Keresés

Részletes keresés

téli hangyainvázió Creative Commons License 2010.08.09 0 0 65
Sasfészek--- Creative Commons License 2009.06.18 0 0 56
Régi kommunista káderek mindkét nagypártban ott nyüzsögnek.
Előzmény: iszonyat (55)
iszonyat Creative Commons License 2009.01.15 0 0 55

Aszem ez és a többi fidesz-kiszes topic felhozatala válasz akar lenni Pávek úr topicjára. Mondjuk engem nem zavar, ha emlékeztetik a jobbereket a nagy komcsizás-kiszezés közepette, hogy idoljaik is onnan származnak...

 

:)

Wic Creative Commons License 2009.01.15 0 0 54
az nem baj, lényeg, hogy sikerült lesüllyednie a fikanick szintre, akiket annyira utál.
most együtt eregetik a lufikat miközben kézenfogva sétálnak, meg röpködnek virágról virágra.....
Előzmény: Törölt nick (53)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.15 0 0 53
Kartácsnő, egy gimnáziumi kisz-titkár bezony mezei, még akkor is, ha nagybötűvel írod.
Előzmény: geszthi (51)
toloba Creative Commons License 2009.01.15 0 0 52
Ez az Annamária később nem valami pornó lapot szerkesztett?
Előzmény: geszthi (51)
geszthi Creative Commons License 2009.01.15 0 0 51
Nem mezei tagok, hanem KISZ-TITKAROK:

Rogan Antal

Orban Viktor

Kover Laszlo

Kosa Lajos

Varga Mihaly

Deutsch-Fur Tamas

Szalai Annamaria

...

geszthi Creative Commons License 2007.09.17 0 0 49
Nezd mar meg egy a tucat KISZ-titkar melle.


2007 | 09 | 17 Nyugat.hu

A szentgotthárdi Móra Ferenc Könyvtár helytörténeti gyűjteményét lapozgattuk a napokban egy politológia szakdolgozatra való felkészülés jegyében, amikor kezünkbe kerültek az egykori Szentgotthárd c. városi újság 1989-es évfolyamának bekötött példányai.

A lap tartalmára jellemző, hogy még ebben az évben is az MSZMP, a Hazafias Népfront megújulásáról írtak, bemutatkozott a munkásőrség, interjú volt a párt városi első titkárával.

A 2. évfolyam 3. számában bukkantunk a "Diákmozgalom a gimiben" c. cikkre. Az írás a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákmozgalmi helyzetét értékeli, gondolatmenete valóban előremutató, hiszen a jogállam kialakítását, a "demokratizmusra nevelést" említi a bevezetőben. A cikk eredetije a szentgotthárdi városi könyvtár helytörténeti gyűjteményében hozzáférhető.

Később megfogalmazza, hogy miközben a KISZ válságba került, az iskolai KISZ szervezet jelentősége nem csökkent. Beszámol az 1988. novemberi Országos KISZ Értekezleten (OKÉ) történtekről, ahol szigorították a belépés feltételeit. Üdvözli, hogy az OKÉ nagyobb szabadságot ad a helyi alapszervezeteknek, és bemutatja az Iskolai KISZ Bizottság programját. Ez utóbbi alapvetően a középiskolás fiatalok igényeire épül a diákszínpadtól a iskolarádióig, de megemlíti a "Ki tud többet a Szovjetunióról" vetélkedőt, az érdekképviselet eredményessége érdekében a tantestülettel és a gimnázum (MSZMP) pártalapszervezetével való együttműködést is.

A cikket Rogán Antal, az Iskolai KISZ titkár írta alá. (Rogán Körmenden született, majd a szintén Vas megyei Szakonyfaluban nőtt fel és a szentgotthárdi gimnáziumban járt. )
geszthi Creative Commons License 2007.03.21 0 0 48
50 eves...
geszthi Creative Commons License 2005.11.01 0 0 47
Az itt oly nagyon hoborgo KISZ elleneseknek...
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 46
És még valami, kedves garfi5.
Ha akár csak 10 évvel korábban lettél volna gimnazista, lehet, hogy most az öreg szociktól hánynál
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 45
Kedves gedeonbácsi!

Azt hiszem, mindent elmondtunk egymásnak, amit tudtunk.

A legközelebbi eszmecseréig minden jót kívánok!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 44
Kedves gedeonbácsi,

hát ez biz' egy alapos közhelygyűjtemény...

Én nem vitattam, hogy helyes volt, amit tettél: gazdasági pályán futtatad ki magad. Jól tetted! Boldogulni akartál.

De azért a reggeli borotválkozás közbeni tükörbe nézés pozitív szaldója - már ne haragudj - túlzás. Vívódásodat megértem, mindenkinek szembe kellene néznie önmagával. Te minden bizonnyal azok közé tartozol, akik legalább igyekeznek szembesülni önmagukkal. Tényleg nagyra becsüllek érte. Ha azonban úgy állsz a tükör elé, hogy igazolást keresel, meg is fogod találni. Így...

Én is álltam a tükör elé, én más meggyőződésre jutottam. Láttam, amikor megvezettek, és láttam, amikor hagytam is magam, mert akkor úgy volt könnyebb...

Moralizálni persze könnyű!

Engedjük egymást aludni, biztos Te is ezzel alszol el!

A fiatalabbak ezt nem értik, nem baj. Cseres egyszer a meszesgödör nemzedékről írt; azt hiszem, minden nemzedékre egyszer igaz lesz.

Erre próbáltam utalni a "jóviccel".

Üdv.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 43
T csoma !
Szerinted mit csináltunk rosszul Én kb úgy 66-68 -tól számitom "embernek " magam Az ország tele volt orosz katonával, munkásőrrel meg rendőrrel már az is nagy szó volt, hogy a koncerteket és a klubbokat engedélyezték ! Persze egy pár 3/3 -sal kibővítve ! Jól éreztük magunkat, ha éppen nem volt rendőr a közelben, túléltük és aki még jobban akarta magát érezni az disszidált jugón keresztül ! Úgy 1985-ig ez a korosztály még középvezetői posztra sem juthatott ( kivétel az a pár főKISZES ) éppen ezért ez a korosztály kezdte a gazdasági önállósulást gmk és egyebek. Ez volt olyan baromi rossz ??? És az hogy ma ide firkálhatsz és másnap nem kopog a rendőr , azt is ez a korosztály kezdte, megspékelve az un. nagygenerációval !!! Én éppen arról beszélek, hogy hogyan lehetett ennyi jó szándékból a mai napig eljutni !
Félre ne értsd már , én nem sírom vissza Kádár érát, csak azt mondtam, hogy a ma egszisztáló 35 évesektől ( és fel )senki sem kívánhatja meg , hogy köpje szemen saját multját. Ha kommunista volt és az maradt az az ő baja és több mint valószínű nem fog lelkesedni mondjuk a FIDESZ-ért .
De a nagy többség nyugodtan belenézhet a borotválkozó tükörbe és vállalhatja a hétköznapok megalkuvásait, mert ez nem bűn !!!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 42
Csoma, megkaptad a host-os levelem?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 41
kedves gedeonöcsém!

persze, hogy állapot, és nem érdem a kor.

Éppen ezért a fiatalság sem lyogosít fel önteltségre.

De nem is az a balyom, hanem az, hogy lehet bármij okos valaki, a megfelelő értékelési képességhez némi tapasztalat, vagyis kor is szükségeltetik.

Persze, vannak ojanok is, akiknek ez 45 évs korukra sem lyön össze...

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 40
Egyszer volt egy szolnoki munkásőr csoportom. Lengyelorszába mentünk. Hét vége volt. Útközben mutogattam nekik ezt azt, tűrték is. Az utolsó hely ahol megálltam velük a határ előtt, Késmárk volt. De már nagyon idegesek voltak, valahogy nem érdekelte őket a vár, meg Thököly. Aztán a város szélén megláttak egy nyitva levő szatócs üzletet. Ami sör ott volt, bepakolták a buszba. A vámos ájuldozott, hogy ilyet még nem látott. Ugyanis végis sem tudott menni, mert mégy az ülések között is végig volt pakolva minden sörösrekeszekkel.

Amúgy aranyosak voltak, keveset hánytak. Csak hát 20 percenként meg kellett állnunk mindig...

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 39
Tisztelt gedeonbácsi,

látom, kijelölted a helyedet a nosztalgiázó, öregeknek kijelölt új-internettóban. ("És néha úgy érzem, hogy talán nem is csináltuk olyan rosszul!")

Én bizony úgy érzem, hogy rosszul csináltátok. Ennek következményeit nyögi a társadalom már tíz éve, és még ki tudja meddig!

Szóval irány odaát! Jelszó:

"Úttörők, úttörőszeletek!

Tiétek a jövő!

Úgy volt, hogy a miénk lesz!" (Sándor György)

Üdv.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 38
"A munkásőrség is létező fenyegetés volt, de
mondj légyszíves csak egy példát, amikor fegyveresen léptek fel valakik ellen. Szerencsére tudomásom szerint
egyszer se került erre sor. "
Sorra nem inkabb So:rre!
Errol jut eszembe a regi idetlen vicc:
Nyuszika rohan az erdoben es talalkozik a medvevel: Menekulj medve mert jonnek a munkasorok!
- ugyan miert menekulnek, hiszen azok csak vaktoltennyel lovoldoznek.
-Az igaz de mar ketszer leokadtak a bundamat!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 37
Kedves rezső !

Én azért már megéltem ezt, meg azt és még rájuk is voksoltam ( hátha a fiatalok ) de isten bizony néha elindul a gálám !!!
( Amúgy a kor nem érdem, hanem állapot , és azért mert még nem öltem el tudom képzelni milyen lehet egy gyilkos stbstb más aforizmákat is hozzak ??? ))))

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 36
kedvesem, hányingerkedőm!

Ha igazat írtál a korodról, akkor Te az MDF kormányzása idején gimnazista voltál.

És mindent kiválóan meg tudsz ítélni, sőt össze is tudsz hasonlítni, mint a kedvenc történelem feladatban: hasonlítsa össze az angol és a francia forradalmat.

Azért gratulálok. Nem semmi képességekkel rendelkezhetsz.

Hányinger ellen pedig sétálj, és lélegezz mélyeket. (Addig, amíg ezt is be nem tiltja a Fidesz, az MDF nomán.)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 35
Kedves LDT !

De sajnos ez a lényeg, mi itt éltünk és ezt választottuk ( elmehettünk volna !! ) ezt a kis taknyos, lábvizet !!! És néha úgy érzem, hogy talán nem is csináltuk olyan rosszul ! Persze lehetett volna, nagyobb, elegánsabb , szebb, csillogóbb de valamiért nekünk ez így is jó volt. Az ellenzéki kerekasztal is először csak arra gondolt hogyan lehetne megreformálni. Pedig ők nem voltak hülye gyerekek, csak úgy gondolták, hogy annyi talán elég ! Aztán a vízzel együtt a gyereket is kiöntöttük ! Lehet, hogy csak így lehetett !!!! Az első igazi csalódásom nem akkor volt amikor kirugtak a KISZ-ből hanem akkor amikor a számomra nagyon hiteles ellenzéki barátaim a hatalom bűvöletében egymás torkának estek, ahelyett hogy ezt az országot húzták volna ki a szarból !! És most itt azt sem keresném, hogy ki ütött először !! Be kellene végre látnunk : Mi ilyenek vagyunk ? Lettünk ?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 34
Kedves gbácsi!

Nem ez a lényeg. Persze. Éltünk, ahogy lehetett. Szerettünk, ettünk ittunk, táncoltunk. De nekem pl. gyerekkoromban eszembe sem jutott, hogy kokakólát is lehet inni, mert soha nem is hallottam róla.
Nem az a kérdés, hogy mivé lettünk. Sokkal inkább, hogy mivé nem lehettünk! Szerinted mennyivel tehetségesebb, okosabb, ügyesebb nép pl. az osztrák? De menj csak el Nickelsdorfig, ne tovább. Kérdezd meg az első öregasszonyt, mennyi a nyugdíja. És szomorodj el.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 33
T alfa.... !

Elárulok neked egy nagy titkot 45 éves vagyok, úgy hogy az ÁVÓS mult nem jött össze, mivel az apám 56-os volt ezért nem lehettem sem rendőr sem munkásőr sem párttag. De nem is vágytam rá ! Na ez a kiindulási alap. Viszont nem voltunk gazdagok és az egyetlen nyaralási forma a lent kifigurázott táborok voltak. És ameddig csak lehetett jól éreztem magam, na jó a zászlófelvonást meg az Internacionalét amikor lehetett elsumiztam ( szemétség mi ?? ) Az átkozott Kádár érában meg fiatal voltam, tudod ifipark, kekxhajó,fiatalművészek, metróklubb soroljam. Néha a Rommer Flórisban kaptunk két hatalmas pofont aztán seggbe rugtak. Nem akartak beszervezni sem ( talán érezték meddő próbálkozás). Azután felvettek oda dolgozni ahová akkor még nehéz volt bejutni. Sőt többszöri nekifutásra a főisibe is. Szarul kerestünk de marha jókat buliztunk, balcsi, krakkó,dubrovnik. Aztán már jobban éltem ( anyagilag) de a melótól kevesebb lett a buli, viszont beutazhattam a világot.Elhagytam, szinte elsőként, a tuti jó államit és belekezdtem a sajátomba.Néha kissé belemásztam az akkori " ellenzéki" dolgokba, de csak óvatosan, tudod egy disszidens 56 -os apával azért nehezebb volt kivakaródzni mint egy mártír rokonnal.Sokat hívtak külföldre is dolgozni, ki is mentem, de az utolsó pillanatban mindig hazajöttem valami csaj miatt. KB itt lett vége a Kádár rendszernek. Szóval én így éltem. Te is ? Vagy te nem ???Egyáltalán te ebben az országban éltél ???

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 32
Azért, ha azt nézzük, hogy a FIDESZ milyen eszközöket használ, igencsak hasonlít az MDF módszereire. És mindkettő remekül beleillik egy diktatúrába, de minimum egy kommunista országéba. Miért van az, hogy az annyiszor (általatok) kommunistának kikiáltott MSZP sokkal demokratikusabb módszereket alkalmozott, mint ez a mostani BAGÁZS. Komolyan mondom egy nagy HÁNYÁS az egész kormány! Undorító! Ti ennyire vakok vagytok, hogy nem látjátok? Vagy személyes anyagi hasznotok van belőlük? ehhh.
még a végén felidegesítem magam... :-)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 31
Na jó, nem bánom, kanyarodjunk.

(Azért a KISZ-ről vagy rosszat, vagy semmit!) :-)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 30
1. Nem érzékenyeskedem, csak nem igazán értettem, hogy miért kellett a hajánál fogva iderángatni ÉKoreát.
2. Azért szerencsére itt sose volt olyan mérvű diktatúra, mint amilyen most ott van. Na jó, mondjuk az ötvenes években, de azért a koreaiakat nehéz überolni.
3. Nosztalgiázik a nyavaja a Kádár korszak után, épp azt próbáltam megértetni veled, hogy amiről beszélek, a buli meg a nyaralás rendszerfüggetlen, hiába próbálták ideológia köntösbe bújtani. Miért kel direkt félremagyarázni, amit az ember mond. Meg egyébbként is. Nem kanyarodtunk el egy kissé az eredeti témától?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 29
Kedves tata!

Ne légy már ilyen érzékeny. Hát persze, hogy Magyarországról van szó.

Történetesen, Magyarország egy időben (több évtized!) éppen olyan diktatórikus állam volt, mint ma Észak-Korea (bár azt speciel nem tudom, ÉK-ban van-e munkásőrség). Fogadok, hogy "az együttlét, a buli, a nyaralás" kérdését a helyi KISZ - a magyarhoz hasonlóan - igényesen megoldja (az általad említett "máz" felszolgálásával együtt, természetesen).
Még az is elképzelhető, hogy a kenyér - ami néha nem kapható, és a minősége is hm-hm - még mindig 3.60-ba kerül...
----

Tanácsolom, a Kádár-nosztalgiázók ne Svájcba, Bahamákra, etc., hanem ÉK-ba látogassanak...

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 28
Felhívnám figyelmedet, hogy itt konkrétan Magyarországról van szó, nem a kommunizmusról általában. Hogy kerül ide Észak-Korea?
Mindegyikünk tudja, hogy milyen körülmények között kerültek Kádárék hatalomra. A forradalom utáni kivégzések és a bebörtönzések ténye tagadhatatlan, nem is áll senkinek se szándékában. A munkásőrség is létező fenyegetés volt, de mondj légyszíves csak egy példát, amikor fegyveresen léptek fel valakik ellen. Szerencsére tudomásom szerint egyszer se került erre sor.
Azt viszont nem tagadhatod, hogy az úttörő és KISZ-es táborok léteztek, és ott a fiatalok az esetek többségében jól érezték magukat. És nem azért mert nagyon szerettek ideológiai nevelésben részesülni, alakizni meg zászlófelvonáskor DIVSZ indulót énekelni, mert ez (főleg a korszak vége felé, amikor én voltam úttörő) csak a máz. A lényeg az együttlét, a buli, a nyaralás, amikről nem hiszem el, hogy te nem szeretnéd.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 27
Kedves tata!

És akkor most mi a nagy helyzet Észak-Koreában?

A. "ingyen tábor nyáron, meg a kislány a sátorban, a piálás az építőtáborban", vagy

B. "10 millió munkásőr állama"?
---

Nosztalgia, oh!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!