlt árnyai még most is bizarr módon kisértenek…”

 

Erdélyi végeken 3.rész: "Halott város" /Herkulesfürdő/ 2019. /2K. 1440p/

 

Útvonal: Szapári fürdő-Gizella liget-Gyógycsarnok /Kaszinó/-Hotel Versay-Hotel Cserna-Rudolf palota-Ferenc József palota-Sissy villa-Herkules tér-Katolikus templom-Higénia forrás-Hotel Roman-Rablóbarlang-Hotel Herculane-Venera termálfürdő-Neptun 3. forrás-Újváros-Csernabesenyő-Császári vasútállomás.

 

Túrabeszámoló: http://www.cobranco.hu/turabeszamolo_19ev.html

Fotoalbum:

 https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2055740847840629&type=1&l=dfff516944

cobranco Creative Commons License 2021.07.02 0 0 2585

Dél-Erdélyben található a világ egyik legkülönlegesebb vízesése, a Bigéri-zuhatag. Ez nem csak egy jó marketing szöveg, hanem papírja is van róla. 2013-ban ugyanis bekerült a 
National Geographic TOP 5.-be.

Azóta úgy özönlenek a turisták, mint hiénák a dögszagra. Hogy akkora durranás-e, nagyobb-e a füstje, mint amekkora a lángja, most kiderül…

 

Tartalom: „A nap fő attrakciója adott, de ehhez a Néra-szurdokból tranzitálni kell a vízeséshez. Utazóink maradiak, nem tudják, mit jelent „tranzitálni”, ezért autóval oldják meg a feladatot. Útjukba kerül még a Kárpátok legvadregényesebb vasútvonala, Erdély legnagyobb abandoned építménye, egy klasszik kanyonvölgy, ahol a több száz méteres sziklák csak másodattrakciók, valamint közbülsőleg, még egy tábori gasztroblokk is borzolja majd a kedélyeket…”

 

Erdélyi végeken 2.rész: "Kárpátok legkülönlegesebb vízesése" /Bigéri-zuhatag/ 2019. /2K. 1440p/

 

Útvonal: Néra-szurdok-Illyéd-Oravitabánya-Ménes-szurdok-Ménes-tó-Bigéri vízesés-Poinasca- tó-Bozovics-Ógerlistye-Rudária sziklakanyon-Malmok völgye-Bélajablánc-Mahadia-Herkulesfürdő

 

Túrabeszámoló: http://www.cobranco.hu/turabeszamolo_19ev.html

Fotoalbum:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2055776521170395&type=1&l=dfff516944

 

#erdély #bánság #kárpátok #túra #bigérivízesés

 

Ui: Szomorú aktualitás, hogy a filmben látható vízesés ebben a formában már örökké a múlté, ugyanis a látványosság különlegességét adó, mohával benőtt mésztufa-harang, pár hete megsemmisült :(

cobranco Creative Commons License 2021.06.15 0 0 2584

A Bánság, szűkebb értelemben nem tartozik Erdély központi régióihoz, ezért ismertsége és látogatottsága is messze elmarad a „nagy testvértől”. Vadregényesség szempontjából viszont már semmiképpen sem sorolható a „peremkerületek” közé. Egy klasszikus „roadmovie” kereteibe foglalva megpróbálunk betekintést adni a környék látnivalóiból, erős hangsúlyt fektetve a természeti különlegességekre, mindezt sportos formában, egyedi kommentárral fűszerezve...

 

Tartalom:

Első feladat a helyszínre jutás, a látszólag unalmasnak tűnő autós blokkot egy rögtönzött városnézéssel szakítják félbe utazóink az izgalmak előkészítésére. Másnap kezdődik a kaland, túrázóink már reggel versenyt futnak az idővel, de, még csak, ha versenyt futnának, versenyt egyensúlyoznak létrákon, köteleken, sziklába vájt életveszélyes peremeken, a helyszínt pedig Európa egyik leghosszabb, érintetlen mészkőkanyonja, a Néra-szurdok szolgáltatja.

 

Erdélyi végeken 1.rész: "Néra-szurdok" 2019. / 2K 1440p/

 

Útvonal:  Lindini torkolat-Roul Cantonul Damian-La Carlige-La Gauii-Poiana Voinii-Poiana Lui Voian-Jordán forrás-Avenul Porcului-Ördögtó-Bég torkolat-La Tunele-Caraula-Valea Beiului-Cascada Vaioaga-Vila Pastravarie

 

Túrabeszámoló: http://www.cobranco.hu/turabeszamolo_19ev.html

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2055776521170395&type=1&l=dfff516944

cobranco Creative Commons License 2021.04.17 0 0 2583

Üdvözlet Erdélyből! Időpont: 2019. Egy kis emlékeztető, kedvcsináló, pár random snitt erdélyi csavargásaimból. Helyszinek: #Kárpátok #Bánság #Székelyföld #Erdély #Moldva

A tartalmasabb verzió nemsokára!

Reméljük, idén már újra mehetünk…

 

Erdélyi végeken 2019. /előzetes/ 2K 1440p

cobranco Creative Commons License 2020.10.23 0 0 2582

Eger, Felsőtárkány, Szarvaskő, Szilvásvárad, mind országosan is jól hangzó, ismert nevek. A környék bejárása felejthetetlen élményt nyújt az idelátogatóknak. Egy évszakokon átívelő túra keretében bejártuk a környéket, sorba véve mind az természeti, mind az épített látnivalókat, az eseményeket egy, több idősíkon futó útifilm formájában rögzítettük. E monumentális „roadmovie” utolsó darabját ajánlom mindenki szíves figyelmébe

 

Bükki körpanoráma 4.rész: "Eger ostroma" 2017. /Hungary/ FullHD 1080p

 

Útvonal: Lak völgyi tó-Bélapátfalva-Monosbél-Szarvaskő/Szavaskő-vára/-Major tető-Almár-Felnémet-Eger-Felsőtárkány-Barátvölgy-Tamáskút-Keskenybükk-Tölgyers orom-Bányahegy-Lillafüred

cobranco Creative Commons License 2020.09.25 0 0 2581

A Bükk-hegység az egyik legnépszerübb turisztikai célpont Magyarországon.Azon kívül, hogy itt találhatók az ország legmagasabb csúcsainak nagy része, változatos domborzati formái is egyedülállóak. Ezúttal a hegység délnyugati része kerül górcső alá, egyfajta virtuális szalagra fűzve, kerékpártúra keretében, érintve néhány ismert és kevésbé ismert, különleges helyszínt

 

Tartalom: A mai epizódban kalandoraink igazi vadontúrára vállalkoznak, a cél pedig nem más, mint kishazánk egyik legszürreálisabb ember alkotta helye, ahol a „holdbéli táj” kifejezés nemcsak, hogy új értelmezést nyer, de rémísztő valósággá is válik.

 

Bükki körpanoráma 3.rész: "Magyar kősivatag" 2017. /Hungary/ FullHD 1080p

 

Útvonal: Bányahegy-Nagymező/Bükk-fennsík/-Olaszkapu/850m/-Sár-réti vadászház-Káposztáskert-Őrkő/880m/-Kásáskő-Bélkőnyak/815m/-Bélkő bányaudvar-Simon vára-Régi kőfejtő-Cisztercita apátság-Lak völgyi tó

cobranco Creative Commons License 2020.08.19 0 0 2579

Úgy tünik, hogy lassan már 6 éve csak saját magammal beszélgetek itt a fórúmon :9

De, nem adom fel, hátha valaki egyszer benéz...

 

Királykő, Erdély emblematikus hegysége, nemcsak monumentalitásával érdemli ki az uralkodói nevet, címet, hanem szépségével, vadságával és nem utolsósorban, magasságával is ott a helye a legnagyobbak között. Csúcsának meghódítása egy nap alatt, szinte lehetetlen feladat. Két "őrült" tavaly mégis erre vállalkozott. Egy intenzív, kegyetlen, de mégis lenyűgöző nap filmes krónikája következik.

 

KIRÁLYKŐ "A Kárpátok koronája" 2018. /Erdély/ FullHD 1080p

 

Útvonal: Zernest-Barca völgye-Cabana Paiul Foii-Tamás patak völgye-Piros jelzés.Spirla forrás-Spirla védkunyhó/1440m/-Deubel út-La Zaplaz-La Lanturi-Grind nyereg-Pásztor csúcs/La Om/Hirtenspitze/2338m/-Grind réti menedék/1610m/-La Table-Piros háromszög:Vladusa nyereg-Macska szurdok-Zernesti szoros-Botorog kút-Zernest-Barca völgy-Cabana Paiul Foii

 

#erdély #kárpátok #királykő #túra

cobranco Creative Commons License 2019.09.07 0 0 2579

„Se nem Béla,se nem vár” szokták mondani viccesen Erdély egyik különleges hegyére,a Székelykő kistestvérére,mely látványvilágában már-már az Alpokat idézi és meghódítása sportszempontból is izmos feladat.Hogy megéri-e,kiderül,sőt betekintést nyerhetünk a környező kanyonok titkaiba is,majd egy puritán gasztronómiai kitérő után zárásképpen egy vártúra is befigyel.Hogy hol,szintén csak azok tudják meg,akik megtekintik a filmet.

Bár ez így nem igaz,mert azok is,akik elolvassák a mellékelt túrabeszámolót a fotókkal együtt.

 

Erdélyi panorámatúra 5.rész: "Kárpáti Eldorádó" 2017. FullHD 1080p

 

Útvonal:

Bélavár-körút/Circuit Scarita Belioara/:Podsága de Sus-La Mateoare-Secu Crailuiu/Király-fennsík/-Coltui Lui Blant sziklatorony-Szkerice csúcs/1384m/-Grota Cosul Boului-Keleti esztenák-Felsőpodsága-Jára völgy-Magyarléta-Léta vára

 

Képes túrabeszámoló:

http://www.cobranco.hu/turabeszamolo_17ep.html

 

Fotoalbum:

https://www.facebook.com/cobranco.zoltan/posts/1640618349352883

 

Cobranco

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!