Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.03.17 0 0 96
Nem lehetnek cserokik a volt rabszolgák  Háttér // <![CDATA[ var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); // ]]> <!-- document.write(''); //--> = 6; } else if (navigator.userAgent && navigator.userAgent.indexOf("MSIE")>=0 && (navigator.userAgent.indexOf("Windows 95") >=0 || navigator.userAgent.indexOf("Windows 98")>=0 || navigator.userAgent.indexOf("Windows NT")>=0)) { document.write(" n"); document.write("on error resume next n"); document.write("plugin = ( IsObject(CreateObject("ShockwaveFlash.ShockwaveFlash.6")))n"); document.write(" n"); } if ( plugin ) { Creative_Write += ""; Creative_Write += ""; Creative_Write += ""; Creative_Write += ""; Creative_Write += ""; Creative_Write += ""; } else { Creative_Write += ""; } writeObject(document,Creative_Write); //--> on error resume next plugin = ( IsObject(CreateObject("ShockwaveFlash.ShockwaveFlash.6"))) Ki tartozhat a cseroki indiánok nemzetéhez? Hát, aki cserokinak született, felmenői között úgyszintén ennek az indián törzsnek a tagjaival dicsekedhet, s általában is magáénak vallja Oklahoma állam e békés és gazdag nemzetének hagyományait – gondolhatnánk. De rosszul tennénk.

A hét végén ugyanis szavaztak a cseroki nemzet képviselői, és úgy döntöttek, hogy kizárják nemzetük soraiból azt a mintegy kétezer-nyolcszáz embert, aki felszabadított fekete rabszolgák leszármazottja. A voksolók több mint hetvenhat százaléka azt támogatta, hogy ne lehessenek cseroki indiánok, következésképpen ne kaphassanak földet azok, akik valamikor, több mint száz évvel ezelőtt, cserokik rabszolgái voltak, s felszabadították ugyan őket, sőt egyikük-másikuk házasságot is kötött az indiánokkal, de mindig is másodrendű állampolgárokként tartották számon őket. Nem is cserokikként, hanem "felszabadított emberek"-ként emlegették őket.

A népszavazást egy tavalyi döntés után írták ki. 2006 márciusában ugyanis a Cseroki Nemzet Legfelsőbb Bírósága megerősítette, hogy igenis, változatlanul érvényben van az az 1866-ban született egyezmény, amelynek értelmében a felszabadított rabszolgák leszármazottai teljes jogú tagjai a törzsnek. A legfőbb instancia döntése után egyszeriben több mint kétezren kérvényezték – és kapták meg – cseroki illetőségüket. Azaz felvételt nyertek az egyébként gazdag és virágzó indián törzsbe. Érthetően felmordulás követte a döntést, majd jött a petíció, és ennek nyomán a mostani döntés.

Az első kommentárok rasszizmust is emlegetnek. Fekete bőrű embereket rekesztenek ki! – harsant a vád. Chad Smith törzsfőnök szerint viszont mindössze arról van szó, hogy a cseroki nép élt az alapvető demokratikus jogaival, és egyértelműen és világosan fogalmazta meg, hogy ki lehet nemzetének a tagja.

A döntés hátterében azonban minden bizonnyal pusztán anyagi megfontolások állnak; egészen pontosan a törzsi pénzügyi források védelme, az ahhoz történő "hozzáférés" megszigorítása. A cserokik évi háromszázötvenmillió dolláros költségvetést kapnak a szövetségi és a törzsi jövedelmekből, és évente mintegy huszonkétmilliárd (!) dollárjuk származik a szerencsejáték-iparból. S minél több tagja van a törzsnek, annál többfelé kell elosztani a javakat. A mostani szavazás előtti kampányban is a legfőbb érv volt, hogy ha a felszabadított rabszolgák leszármazottai változatlanul a törzs tagjai lehetnek, akkor ezzel egyre többen felbátorítva érezhetik magukat, hogy kérjék felvételüket a törzsbe, s ezzel maguknak is kikanyarítsanak egy nagy szeletet a törzsi gazdagság tortájából.

A vita persze várhatóan még csak most kezdődik – nem csupán a cserokik döntéséről, hanem általában az indián törzsek és a valaha volt rabszolgák viszonyáról. SZL Szóljon hozzá a fórumban! ...igen......Ez !!! rasszizmus !!!!!
ohchie Creative Commons License 2006.06.28 0 0 95

Az ember szabadnak született, és mindenütt láncokat visel. Némelyek a többi ember urának képzelik magukat, pedig még inkább rabszolgák, mint amazok.

 

                                                                                                                Rousseau

 

zalagyöngye2 Creative Commons License 2006.01.10 0 0 94
ok
Előzmény: pannonbetyár (93)
pannonbetyár Creative Commons License 2006.01.09 0 0 93
igen
Előzmény: zalagyöngye2 (92)
zalagyöngye2 Creative Commons License 2006.01.05 0 0 92
Negatív vagy pozitív értelemben?
Előzmény: pannonbetyár (91)
pannonbetyár Creative Commons License 2006.01.04 0 0 91
Szerintem ezt kérdezdm azoktól, akik végső menedékként használják.
Tőlem még nemigen hallhattad.
Kérdezd meg ezektől azt is, hogy szerintük mi az a rasszizmus!
Mert én épp ezt teszem, de válaszolni senki nem akar.
Te sem.
Előzmény: waxxablaze (90)
waxxablaze Creative Commons License 2006.01.04 0 0 90

valóban?

akkor miért kerül elő a rasszista szó mint végső menedék a vitákban?

 

 

amúgy pedig szerintem mindenki "utál" mindenkit.

evolúciós kényszer a csoportba tömörülés, magam csoportját a többi elé helyezni.

a cigány lenézi a magyart.

a magyar a cigányt.

stb.

ennek is van vmi ön-meggyőző indoka

annak is.

 

Előzmény: pannonbetyár (89)
pannonbetyár Creative Commons License 2006.01.04 0 0 89
bocsi, ez hogy jön ide?
oké hogy vannak sokan ebben az országban, akiknek a rasszizmusról csak és kizárólag az jut eszükbe, hogy őket igaztalanul fasisztázták le (amikor csak a zsidókérdésre javasoltak valami fasza kis végső megoldást) - de ennek annyi köze a rasszizmushoz, mint a benzin oktánszámának a cserbenhagyásos gázoláshoz.
Előzmény: waxxablaze (88)
waxxablaze Creative Commons License 2006.01.04 0 0 88

Nem-rasszista emberek lefasisztázása (nácizása stb.) az nem rasszizmus igaz?

akkor mi?

sima rágalom?

vagy csak balos megszokás?

álértelmiségi bunkó végső helyzetekben?

nos?

 

Előzmény: pannonbetyár (87)
pannonbetyár Creative Commons License 2006.01.04 0 0 87
Noszóval kedves fórumtársak, cigányozni azt igen, elméleti vita az nem?

pannonbetyár Creative Commons License 2006.01.02 0 0 86
Tamás, te még jársz néha errefelé.
Az elmúlt közel hét évben találkoztál a rasszizmusnak azzal a fajtájával, ami fehér ember ellen irányult? Mert hogy amikor ezt leírtad, máég nem is hallottál ilyenről, az fix.
Előzmény: Tamás (1)
pannonbetyár Creative Commons License 2006.01.02 0 0 85
Úgy látom, a topiknyitó kérdése abszolúte jogos.

Most hagytam el a fenbe egy topikot, amit ugyan én nyitottam és más célból, mégis az derült ki belőle, hogy a fórumozók közül sokan igencsak szeretnek rasszistát kiáltani, miközben lila fingjuk sincs arról, hogy mi az.

Végignéztem ezt az anyagot is:
itt semmi nem változik, csak a nickek és a dátumok.
jobb sarok Creative Commons License 2001.12.05 0 0 84
Az a baj, hogy manapság mindennemű különbségtételre ráhúzzák a "rasszista" jelzőt.
Előzmény: kaleb (82)
kaleb Creative Commons License 2001.12.05 0 0 83
azt gondolja, ha = azt gondolja, hogy
Előzmény: kaleb (82)
kaleb Creative Commons License 2001.12.05 0 0 82
Aki kulturális tényezőkkel magyarázza a jellemet vagy a tehetséget, az nem rasszista. A kultúra nem genetikusan öröklődik.

A különböző vallási, népi, etnikai csoportok, társadalmi rétegek eltérő sajátosságokkal rendelkeznek. Az olaszokat és németeket meg lehet egymástól különböztetni, és nem tipikusan kizárólag fizikai jegyeik alapján.

Rasszista például az, aki azt gondolja: meglátom a bőröd szinét, és megmondom ki vagy. Vagy azt gondolja, ha azért mert neki egy adott bőrszine van, ő és a hasonló bőrszínüek felsőbbrendüek.

A bőrszin mellett az angol szöveg szerint további fizikai jellegzetességek, amik a fajtákat megkülönböztetik: a hajtípus, a test arányai, a fej mérhető tulajdonságai, tehát azok a fizikai jellemzők, amik ránézésre láthatók. Újabban nem látható jellemzőket is figyelembe vesznek.

Előzmény: nyman (80)
nurej Creative Commons License 2001.12.05 0 0 81
Hát pl az, amikor a kanadaiak a cigánybevándorlás miatt bevezetik Mo-gal szemben a vízumkényszert...
nurej
nyman Creative Commons License 2001.12.05 0 0 80
"Az a meggyőződés, hogy valamely fajtához tartozás magyarázza meg az emberek jelleme ... közti különbséget"

Szvsz nem pontos ez a def. Mert a jellemhez koze lehet a kulturanak illetve valojaban annak a kozegnek is - mind szuk, mind tag ertelemben - ahol egy csoport el. Volt nyaron 1 erdekes musor a Spektrumon, osszetereltek kulonbozo orszagbol erkezett turistakat (nemet, angol, amerika, japan) es kulonbozo mesterseges szituaciok ele allitottak oket, anelkul, hogy tudtak volna rola. Erdekes volt latni, hogy a csoportok mikent reagaltak ra. Elsosorban kulturalis beallitottsaguk miatt. Illetve jonehany dolog volt, ami egyes csoportoknal teljesen elfogadott volt, masoknak pedig bun. Ha tapasztalat utan aszongyuk, hogy nagy valoszinuseggel (95%) ez es ez a csoport igy es igy fog reagalni, az nem hinnem, hogy rasszizmus.

Mas Pl. Svedorszagban az egyetemen voltak kozepafrikabol (Nigeria, Ghana stb) barataim. Remek sracok voltak. A tanarok viszont panaszkodtak, hogy egyszeruen csoportmunkanal nehezen tudtak lanyokkal dolgozni, sot ha netalan a tanarok egy lanyt jelolnek ki a csoport vezetojenek, akkor lehetetlen kezelni a szitut. Miutan erre rajottek igyekeztek ugy megvalasztani a csoportokat, hogy a leheto legkevesebb konfliktussal jarjon.

A kettes pontot pedig kiegeszitenem azzal, hogy a "tapasztalatbol szarmazo itelet az nem eloitelet, hanem valodi itelet" Pl. ha vkit 11x elvernek az uccan, ebbol 10 esetben napszemuvegesek, akkor valszeg kerulni fogja a napszuvegeseket.

Előzmény: kaleb (79)
kaleb Creative Commons License 2001.12.05 0 0 79
(71) lényegének értelemszerű fordítása:

Rasszizmus:

(1) Az a meggyőződés, hogy valamely fajtához tartozás magyarázza meg az emberek jelleme és képességei közti különbséget, és hogy egy adott fajta magasabb rendű, mint a többi.

(2)A fajtához való tarozáson alapuló diszkrimináció vagy előítélet

Fajta:

Egy földrajzilag lokalizálható vagy globálisan jelen levő emberi populáció, amely genetikailag átöröklött fizikai jellemzők alapján többé-kevésbé elkülöníthető.

Előzmény: Trin Dorg (77)
nyman Creative Commons License 2001.12.04 0 0 78
http://azoldal.tripod.com/fogalmak.htm

Az idezetek Andorka Rudolf, Bevezetes a szociologiaba c. 1997-ben kiadott konyvebol valok.

- Diszkriminacio: egyes emberek hatranyos kezelese azon az alapon, hogy valamely meghatarozott csoport tagjai

- Eloitelet: Negativ erzelmi viszonyulas valamely csoport taghaival szemben csak azert, mert a kerdeses csoport tagjai. Es egy idezet Niburu-tol :"Ha a tapasztalatod tesz óvatossá, az már valódi ítélet. Nem EL?-ítélet"

- Etnikai csoport: Egy adott tarsadalom azon tagjainak csoportja, akik kozos, kulturalis identitastudataval rendelkeznik, amely megkulombozteti oket a tobbsegtol, vagy a tobbi etnikai csoportol. (Asszem a ciganyokat nem a kulturalis identitastudatuk kulonboztetik meg )

- Meltanyossag: Meltanyosnak nevezzuk azt a tarsadalmi berendezkedest, a jovedelemelosztast stb., ha minden allampolgar akkora javadalmazasban reszesul, amelyik aranyos a tarsadalomnak nyujtott szolgalataval

- Rasszizmus: A rasszizmus szerint az egyik faj magasabb rendu mint a masik. (Igy nem sokan allitottak be a dolgokat, ezert ha paran biraljak a ciganyokat meg nem feltetlenul rasszistak)

- Sztereotipia: Torzitasokon, tulzasokon es leegyszerusiteseken alapulo negativ elkepzelesek, eloiteletek egyuttese, valamely csoportal szemben

Előzmény: Trin Dorg (77)
Trin Dorg Creative Commons License 2001.12.04 0 0 77
Magyarul nincs? Nem értem, miként lehetséges.

Köszi!

Előzmény: kaleb (75)
contumax Creative Commons License 2001.12.04 0 0 76
Ki is mondta?

Nem vagyok rasszista, de az ember színe fehér.

Nem emlékszem az anekdótára.

kaleb Creative Commons License 2001.12.04 0 0 75
Racism

1. The belief that race accounts for differences in human character or ability and that a particular race is superior to others.

2. Discrimination or prejudice based on race.

Forrás: American Heritage Dictionary

Ugyaninnen:

Race

  1. A local geographic or global human population distinguished as a more or less distinct group by genetically transmitted physical characteristics.

  2. A group of people united or classified together on the basis of common history, nationality, or geographic distribution: the German race.

  3. A genealogical line; a lineage.

  4. Humans considered as a group.

  5. Biology a. An interbreeding, usually geographically isolated population of organisms differing from other populations of the same species in the frequency of hereditary traits. A race that has been given formal taxonomic recognition is known as a subspecies. b. A breed or strain, as of domestic animals.

  6. A distinguishing or characteristic quality, such as the flavor of a wine.

ETYMOLOGY: French, from Old French, from Old
Italian razza, race, lineage.

USAGE NOTE: The notion of race is nearly as problematic from a scientific point of view as it is from a social one. European physical anthropologists of the 17th and 18th centuries proposed various systems of racial classifications based on such observable characteristics as skin color, hair type, body proportions, and skull measurements, essentially codifying the perceived differences among broad geographic populations of humans. The traditional terms for these populations—Caucasoid (or Caucasian), Mongoloid, Negroid, and in some systems Australoid—are now controversial in both technical and nontechnical usage, and in some cases they may well be considered offensive. (Caucasian does retain a certain currency in American English, but it is used almost exclusively to mean “white” or “European” rather than “belonging to the Caucasian race,” a group that includes a variety of peoples generally categorized as nonwhite.) The biological aspect of race is described today not in observable physical features but rather in such genetic characteristics as blood groups and metabolic processes, and the groupings indicated by these factors seldom coincide very neatly with those put forward by earlier physical anthropologists. Citing this and other points—such as the fact that a person who is considered black in one society might be nonblack in another—many cultural anthropologists now consider race to be more a social or mental construct than an objective biological fact.
---------------------------------
Megjegyzés: Ez a szótár van nagyon sok amerikai diák polcán, meghatározásai általában jó kiindulópontul szolgálnak.

Előzmény: Trin Dorg (74)
Trin Dorg Creative Commons License 2001.12.04 0 0 74
valaki leírhatná végre a rasszizmus definicióját
ddt2001 Creative Commons License 2001.08.27 0 0 72
Nézőpont kérdése.

Cionista szervezet bojkottálja az ENSZ rasszizmus elleni konferenciáját

Az arab országok szerint a cionista mozgalom rasszista
Index/MTI
2001. augusztus 27., hétfő 10:48

A Cionista Világszervezet bejelentette, hogy nem vesz részt az ENSZ hét végén megrendezendő fajgyűlölet-ellenes konferenciáján Dél-Afrikában, mert a záródokumentum tervezete szerinte Izrael-ellenes állásfoglalásokat tartalmaz.

A Cionista Világszervezet (WZO) elnöke, Sallai Meridor kijelentette: az elfogadandó okmányok téves Izrael- és cionizmusellenes állításoktól hemzsegnek, és amíg ezeket nem távolítják el a szövegtervezetekből, addig fel sem merülhet szervezete részvétele, mert ezzel úgymond szalonképessé tennék "azt a lármás kórust, amely palesztin költeményeket zeng teheráni dallamokra".

Az arab országok szerint a cionista mozgalom rasszista

A világszervezet rasszizmus, faji diszkrimináció, idegengyűlölet és egyéb hasonló türelmetlen jelenségek elleni konferenciája augusztus 31-én Durbanben kezdődik. Mint a Reuters emlékeztet rá, az arab országok követelése szerint a konferencián meg kell állapítani: a cionizmus - a zsidóknak a bibliai hazába való visszatérését szorgalmazó mozgalom - egyenlő a fajüldözéssel, és Izrael fajgyűlölő hatalom, amely a palesztin területek megszállója.

Az Egyesült Államok is bojkottal fenyegetőzik

A WZO a világ cionista mozgalmainak legfőbb képviselője. A szervezet elnöke arra szólította fel Izrael vezetését, hogy hozzá hasonlóan bojkottálja az ENSZ-konferenciát. Az Egyesült Államok elnöke a múlt héten ismét jelezte: nem küld delegációt a rendezvényre, ha az előreláthatóan Izrael elszigetelésének a jegyében fog lezajlani.

huculpastor Creative Commons License 2001.06.30 0 0 71
Az a hiedelem, hogy a rasszizmus az emberi faj, azaz rassz sajátja.
Tehát az ember ha utál, irt, gyűlöl, stb (ez már csak részletkérdés) egy fajt, mondjuk a hüllőket.
Ja, rasszizmusnak érzem, mikor a magyarokat más emberi alfajok irtják, nyomorítják, gyűlölik, ellene uszítanak, kizsákmányolják, kirabolják.
Pedig ez csak túlérzékenység részemről.
Antihungarizmusnak, anti-magyar-nak, magyarellenesnek nevezhetők ezek a hazánkban élő gyűlölködők tettei.
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.22 0 0 69
Háhááá. Nagyon nagyot mondtak. Megfordítom:

"Minden rasszizmus alapja az irigység: De sok pénzed, kajád van! Ide vele!"

A polmoderátor elmagyarázza, mi az a rasszizmus

Előzmény: K.Trout (66)
K.Trout Creative Commons License 2001.05.22 0 0 68
Hát, neked bonyolult is lenne, az fix.
Maradj csak a Dörmögő Dömötörnél...

Trout

Előzmény: MoJo JoJo (67)
MoJo JoJo Creative Commons License 2001.05.22 0 0 67
Helyes K.Trout kollega! Olvasd a MaNcsot, neked való!
Előzmény: K.Trout (66)
K.Trout Creative Commons License 2001.05.22 0 0 66
"Minden rasszizmus alapja az irigység: De nagy farkad, bótod van! Nyissz!"

(MaNcs)

nyman Creative Commons License 2001.05.22 0 0 65
Vannak akik szerint ez a kep az:

Remelem nem moderaljak ki. Csak a pelda kedveert van beszurva :)

A cikk: http://www.vezess.hu/hirvilag/hirek/previewfull.php?idx=463

Botrányos reklám
2001-05-22 08:00
_

Rasszista és szexista volta miatt a dél-afrikai Land Rover képviselet visszavonni kényszerült egy Freelander plakátot. A plakáton egy bennszülött nő látható, akinek mellei megnyúlnak az elszáguldó Land Rover Freelander menetszelétől.
Emberi jogi szervezetek és nőegyletek nagy felháborodással reagáltak reklám megjelenésekor az évtizedeken át a faji megkülönböztetéstől sújtott Dél-Afrikában, de az ország határain túl is. A számítógépes rajz Dél-Afrikai Reklámhivatal szerint alkalmas volt rasszista sztereotípiák kiváltására. Egy dél-afrikai jogvédő véleménye szerint "Borzasztóan érzéketlen dolog volt a himba törzs népviseletéből ilyen módon gúnyt űzni. Kifejezetten a gyarmati időkre emlékeztet ez megoldás"- nyilatkozta.

A namíbiai-angolai határon élő himba törzs vezetői most azt fontolgatják, hogy kártérítést követeljenek-e az autó forgalmazóján az ízléstelennek ítélt hirdetés miatt. A dél-afrikai Land Rover képviselet azzal védekezett, hogy a kampányt ők viccesnek szánták és nem állt szándékukban bárkit is megbántani.

A reklámot más oldalról is éles kritika érte. Eszerint a hirdetés arra ösztönözné a turistákat, hogy gátlástalanul száguldozzanak a himba törzs szülőföldjén.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!