Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.12.09 0 0 20
bubu Creative Commons License 1999.02.23 0 0 18
egyebkent jartal Koszovoba?
bubu Creative Commons License 1999.02.23 0 0 17
tuttam valakinek tecceni fog ;-))
direkt azer irtam oda zarjelbe (fojó)
nem nagyon jarsz errefele egyebirant
nem sokat vesztesz
Előzmény: pcsikvari (16)
pcsikvari Creative Commons License 1999.02.23 0 0 16
Vót egyszer egy Marica szeretőm és én is belebuktam!:)))))))))))

Didikétek
Előzmény: bubu (15)
bubu Creative Commons License 1999.02.22 0 0 15
Hunyadi volt ugyan kapitany (is) de az egy masik mezo, sok mezo van arrafele ;-))

majd jol lecsesznek, aki ismerik a tortenelmet, de most olvastam a neten hogy
1371ben a Marica (folyo) menten a szerbeket nagyon megvertek a torokok, aztan 1389ben megprobaltak revansot venni, de csak jol tonkrevertek egymast. Lazar car es I. Murad szultan is meghalt (asszem a szultant dofte le Kraljevics Marko szerb nemzeti hos). namost megallitani ugyan sikerult, de a torokok csak hazamentek uj szerkoert, a szerbek viszont kivereztek ebbe a "draga dontetlenbe" ezert, a csata a szerb tortenelembe mint tragikus vereseg vonult be

Előzmény: pancho (11)
kerdojel Creative Commons License 1999.02.22 0 0 14
A masik csataban nem a torokok nertek. Csak errol a magyar tankonyvek nem szivesen emlekeznek meg.
Előzmény: pancho (11)
vakvarju Creative Commons License 1999.02.22 0 0 13
T. Asztaltarsak
Nem'tom mennyire figyeltek meg az ex Jugoszlaviaban folyo esemenyeket. Szlovenia, Horvatorszag, Bosznia-Hzgovina, es most Koszovo. Egyedul Macedonia lepett ki tobbe-kevesbe harcmentesen. Koszovo csak egy lepes a folyamatban. Az albanok utan kik maradnak Milosevics predajaul? Valami megoldast kell talani a helyzet konszolidalasara... Egy ENSZ kontingens lehet csak a megoldas, az ENSZ felhatalmazasaval. Ebbe nem lehet belekotni. De sajnos ez sem tokeletes. Nincs garancia arra, hogy odalent delen az urak zaros hataridon belul megbekelnek egymassal. Itt nem csak az aktualis hatalommal van a gond.. ld. Vuk Draskovics. Itt az ott elok gondolkodasmodjaval van a gond. Minden fejet meg ugye nem lehet leutni. Ugy hogy sajnos tokeletes megoldas nincs, csak a Boszniahoz hasonlo beavatkozasok.
Vakvarju
pancho Creative Commons License 1999.02.22 0 0 11
A Koszovo Polje-i, azaz rigómezei csatában mintha épp a török lett volna a győztes olyan 6:3-ra - épp a mi Hunyadi Jánosunk volt a szöv. kap. -, és ilyen után ők nem szoktak megállni (lásd: Mohács).
Ettől persze még lehet Szerbia történelmi magja.
Ja, többeknek:
országnevek nagybetű, toldalékolva is,(Szerbia, Jugoszlávia, Albánia), az -i melléknévképző használata kivételével. Még akkor is, ha nem "szeressük" őket. (Csak mert nyelvtan kolléga mostanában nem javítgat.)
Előzmény: bubu (4)
Con Creative Commons License 1999.02.21 0 0 10
Ha jugoszlávia széthullása után a Milosevics kormány helyett egy demokratikusabb, az emberi jogokat tiszteletben tartó kormány kerűlt volna hatalomra szerbiában,amelyik a szerbiában élő kissebségek jogait tiszteletben tartva kormányozná az országot, biztosítva azokat az autonóm jogokat amelyekrő most folynak a tárgyalások,a koszovói albánoknak hosszú évekig eszükbe se jutott volna, hogy önállő államként elszakadjanak szerbiától.Az elméleti esély meg volt rá akkoriban, de sajnos nem ez történt.Azért arra nagyon kiváncsi vagyok, hogy Milosevics majdani utódjának milyen lesz a belpolitikája.
dr. Életkopf Creative Commons License 1999.02.21 0 0 9

Kedves Timur!

Mint írtam, inkább ENSZ, mint NATO békefenntartást tartanék helyesnek. Ilyen pedig hosszú-hosszú ideje működik például Cipruson, a Golanon, Afrika több pontján.

Ami Milosevics megítélését illeti: sajnos igazad van. Ördögien keveri a kártyát.
Előzmény: Timur (8)
Timur Creative Commons License 1999.02.21 0 0 8
drÉletkopf
Nehéz dolog lesz mert ha a NATO hajlandó lenne az adófizetö polgárait megpuhitani és maradna 10-15 évig is, de amint kitenné a lábát kezdödne miden újra. Nem beszélve az albániához valo csatlakodást! Nem kedves barátom, a dolog csak akkor fog ( ha fog!) megoldodni ha a két temperamentumos balkani törzs egymás közt higgadt fövel saját akaratukból leül tárgyalni valamikor. De ennek az elöfeltétele egy nem sztálinista - demokratikus szerbia, ami sajnos messze van mert a nyugat a Milosevicset támogatta - a boszniai események megoldása céljából- és mint annyiszor nyugat megint tévedett.
Előzmény: dr. Életkopf (7)
dr. Életkopf Creative Commons License 1999.02.21 0 0 7

Szerintem Koszovó leválasztása, pláne Albániához csatolása katasztrófát hozna. Az évszázadok során ott gyökeret vert szerbekkel borzalmak történnének, és ez újabb agresszióra ösztönözné Szerbiát.

Hasonló történt azokkal a szerencsétlen oroszokkal, akik a balti államokban rekedtek, és most a legsúlyosabb helyzetbe kerültek.

Jómagam csakis egy többlépcsős és türelmes békefolyamatot tudok elképzelni:

1. Koszovó demilitarizálása, vagyis a szerb és UCK erők kivonása vagy lefegyverzése, helyükön nemzetközi békefenntartókkal (IFOR, ENSZ, NATO).

2. Nemzetközileg garantált és jogilag rendezett autonómia.

3. 2010 környékén népszavazás, amely három megoldás közül választhat:

- marad Jugoszlávia része, még erősebb autonómiával, mint Baszkföld,

- csatlakozik Albániához,

- önálló államalakulat lesz, mint Bosznia, amely köteles biztosítani a területén maradó etnikumok jogait.

Jelenleg leginkább reálisnak az első megoldás mutatkozik, de ehhez Milosevicset még tovább kell puhítani.

Az egész ügyet a NATO, de inkább az ENSZ szigorú felügyeletével kell kísérni, különben rosszabb háború tör ki, mint Boszniában. Fontos, hogy az oroszok ne rekesztődjenek ki a folyamatból, mert a szerbek radikalizmusát csakis ők képesek féken tartani.
Előzmény: Timur (6)
Timur Creative Commons License 1999.02.21 0 0 6
Kosovo történelmileg szerbia szerves része, úgy néz ki hogy elfogják veszinteni ( persze nem lesz elég "csak" bombázni), de nem adhatják oda békésen mert az a hazaárulás legcsunyább fatjája lenne. Nem tudom hogy ezt mindenki - a NATO és magyarország mai vezetöi - megértik -e? Sajnálom ha nem, mert talán nem lesz olyan egyszerü a dolog. MO részére még kevésbé. Szomszédok vagyunk évszázadok ota, gondolom azok is maradunk még néhány évig? Ez lenne a kedvezö alkalom arra hogy legalább semlegesek maradjunk , fontos lépés lenne a nem nagyon jó szomszédi viszony lassu javitására. Mert hol lesz a NATO 100 év mulva? De a szerbek meg mink itt leszünk ahol mindég. Mint mindég a történelem fontos napjaiban rohanunk éppen az ellenkezö irányba mint kéne. Kosovo szerbia erdélye jó lenne ezt nem elfeledni. Nem vagyok szerb barát mielött még valaki mondaná. A szerb kegyetlenkedések ( komunista szerb?) az emberiség elleni bünnek számithatnak. De ezt csak a szerb komcsi szervek teszik. Ha Koszovót elveszik - háboruval- akkor a 60-70 % rendes szerb aki szabadon és demokráciaban szeretne élni- a radikális banda mellett fog kiálni, na meg mellékesen magyarellenes vagy még magyarellenesebb lesz.
GyB Creative Commons License 1999.02.21 0 0 5
Szerintem teljesen igazatok van. Ez egy feloldhatatlan ellentét, mint pl. a baszkok, meg az írek, vagy akár Bosznia. Szerintem hosszú távon csak a NATO akár több évtizedes jelenléte lehet a megoldás. Egy idő után minden helybeli őket fogja a legjobban utálni, mint idegen megszállókat. Vagy a szerbeknek lesz végleg elegük, és vándorolnak szépen lassan északra. Ilyen lakosság arányoknál, figyelembe véve a demográfiai különbségeket, nem engedhetik meg maguknak, hogy ne hagyják függetlenedni. Csak ez sok idő, míg megemésztik. Ma ugyanis, amíg Jugoszláviában nincs demokrácia ez nem megy.
bubu Creative Commons License 1999.02.21 0 0 4
hat, ize
sok okosat nem tudok mondani
a hejzet nem rozsas
koszovo szerbia ôsi, tortenelmi magja,
koszovo polje azaz rigomezo, holmi csataban torokoket ott megallitottak.
kirandultgattam arrefele meg a haboru elott, (a mostani, nem a torok elleni haboru ;-)), tele van remek ortodox kolostorokkal.
aztan torokok megis jottek, akkor a szerbek felkerekedtek es atjottek hozzzank. a peci kolostor udvaran meg all a tolgyfa ami alatt gyulekeztek a kivandorlok.
azonkivul, jugok beleoltek sok sok milliot, kemenyen fejlesztettek a teruletet
nem akarnak lemondani rola, vegulis van benne igazuk is
albanok meg fuggetlenseget akarnak, nekik is van igazuk
nem latok kiutat
nato bombazast orultsegnek es teljesen celtalannak/nem celravezetonek tartom

telleg mink is megyunk? :((((
nem jo hir
Con Creative Commons License 1999.02.21 0 0 3
Örülök, hogy informácíó éhségedet nem elégíti ki a magyar sajtó kínálta 'hírözön'.
Van kedved a témáról csevegni ?
bubu Creative Commons License 1999.02.21 0 0 2
www.cnn.com

Con Creative Commons License 1999.02.21 0 0 1
Örülök, hogy hallottál frissebb híreket, én még a hétórás tényekből informálodtam.
Előzmény: bubu (0)
bubu Creative Commons License 1999.02.21 0 0 0
egy 0as !!!

allitolag kedd delutanig meghosszabbitottak a hataridot

csak nem bombazhatnak, egyebkent,
Con Creative Commons License 1999.02.21 0 0 topiknyitó
Végignéztem a politikai témákat,de nem találtam a üggyel foglalkozó témát.
Ha mégis elkerűlte a figyelmemet akkor bocs !
Lejárt a franciaországi tárgyaláson előterjesztett megegyezési feltételek elfogadásának határideje.Az albánok elfogadták,a szerbeknek viszont nem tetszik a megegyezés betartását ellenörző NATO csapatok koszovói jelenléte, ezért ők így nem hajlandók megegyezni.
Szerintetek meddig játszhat még Milosevics a NATO-val ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!