A tenyésztő akitől évek óta veszem a birkát volt kollégám, úgyhogy a múltkori birkapacal főzés sikere után mondtam neki, hogy ha vág és nekik nem kell a fej, láb, pacal ,szóljon. Tegnap 2 fej,2 pacal, 8 láb..este 7 kor fogtam neki a műveleteknek. Ezúttal a pacalokat lemostam , majd oltott meszes vízben áztattam egy napig, hófehér lett és a sima slaggal is le lehetett mosni, nem kellett hozzá sterimob, viszont a két fejét még a 8 lábát elég sok idő volt megperzselni, megtisztítani mondjuk ehhez az a 6 sör is közrejátszott.. Úgyhogy vagy valamelyik nap megfozom a , lehet, hogy a múltkori vágásból a belsosegeket is hozzá teszem. Most nem teszek hozzá füstölt csülköt elég a két perzselt fej még a lábak.
Természetesen, a gombát is szeretjük még a mindenféle gyümölcsöket-zöldségeket. Itthon a kertben termelek mindent , idén a karfiol, cékla, csemegekukorica, hagyma, többféle paprika- paradicsom, padlizsán, cukkini, fokhagyma, őszibarack, sárgabarack, többféle alma, körte, szilva, gránátalma vonalon. Szóval kell a növényi eredetű táplálék is de az csak kiegészítőnek a hús mellé..
2 hete vágtunk egy birkát, pörkölt főzés később lesz. Feje, lábak megperzselve, és most a vérét is felfogtuk, extra hagymás borsos sült vér készült belőle, pacalt is meghagytam, kimostam, egy éjszakát állt ecetes szódabikarbónás vízben, aztán megabáltam hagymás babérlevéles vízben. Teljesen szagtalan lett, nem is kellett mészben áztatni.Színe nem lett hófehér. Füstölt csülkös pacalpörköltet főztem belőle. Király lett.
Amikor mi voltunk, már csak 1 pint sör járt a belépőhöz, illetve 2 cent Jameson. A belvárosi kocsmákban 3-4 € volt a csapolt pint, a külvárosi szállásunknál a sarki kisboltban 2,5 €, a zöld Tescoban 1,90 volt a dobozos 😁
emlekeim szerint kb 2 font volt a belepo a st. james gaten es a jamesson uzemben is. mindket alkalommal a legvegen hulyere tudtad magad inni. mikozben a varosban az utolso es az elso kocsmaban is 2 font volt egy pint guinness vagy egy viszki is. szoval megerte kulturalodni :)
mintha anno en azt hallottam volna, hogy ket helyen foznek guinnesst. irorszagban, meg talan nigeriaban. de ebben mar nem vagyok biztos. ami tuti, hogy pilsnert csak pilzenben foznek.
Nagyjából 20 éve jártam a Jameson gyárban, egy nagyobb látogató csoporthoz csatlakoztam. Volt a csapatban néhány középkorú tag, akik olyan kérdéseket tettek fel a technológiával kapcsolatban, hogy egyértelmű volt: mindegyik guru a témában. A végén volt egy kis vetélkedő, ahol többféle whiskey-t /whisky-t lehetett kóstolni és tippelni kellett, hogy milyen márka. Természetesen csak gyűszűnyi mintákat kaptunk, a baleset elkerülése végett.
Egy szerény, 18-20 és körüli kislány, akinek addig a hangját sem hallottuk, mindegyiket eltalálta, ezzel ő nyert. A "guruk" a vert mezőnyben végeztek, velem együtt persze :-)
A dublini Guinness gyárban én is kóstoltam a terméküket. Már ott is mondták, hogy az íze nagyon függ a víz minőségétől/összetételétől, így a világ más tájain ne is várjuk az eredeti ír termék aromáját.
Mi azt Midletonban néztük meg, saaaajnos a belépőhöz járó ingyen Jamesonból a férjem adagját is nekem kellett meginni, mert ő vezetett :D (Jézus ereje, már 20 éve...)