Keresés

Részletes keresés

Fülöp János Creative Commons License 2001.07.20 0 0 372
Helló!

T.LordFinese:

A Staroffice-ről van könyv magyar nyelven, csak meg kell venni :-). Lehet, hogy már több is.
Dokumentációkat pedig a linuxdoc.hu-n találsz.

Üdv FJ

micu Creative Commons License 2001.07.20 0 0 371
Ennél is lényegesebb volt, hogy többfelhasználós rendszerben nem fordulhat elő hogy valaki kicseréli a zip lemezt amíg én használom.
Előzmény: WinFan (369)
TaXiN Creative Commons License 2001.07.20 0 0 370
Illetve annyit érdemes hozzáfűzni, hogy a mountolás során a felcsatolt cuccos tulajdonságait kényelmesen be lehet állítani. Pölö egy régi SO cédén nem volt futtatási jog az indító scripten, ezt mountoláskor meg lehetett oldani.
Előzmény: WinFan (369)
WinFan Creative Commons License 2001.07.19 0 0 369
Hali!
Bár ez itt kissé off
A régi (néha még ma is) Linuxokban a kissebb memóriahasználat érdekében kitalálták, hogy ha valamit nem használsz, az ne foglaljon memóriát, azaz a Winnel ellentétben nem töltöttek be minden vezérlő alkalmazást, mint pl. a Cd, a HDD, stb.
Mai verziókban van automount, ami nálad úgy jelentkezik, hogy kattintasz a desktopon a CD ikonra, és máris látod a CD tartalmát. Régen ezt a mount /dev/cdrom paranccsal érhetted el, aminek hatására a listázás (dir) után láttad a CD tartalmát. De hogy ne legyen egyszerű az élet, ha ki akartad cserélni a CD-t, nem tudtad, mivel linux nem engedte kivenni, csak akkor, ha unmountoltad, azaz unmount /dev/cdrom-ot beírtad. (a mount és az unmount parancsok linuxverzióktól függöen változhatnak, de hasonló kinézetűek).
Ez gyakori cserélgetésnél kissé idegesítő, de ettől a te mandrake-ed megvéd:-)
Kissé off vége
Előzmény: TaXiN (363)
micu Creative Commons License 2001.07.19 0 0 368
Akkor ha a Microsoft is kiad valaha véletlenül egy nyílt forráskódú programot, ő is linux-céggé válik ? ;-)
Ami amúgy annyira nem is lehetetlen, nemrég olvastam hogy támogatja a Ximilan platformfüggetlen .NET projectjét.

A StarOffice online helpje nem rossz (igaz, lehetne részletesebb is, de ezt szinte minden szoftverre el lehet mondani). Könyvről egyről tudok ami magyar nyelven elérhető, meg van a neten valami kezdőknek szóló ismertető (StarOffice ABC).

Előzmény: LordFinesse (366)
micu Creative Commons License 2001.07.19 0 0 367
Szoval szerinted Jucikának az alapfokú angol sem megy de az eszközök mountolását egyböl vágni fogja...

Automount rulez. Redhat 7.1 és Mandrake > 7.1 tudja. Sőt igen csodálkoznék ha a SuSE 7.2 nem ismerné (bár én az RH alapú rendszereket kedvelem).

Persze vitatkozhatunk itt napestig, a választ akkor is megadták a cégek

Így igaz. A linux szépen lassan terjed, a RedHat az idén először nyereséges, a SuSE is, a Caldera felvásárolta az SCO unixos részlegét. Persze voltak bukások is, lásd Corel /de aki már látott közelről Corel linuxot az tudja miért/.
Pár hónapja jött ki a Kylix a Delphi linuxos változata ami az első komolyabb RAD fejlesztőeszköz (windows alatt is akkor kezdtek szaporodni a programok amikor kijött a Visual Basic 3 és a Delphi 1.0). Olyan szoftvereket hoztak ki rá mint a SAP, de létezik DB2, Oracle és még kismillió más cucc is, azaz a fejlesztő cégek is kezdenek ebbe az irányba kacsintgatni.

Amint megerösödik a Linux, és komolyabb FIZETÖKÉPES felhasználótábora lesz rögtön kapnak a felhasználók ingyenes szoftvereket a pofájukra...

Olvasd el légyszíves mi is az a GPL.

Előzmény: delphijos (358)
LordFinesse Creative Commons License 2001.07.19 0 0 366
>>>A SUN nem linuxos cég.

Tudom. Azt írtam, hogy a linux-cégek és pl. a Sun. Egyszerüen az open-source szoftvereket fejlesztö cégekre gondoltam.

Egyébként felraktam magamnak a StarOffice-t, a napokban próbálgatni fogom. Egy jelentös problémáját már látom, dokumentáció és help, mind az Interneten, mind könyv formában nagyon minimális mennyisségü van hozzá.

Előzmény: micu (364)
micu Creative Commons License 2001.07.19 0 0 365
Az Options-ban a Database-nél ha a database names magyarra van állítva az javít valamit a helyzeten (nem azonnal cseréli kérdőjelre az ő és ű betűket, csak ha elhagytad a sort). Sajnos a teljes magyarítás csak az OpenOffice-ban lesz meg. Addig is van valami www.staroffice.hu ott van van levlista, lehet hogy ők többet is tudnak mondani.
Előzmény: TaXiN (362)
micu Creative Commons License 2001.07.19 0 0 364
1. A SUN nem linuxos cég. Sőt, konkurrens: neki megvan a saját UNIX oprendszere a SOLARIS aminek van PC-s változata is, azaz konkurreciája a linuxnak. De ami neki lényegesebb a Java.
2. És itt a lényeg: a SUN megvette a Star Division céget szőröstől-bőröstől. Ezt nem a StarOffice miatt tették, hanem mert a Star Division fejlesztett egy Java alapú office-t és azt vette meg a SUN. (Ez egyébként nem az első ilyen húzása, a Forté for Java előző életében Xelfi volt /és ha jól sejtem csehek fejlesztették ki/) Az irodai csomagot pedig nyílt forráskódúvá tette, hadd örüljön az M$ ;-)
Előzmény: LordFinesse (357)
TaXiN Creative Commons License 2001.07.19 0 0 363
Mi az a mountolás ? (Mandrake8-am van)
Előzmény: delphijos (358)
TaXiN Creative Commons License 2001.07.19 0 0 362
Ha már ennyi SO rajongó összejött - hogyan lehet körlevél adatbázisba magyar ő és ű betűs neveket felvenni ?
Ha ez rendben lenne - 4.0 óta használjuk - akkor valóban OK lenne, de addig macerás...
Előzmény: RogerWilco (339)
TaXiN Creative Commons License 2001.07.19 0 0 361
Kedves micu !

Ha 3D meg PROFI kerül szóba, minden külön mintha lenne valami helyett:

http://www.sidefx.com/support/system-req.shtml

Előzmény: micu (335)
netizen Creative Commons License 2001.07.18 0 0 360
Sajnos van 1 ilyen funkció. Ugy híjják sorkizásás. Enélkül randa nyomataid lesznek. És egyben ez motivál keményen hogy hozzáférj a wordhöz.
Előzmény: RogerWilco (331)
delphijos Creative Commons License 2001.07.18 0 0 359
Ja még valami:

"De kb 2 év alatt a 16 bites win-es alkalmazások szinte teljesen elveszítették a jelentőségüket, egy év alatt a legtöbb alkalmazás már portolva is volt. "

Hát igen de ez is csak a cégek szemét húzása. Van fogalmad róla mennyi pénzt kaszáltak csak azon hogy kiadták a programjuk "sokkal jobb 32 bites"
verzióját amin semmit sem kellett fejleszteni elöször a tök ugyanolyan win16-os programokat adták ki.(Mintha eggyel több verziót fejlesztettek volna.)Esetleg kezelte a hosszú fileneveket de semmi több.

delphijos Creative Commons License 2001.07.18 0 0 358
"Amúgy egyébként úgy történik a dolog hogy a /mnt/floppy alkönyvtárba írsz, vagy mint ahogy W$ alatt csinálod, a fájl managerben, csak nem a sajátgép ikonra kell kattintanod hanem a floppyra."

Érdekes hogy ezt írod utána meg azt hogy:

"De amíg Jucikának az Open menüpont megtalálása nem megy addig nemigen lehet az általános elterjedtségre számítani."

Ez sántít egy kicsit... Szoval szerinted Jucikának az alapfokú angol sem megy de az eszközök mountolását egyböl vágni fogja...

Más:

"Teljesen más oprendszerrel jöttek ki.
Ami miatt nem buktak bele az az volt, hogy képes volt a Win3.1-es programok futtatására."

Én pont erröl beszéltem. Te ezzel szemben egy TELJESEN más oprendszerröl.Érdekes ha az os/2 olyan jó volt az embereknek miért a WIN emulációra képes változata kellett? MERT WINDOWSOS PROGRAMOKAT AKARTAK FUTTATNI, AMIK MÁR BÖVEN LÉTEZTEK. Ha nem lettek volna, nem lett volna ekkora igény a kompatibilitásra.
Persze vitatkozhatunk itt napestig, a választ akkor is megadták a cégek.Van ingyen Linux,SO,stb... és ök mégsem váltottak.Mondom föleg olyan dolgokat említetek amik remekek,nekem is van Linux az otthoni gépemen, de mondom én a CÉGES vilégról beszélek ahol sokkal többe kerülne a teljes gépparknál a teljes csere.Eleve egy nagy cég ha mondjuk 50 office-t vesz (ráadásul már évek óta mindíg veszi a frissítéseket) komoly árengedményt kap. És nem engem kell meggyöznöd hogy milyen egyszerü kezelni a Linuxot, hidd el egy ilyen szintü váltásnál a cégeknek komoly pénzeket kellene a képzésre fordítaniuk.

Megint más:

Közben olvasom LordFinesse hozzászólását. Teljesen igaza van. Kátlem hogy a komolyabb Linux fejlesztök "emberbaráti szivességböl" csinálnák ezt. Szerintem pont erre megy ki a játék. Amint megerösödik a Linux, és komolyabb FIZETÖKÉPES felhasználótábora lesz rögtön kapnak a felhasználók ingyenes szoftvereket a pofájukra...
Most kénytelenek nyalizni, mert az INGYENES szó az egyetlen fegyverük az MS ellen.De ök is a profitra hajtanak.Abból nem élnek meg hogy a felhasználók szeretik öket....

LordFinesse Creative Commons License 2001.07.18 0 0 357
Azért kiváncsi lennék a linux-cégek és pl. a Sun stratégiájára. Ez szépen hangzik, hogy ingyenes, de mi viszi elöre a fejlesztést? Úgy tünik a Sunnak van egy kis félretett pénze amit a StarOffice-ra költ, hogy gyengítse a MS pozicióit, de azt nem hiszem el, hogy ezt az emberek iránti szeretetéböl csinálja. Sehol, de föleg nem Amerikában, semmi sem történik érdek nélkül, csak úgy jótéteményként. Annak örülnék, ha a MS-nak több nagy konkurenciája lenne és jó lenne látni, hogy a csatatéren verik meg. Jobb és olcsóbb programjaink lennének. De ez az ingyenes téma engem túlságosan a kommunizmusra emlékeztet. Elméletben minden nagyon szép, sokkal szimpatikusabb, mint a fizetös rendszer. De 10 év múlva mi lesz?? Az MS-t hajtja a pénszerzési lehetöség, senki sem állítja, hogy nem mohó. A Linux-cégeket mi hajtja?? Elköltenek egy rakás pénzt szoftverfejlesztésre, de miért? Ha sikerülne megtörniük a MS-t, ök nem húznák le a piacról a 42-ik bört is??Ha nem, miért nem??? Mert ök tekintettel vannak a felhasználókra?? Bocs, de ezt nem igazán tudom elhinni.
micu Creative Commons License 2001.07.18 0 0 356
OS=SO.
Előzmény: micu (355)
micu Creative Commons License 2001.07.18 0 0 355
Őszintén szólva soha nem próbáltam az SO-t basic-ben programozni. Valamelyik internetes hírben olvastam még jó régen (valamikor az OS 4.x környékén) ilyesmit.
A jó programozás persze nem platformfüggő. De hogy egy felprogramozott excel <> adatbázisszervert használó natív alkalmazás, bárhogy is programozod az is biztos. Amúgy COBOL-ban vagy RPG-ben is lehet akár prociemulációt is írni. Kérdés hogy érdemes-e, ha van C++ is. Szvsz az Office azért lett programozható hogy a userek is tudjanak kisebb programokat írni maguknak a napi életük megkönnyítésére. És azért BASIC mert ezt a legkönnyebb elsajátítani, nem pedig azért mert ez az ideális programnyelv ügyviteli (vagy más) programok fejlesztésére.
Előzmény: LordFinesse (353)
LordFinesse Creative Commons License 2001.07.18 0 0 354
>>>Hat, a program 20e forint ha officeben van, + hozzajon a office-k ara, ami darabonkent olyan szaz rugo...
Vagy van egy ugyanolyan prg, amihez nem kell az office, viszont az 80-e be kerul...

Azért ezek a számok másként alakulnak, ha figyelembe veszed, hogy a szoftverfejlesztésnél olcsón dolgozik aki itt 3-5 ezer/óra vagy pl. az USA-ban 50-100 $/óra -ért dolgozik. Pl. egy napi munkáért kifiozeti az Office árát.
De gondolom azért tudnak megélni ebböl, mert amit csinálnak még nagyobb hasznot hoz magának a cégnek.

Előzmény: HalfDemon (348)
LordFinesse Creative Commons License 2001.07.18 0 0 353
>>>SO-ban is van VBA

ez új nekem. A Sun oldalán StarOffice macro scripting language-röl beszélnek. Valahol azt olvastam, hogy a StarBAsic szintaktikája ugyanaz, de az objektummodel teljesen más. A Sun oldala is azt írja , hogy a VBA kódot nem lehet használni a SO-ban.

A többi pedig abszolut nem programfüggö. Szarul lehet programozni a legjobb nyelveken is, és a nem-olyan-jó nyelven is lehet profiul.
Ez olyan mintha azt mondanád, hogy bármelyik Delphiben írt program jobb, mint bármelyik VB-ben írt.

Előzmény: micu (350)
LordFinesse Creative Commons License 2001.07.18 0 0 352
ez igaz, de bármilyen nyelven megírt szoftverre igaz. Ez nem MS vagy Linux függö.
Előzmény: micu (351)
micu Creative Commons License 2001.07.18 0 0 351
Ami érdekel, az hogy tudja-e amit akarok és mennyiért.
Amíg el nem kezd akadozni/összeomlani, stb a rendszer. Azután már elkezdi az is érdekelni hogy mit kap valójában a pénzéért. Általában úgy szokott kinézni hogy az ipse megveszi a gagyi szoftvert ami screenshot szinten mindent tud amit akar. Aztán egy-két hónap használat után rájön hogy nem ilyen lovat akart és vesz egy normális architektúrára épülőt (adatbázisszerver és hasonlók). És még az a jobbik eset, az igazán sz*r az amikor fél-egy év után jönnek a bajok, mert akkor már egy csomó melója fekszik a szoftverben és nem túl boldog a tudattól hogy le kell cserélni. Az adatokat meg vagy át lehet konvertálni vagy (többnyire) nem.
Előzmény: HalfDemon (349)
micu Creative Commons License 2001.07.18 0 0 350
Az SO-ban is van VBA (anno pont az M$-tól vették). Egyébként volt szerencsém régebben részt venni ilyen amerikai VBA-s csodát natív alkalmazássá fejlesztő projectben amikor rájöttek hogy egy üzleti alkalmazásnak nem árt ha önállóan is fut, tud normálisan adatbáziskezelni, stb. Szvsz aki csinálta nem volt vele készen hamarabb mintha Delphi-t használt volna, a különbséget végeredményt illetően viszont zongorázni lehetett.
Előzmény: LordFinesse (345)
HalfDemon Creative Commons License 2001.07.18 0 0 349
Ami érdekel, az hogy tudja-e amit akarok és mennyiért.
Nagy igazsagot szoltal!
Előzmény: RogerWilco (347)
HalfDemon Creative Commons License 2001.07.18 0 0 348
ez a magyar programozók tipikus hozzáállása.
...
Azonban a fejlett világban és föleg az USA-ban tizezrevel vannak olyan cégek, akik semmi mással csak Office-programozással foglalkoznak

Na ez amihez nemtudok rohoges nekul hozaszolni..
Tudom, bunko vagyok, de... szal, irigylem azokat a cegeket, ha csak ebbol meg tudnak elni...
Itt, viszont, abban az "elmaradott" orszagban, ahol elek:

Az ügyfelek akik ezért fizetnek sosem mondják, hogy ha VBA-ban írsz akkor szar, ha Delphiben akkor jó, csak azt nézik, hogy mennyit fizet és azért mit kap.

A vegso kerdes, ami el szokott hangzani: Es mibe kerul ez nekem, _oszesen_?
- Hat, a program 20e forint ha officeben van, + hozzajon a office-k ara, ami darabonkent olyan szaz rugo...
Vagy van egy ugyanolyan prg, amihez nem kell az office, viszont az 80-e be kerul...

Mond, te mit valasztanal?

Egyebkent: valaki kerdezte minert van az, hogy itt ez a "sok" hasznalhato free office, es megis a cegek a draga ms office-t hasznaljak...
Hat... aszem, azert, mert nincsenek elege reklamozva a freeoffice-k a szamukra.
(pasi bemegy a szamtec b'otba oszt mondja kell neki szovegszerkeszto, meg office... amit adnak neki az Msoffice, mert csak.. :/

+ kerdes: a openoffice ben azvan, hogy a doksik mind kulon windows ablakban jelennek meg, igy anelkul tudok valtani kozottuk kenyelmesen hogy a egerhez kene nyulnom. Ez a funkcio bennevan a word 2000-be is, de hogy a fenebe kell billentyuzettel valtani a doksik kozott a word 97-ben?
(Summa summarum: lehet hogy openoffice nemjobb mint word2000+office, de office 97-nel szamomra jobb. (Ertsd: kenyelmesebb.) Es ingyen van, + sokkal kisebb. )
Szoval, legyel inkabb annyira jo programozo, alkoss nagy dolgokat soffice+oppenoffice -re, es en meghajolok elotted, mint egy egyszeri user, aki felnez rad.

Előzmény: LordFinesse (345)
RogerWilco Creative Commons License 2001.07.18 0 0 347
Ebben igazad van - vevönként engem annyira nem érdekel, milyen fejlesztöi környezetben készült a prog. - azt sem tudom, eszik-e vagy isszák. Ami érdekel, az hogy tudja-e amit akarok és mennyiért.

Nem síkhülye felhasználóként persze az is, milyen gyors és kicsi (pl. asm-ban írt program "kissé" gyorsabb és kisebb, mint egy VB6-os.) De ez már más tészta.

Előzmény: LordFinesse (345)
LordFinesse Creative Commons License 2001.07.18 0 0 346
gyorsan hozzáteszem, én nem sztárolom a Microsoftot, sok dolog van ami nekem sem tetszik. Én az elején a Windows-Linux és a MS Office-Staroffice összehasonlításához szóltam hozzá.
LordFinesse Creative Commons License 2001.07.18 0 0 345
ez a magyar programozók tipikus hozzáállása. Aki Delphiben, C++ban, vagy Javaban fejleszt röhög egyet ha Office-programozásról hall. Azonban a fejlett világban és föleg az USA-ban tizezrevel vannak olyan cégek, akik semmi mással csak Office-programozással foglalkoznak. Hozzáteszem, hogy nem évek alatt készül el egy Office-alkalmazás, hanem inkabb napok-hetek alatt. Az ügyfelek akik ezért fizetnek sosem mondják, hogy ha VBA-ban írsz akkor szar, ha Delphiben akkor jó, csak azt nézik, hogy mennyit fizet és azért mit kap. Ebben viszont az MS office nagyon erös, a StarOffice meg gyenge.
Előzmény: micu (343)
HalfDemon Creative Commons License 2001.07.18 0 0 344
Hat, a www.staroffice.hu-n azert mar fentvan a menuk magyaritasa.. es azert, az is van olyan jo, mint egy angolnyelvu windowsra telepitett magyar program.. (kicsit hibrid, na. :)
Előzmény: micu (342)
micu Creative Commons License 2001.07.18 0 0 343
Már csak azért is, mert szvsz ez az egész fejlesszünk az irodai csomagban elég halvaszületett dolog. Persze pár egyszerű makró esetleg használható lehet (boríték megcímzés és társai), de ügyviteli rendszert szvsz nem célszerű ilyenben csinálni. Két ok miatt is:
1. A T. user gépén nem lehet elvárni hogy van M$Office. Ha azt nézzük egy átlag ügyvitellel foglalkozó irodában is van 2-3 office-os gép, a többi 6-8-on csak az ügyviteli programok futnak. Aki napi 8 órában számláz vagy más hasonló dolgot csinál annak ugyanis felesleges a gépére rátenni az office-t. Ha viszont az ügyviteli program csak azzal fut akkor rendesen megdobja az árát (mivel ilyenkor az office ára hozzáadódik az alkalmazás árához ami átlagos esetben 100-500%-os áremelkedést jelent, de még drága alkalmazásoknál is legalább 5-10%-ot /persze ennyire drága cuccot már nemigen fejlesztenek ebben, lásd 2. pont/).
2. Vannak profi alkalmazásfejlesztő rendszerek amik sokkal rugalmasabbak és hatékonyabbak. Igaz hogy ezek használatához már szükséges némi programozási ismeret is, de aki egy nagyobb rendszert akar csinálni annak a legkisebb probléma egy Object Pascal vagy egy C++ (vagy más) elsajátítása.
Előzmény: HalfDemon (341)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!