Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 404

Tisztelt asztaltársak a vita itt folytatódik:

Mi lehet a balkáni háború igazi célja 2

Kéretik mindenki átfáradni az új topicba.

 <

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 403
ahhoz nem értek,még jó hogy majdnem minden bötüt ismerek
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 402
nyissatok már egy új topicot, ez hosszú. Talán HJM segíthet, visszalikkel.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 401
Agyhalál
Ok.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 400
"...Ebből kiszámolhatod, hogy jugo haderő milyen hadsereget tud mozgósítani..." Csupán ez történt. Helyesebben a kiindulási adat meghatározása a roppant bonyolult 10% kiszámításához.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 399
hat nezd
en nem voltam ott
attolfelek a bbc se volt ott
azt mondjak amit meseltek nekik
nyilvan szivesen terjesztenek olyan hireket, amiket kedvezonek tartanak, de a bbc megiscsak a bbc

masreszt, ha egy ezred megis elindul
eleg sok tabori csendor kell a megallitasahoz
500 es 2000 kozot volt a szam amit a kulonbozo forrasok melegette, allitolag mintegy 1000 fo erkezett meg Krusevacra

en szemely szerint orulnek ,ha igaz lenne, mert azt jelentene hamar vege lesz az egesznek

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 398
Agyhalál
Akkor én a magyar adatokat mondtam, úgy 90-elöttről.Azóta nálunk, volt a békelétszám 150000, aztán 90000, aztán 55000, most valahol a rendőrség létszáma altt járunk és sorállomány dolgában lehetnek vagy 30000-en.Na itt most számolhatsz, hogy mennyi lesz a mozgósítható létszám, hiszen a korosztályok nagy része nem is kap kiképzést.Ez a csökkentés annak az elmés doktrinának a következménye, hogy térségünkben kizárható a reguláris erőkkel folytatott háború és csak határmenti konfliktusokra kell számolni.Ez a doktrina , hála az előrelátásnak akkor indult mikor a balkáni válság.V.ö.Országgyülési határozat a hadseregről vagy valami hasonló című anyag.Gondolj bele, hogy a télen ment a nagy vita a profi hadseregről.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 397
Jut eszembe a múlkori max. katonai létszámról: időközben nincs 10 m ember szerbiában, csak 8,5 m. Végülis a nagyságrend ua.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 396
Kedves bubu
A tüntetés természetesen hihető.A 2000 katona kevéssé.Na én úgy szoktam hitetlenkedni, hogy elképzelem a jelenetet.A jugó hadseregben teljes harckészültség van.Mondjuk egy ezredbe van ezer fő.A kétezer katonának egy hadosztály összpontositási köletébe kellet lenni, 1000-nek itt 1000-nek 5km-el arrébb.Egyszer csak gondol magában egy ezred valamit és hazamegy .Hazafelé találkozik egy másik ezreddel.Kérdezi, hova mész te ezred na stb. stb.És gond nélkül a hadosztály kétharmada hazamegy, csak a tábori csendörség marad, mert szereti a magányt.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 395
Megint én...Dezertálások mindig és minden hadseregben voltak és vannak. Itt jóval kevesebb emberrôl beszélnek.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 394
Csak annyit, hogy minden ország, hadiállapot esetére országút, vagy autópálya szakaszokat jelöl ki a repülôgépek le- és felszállására (itt elsôsorban vadászgépekrôl fogadásáról van szó); logisztikával, szervezéssel valamint megfelelô álcázással hosszú ideig áthidalhat a repülôterek bombázásával járó problémákat. A makettkészítés sem új dolog; az angolok alkalmazták a II. VH a német légifelderítés megtévesztésére. A "földön szétvert légierô" az mindig gyanús, mert kézzelfogható bizonyítékok nincsenek a gápek elvesztésére. A föld alatti hangárok gondolata sem új. Jugoszláviában nem egy ilyen, föld alatti létesítmény működik, a föld alatti (rövidebb) kifutó is létezik (állítólag otthon is volt hasonló reptér). Harrierek nélkül is ezerféle módon életben tartható a légierô, csak kicsit körülményesebben...
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 393
speciel ez a bbc volt
nem tudom honnan veszik, delutan ota mondogatjak
allitolag tuntetes is volt, Krusevacban es nemtudomhol, katonaarvak es ozvegyek az utcan a haboru es milo ellen tuntettek, a rendorok meg oszlattak
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 392
bubu
amennyi tudósítója van kint a magyar rádiónak nem csoda ha tudja.mondhatott volna 20000 is.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 391
a haborue, nem tudom
de a szerb katonak kozul a radio szerint vagy 2000-en elindultak haza
neki mar csak az az igazi celjuk hgy tuleljek ezt az orultseget

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 390
A jugoszláv katonák mint a harmadik világbeli országok katonái majd minden országban vettek részt képzésben.De elsiklottál egy fontos dolog felett az pedig az elvek adaptácíója.Ma sem lehet a két hadtudomány minőségét egymáshoz viszonyítva eldönteni.Talán azt lehet mondani, hogy a VSz támadó a Nato védelmi doktrinát vallott és a különbségek ebből eredtek.Valószinű minden harcászati alpműre azért jellemző, hogy " a védelem idiglenes kikényszerített tevékenység"
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 389
Nos, ez megnyugtat, valahogy így képzeltem. De nem ezért kérdeztem. Hanem, mert Izrael ellenfelei szovjet "hadiiskolát" végeztek, s legyőzettek. Tény, fogalmam sincs, milyen oktatásban részesültek a jugó tisztek, de Te említetted őket, mint a szocialista hadtudomány képviselőit.
Ebben az összefüggésben mi az álláspontod?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 388
Kedves Agyhalál
Most jöttem a TV elöl, ahol az Aktualisban a brit Nemzetvédelmi Miniszter szerepelt.Büszkék lehetünk a mi Szabónkra.Ha ez a pali egyszer elhatározza magát akkor annak az ügynel löttek.Butább a helyzet mint gondoltam.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 387
Becs szóra, 1300 alatt adják meg a hírforrások a jugó tankok eredeti számát. A föld-levegő rakétákét pedig 80-100 körül. Ha ebból naponta ellőnek 1-2-t, akkor hamar elfogy. Mondjuk 3 hónap alatt, max. A hadrafogható repcsik számát pedig már csak 5-10-re becsülik (+a fantasztikus Száva gépek), bár a repülőgépeik tök mindegy hányan vannak, már sok vizet nem zavarnak 1000 nato gép ellen.
A bespájzolt készleteik nem tudom, mekorák, de bombázott utánpótlási vonalakon elég szar lehet hozzájutni. Ez mondjuk a vietnámiaknak sem volt akadály, de ott nem számított az emberanyag, sem a fegyverek beszerzése.

A kérdéseket meg hadd ne ismételjem, találsz bőven, ha olvasgatsz lejjebb.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 386
Kedves Agyhalál
Nos emlékeim szerint volt a Hadtudomány nevű folyóiratban egyszer egy cikksorozat, de a kérdéssel nem illett foglalkozni, mert a cionizmust nagyon nem szerettük.Volt más oka is.A Magyar Néphadsereg szar ügyekkel nem foglalkozott.A Magyar Néphadsereg csak a tömegpúsztitó fegyverek alkalmazása körülményei mellet volt hajlandó csatába menni.Valójában persze az érdeklődök megismerhették, de csak mint érdekességet, hiszen a körülményeink mások voltak.
És itt van egy probléma:
Izrael védhetetlen, igy csak a preventiv csapás, alégifölény azonnali kivívása és annak doktrinája jöhet szóban.A jankipuri háború volt az egyetlen amikor késön reagáltak és a véletlenen múlt a siker.Nevezetesen éppen azok a légvédelmi rakéták okozták a problémát amikkel a jugók vannak felszerelve.
Egy önálló Magyarország ugyanolyan védhetetlen, de az ország politikai körülményei és mostani anyagi lehetőségei ilyen doktrinát nem enged meg.Ezért szükséges volt a Nato-hoz való csatlakozás.
1990-óta szoros a zsidó állammal való katonai együtmüködés és a dolgok tanulmányozhatók.A hadtudományban az az érdekes, hogy bár generális elvek léteznek, de az egyes országoknak az alkalmazási elveket azért mindig adaptálni kell.Minden a szembenálló féltől függ és ahhoz kell alkalmazkodni.A jó térkép elengedhetetlen.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 385
Kedves Agyhalál
Én nem tudok ilyen szerb kijelentésről, de lehetséges bár a Patkó ennek ellentmond, de az is lehetséges, hogy hazudtak.Ezektől a legnagyobb disznóság is kitelik.
Általában a következő elvek érvényesek mondjuk támadás esetén:(az alapegységeket javadalmazásnak hívják az, hogy az mennyit tartalmaz az adott hadseregtől illetve annak feladatától függ) a katonánál annyi van amennyi a feladatához kell.Kb ezred 10 óra, ho, 1-2-nap hadsereg 7-10 nap .Tehát a hadsereg készlete támadó hadmüvelet esetén mondjuk 8-10 ameddig a távolabbi feladatát el nem éri.Védelembe más a helyzet.A jugók-nak 3 hadseregük van nyilván a megfelelő készletekkel.Nos ezen túl vannak a központi, mondjuk stratégiai készletek.Tehát az ujabb gyártásig itt lehet még lövöldözni rendesen, hiszen a Nato inkább a gyártókapacitásokat semmisitette meg és nem a hadsereg védett és rejtett készleteit.Irtam itt a javadalmazásról, mint alapegységről.Tehát a katonánál lévő javadalmazás szorosával szoktak számolni.A rezsőnek irottal vesd össze, mert a javadalmazás meghatározása komoly tudományos kérdés és attól függ, hogy milyen körülmények között kerül sor a harcra és mondjuk egy katonának, ágyúnak , harckocsinak mennyi pusztitást kell végezni ahhoz, hogy az eredményes legyen, tehát milyen erőket vár az ember fia.Egyszerűsitem a dolgot azt hiszem addig ameddig már látom, hogy értelme se sok marad.Csak érzékeltetni szeretném a problémát és sajnos az igazság meg elsikad.
A jugok olyan 1800 körüli harckocsival rendelkeznek és a negyede reklám inkább olyan 5% alattira és még igy is túlbecsülöm a veszteséget.MIG-jük, olyan 60 körül lehetett és abból veszthettek 25-db-ot.
Például nem hallhatál róla, hogy akár egy darab SCUD rakéta megsemisült, vagy a csapatlégvédelem veszteséget szenvedett volna.Még az amit légvédelemnek tekintesz az is naponta lő le robotrepülőket.Az iraki háborúból sokat tanultak és nem vagy csak rövid időre kapcsolják be a lokátorokat.Igy tévedtek el Szofiára a raketták.Bekapcs, rep indit, kikapcs és a rakéta elmegy valahova mert megszünt a rávezető jel.
Na mond milyen válszt reklamálsz?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 384
Pindiy&Rezső

ez csak háttérinfó...
Az aluminátbetnokat 50 éve nem használják, de a szilikátbeton megfelelő kötésgyorsítókkal kb 40 perc alatt eléri a terhelhetősége kb 90%-át.

Pindiy!

Szerepelnek a tankönyvekben Izrael háborúi?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 383
Kedves Rezső
Ez egy jó kérdés, de csak "technikailag" tudom a választ.
Mondjuk 10 rakéta találat ér egy repülőteret.Nos ez 10 db nem túl nagy lyuk.A bauxitbeton feltalálták úgy az első világháború vége felé, nyilván már van jobb, de maradjunk ennél.Fognak egy keverőt megkeverik és másnapra megköt a betömött lyuk.
De még mondok valamit.Hol volt hol nem volt két nagyhatalom között vagy 40-50 évig tartó szembenállás.Mindkét nagyhatalom sok okos emberrel rendelkezett és feltalálták a tömegpúsztitó fegyvereket és köztük az atomot.Nos mindkét nagyhatalom 40-50-évig arról elmélkedett, hogy, ha van atomja, hogyan kell annak alkalmazási körülményei között megvívni a fegyveres küzdelmet.Erről szólt minden meskönyv és harcászati szabályzat.Más körülmények közötti harccal nagyon keveset foglalkoztak.De az atomosat nagyon tudják.Pl. sokkal nagyobb területen kell szétbontakoztatni a csapatokat, mégpedig úgy, hogy egy harcászati atomcsapás csak egy zászlóaljat érjen stb.Nem úgy ahogyan egy hagyományos háborúba kell.A töpfe. körülményei között más a löszerfelhasználás mivel nagyobb az atomos körülmények között a púsztítás és sok-sok logisztikai probléma, mozgékonyság, élő erő szám, mind más és más normákat követel meg, mind a hagyományos viszonyok között.Például nagyobb a manöverezés igénye, gyorsabban lehet haladni, mert az ellenség is ritkábban van.Érted.é, hogy mire célzok?Nos itt egy hagyományos harc körülményeivel kell majd szembe nézni egy esetleges szárazföldi hadmüvelet (?) során.Hogyan állunk az ide vonatkozó sokáig elhanyagolt elmélettel.Mennyire járul jobban hozzá egy ugymond gépesitettebb hadsereg a sikerhez mint egy nem csúcstechnikát jelentő?Na ennek a mesének a végére kiváncsi leszek, mert sokat tanulhatok belőle.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 382
Levonva a logikus következtetést, a szerb források megbízhatatlanok.
A 40.000-ben a legtöbb forrás szerint benne vannak a belügyi alakulatok is. Azt nem tudom, hogy konkrétan rendőrök vannak-e ott.

A szerbek tényleg állították R alatt, hogy legyőzték az UCK-t, a lefegyverzését pedig azóta is követelik. Kissé homályos. Ha meg győztek, mit csinálnak ott egy hónapja???

A bombázások egyik célja állítólag pont a készletek megsemmisítése, + a fegyvergyáraké. A fegyverkészletet szerencsére az embargó, a balkáni háborúk és a hadiüzemekkel rendelkező köztársaságok kiválása alaposan megcsappantotta. Nem kétlem, hogy ezzel együtt tudnak a szerbek, ha akarnak, hisz még az UCK is fel van fegyverezve, pedig legálisan nem lehetne.Max csúzlival.

Mit jelenthet vajon az, hogy a szerb nehézfegyverzet negyede elpusztult? Kampányfogás? Mert tankból pl 1000 fölötti volt, ennek sem negyede az 5 db, nemhogy az összesnek. Ezt pl aligha tudják pótolni. Meg a repülőket sem. Meg a kilőtt rakétákat sem nagyon.

Rövid háborúra számtva valószínű, tud mozgósítani rengeteg embert Milo, de ha a saját utánpótlására is gondolsz (neki nem a logosztikánál, hanem a termelésnél kezdődik, meg az egész ország élelmiszer, tüzelőanyag, stb ellátásánál), akkor kötve hiszem, hogy a szerb ipar és m.gazd nélkülözheti a munkaképesek 20%-át.

Néhány válasszal továbbra is adós vagy még régebbről.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 381
Kedves pindiy, egy "technikai" jellegű kérdés. A MIG 29 csak betonról tud felszállni. Nemrég ilyet lőttek le. Hol maradhatott még 50 nap bombázás után ép szerb repülőtér?

Ennyire hatékony a bombázás?

Vagy esetleg Boszniában, vagy Montenegróban szálltak fel? Ha igen, miért hagyja a NATO?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 380
Kedves Agyhalál
A szerbek egyik R-i követelése volt az UCK lefegyverzése, sőt a Patkó hadművelet, amely R-i után idult éppen az UCK felszámolását tűzte ki célul.A szerbek a jugó hadsereggel kapcsolatosan soha nem emlitettek súlyos veszteségeket.Az egészről csak annyi ismert, hogy a Patkó hadmüveletben mintegy 40000 fővel vett részt a jugó hadsereg.Ez mintegy hadtestnyi erő.Nyilván a rendőri erők nincsnek ide számítva.
A jugó fegyveres erők furcsa szervezet, mert egy részük a hagyományosnak tekinthető szervezet, mésrészük pedig a milicija, mely inkább territoriális erőket jelent, amelyek az előre kiépitett védelmi állásokban oldják meg a feladatukat.Ez a Sztálini fenyegetés kora óta van így.A félkatonai erők, pedig inkább magánhadseregként kezelendők, amelyre azonban van rnémi ráhatása a központi kormánynak.Továbbá, ha tekintesz egy fegyveres küzdelmet kezdetétől a végéig abban a lakosság kb 10% vehet részt.Ez M.o. esetében kb egy millió fő.Na ez nem egyszerre van jelen a küzdelemben.M.o.-on úgy egyszerre 1990 előtt mintegy 350000
fő volt a hadilétszám.Ebből kiszámolhatod, hogy jugo haderő milyen hadsereget tud mozgósítani.Na tiszteséges helyeken a meglévő M zárolt készletek, üz.anyag, lőszer, stb. bőven a hadilétszám felett vannak készletezve.Egy szárazföldi akció inditása, ha nem tudja kihasználni a váratlanságot ennél nagyobb erő mozgatását igényli.Képzeld ennek az erőnek az összpontosítását, logisztikáját.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 379
A baj az, hogy nem 30%-a lett Koszovónak menekült. Az is jó kérdés, hogy a reguláris és a "mezei" szerb hadak azonosan kezelik-e az albánokat.

2 fontos kitétel kimaradt: a szerbek által deklarált súlyos veszteségek és a NATO által az UCK-nak titulált súlyos veszteségek ill. összecsapások miből származnak, avagy mit takarnak.
A másik: a bombázások előtt is azt állította a szerb média, hogy az UCK szét van verve. Bármelyik is legyen igaz, vagy hamis, kérdés, hogy mégis mi a fenét csinálnak a szerb katonák Koszovóban?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 378
speaker
Ez a tizszeres egy jó szám.Az öt kevés a 100 sok.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 377
Kedves Agyhalál
Az UCK a 30%-át ellenőrizet Koszovónak a menekült áradat éppen azért keletkezett, mert innen kiszorult az UCK.Ezek a folyosok stb . éppen azokat a havas hegyi utakat jelölik ugy 2000 m magasban ahol a TV-ben látottak szerint a menekülők átkelnek.Az külön érdekessége a TV-knek, hogy a szerb szárazföldi müveletekről nincs szó.A veszteségekről, annyit , hogy éppen tegnap mondott be a Nato öt db megsemisitett harckocsit.Ez volt a második nem traktor vonatkozású hir.
A TV-ről még amit nem értek, hír:
A szerb rendőrők 200 márkát követelnek a menekülőktől, hogy átengedjék őket a határon.Most kergetik vagy vámolják vagy mindkettő?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 376
Rugova szerint, amióta a koszovói konfliktus tart a szerbek 250 ezer albán férfit gyilkoltak le.
A szerbek a bosszú során hagyományosan a 10 szeres szorzót alkalmazzák, most itt az ideje ezt rajtuk alkalmazni.
Konrád mondta: ha ezen déli "büszke" népek akarata, hogy vérnek kell folynia, akkor ezt tiszteletben kell tartani. Hát legyen.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 375
PuPu!
Tényleg nem számolják a menekülteket, csak nyilvántartják. Nem fejben...

A műholdfelvételek és a menekültek beszámolói alapján állítják, hogy tömegmészárlás folyik. Nomeg azért, mert 15 és 50 év közötti férfi menekültek rejtéjes módon nem sűrűn érkeznek. Nem hinném, hogy az UCK többszázezer fegyveressel rendelkezik.

A hazai pálya előnye pedig az albánoké, ismeretlen terepen, lakossági támogatás nélkül a szerbek sem képesek partizánkodni. Igaz, albánok sem nagyon vannak most Koszovóban. De kategórikusan nem szabad előre semmit kijelenteni, ha harc lesz, kiderül. Ha nem, annál jobb.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!