nyaralónál szombaton lenne esedékes az első fűnyírás, kérdés, hogy a jövő heti fagyok előtt ezzel nem ártok e többet a gyepnek, mintha hosszan hagynám és várok még 1 hetet.
Ne haragudj, de én sosem használtam Puma-t. Vagy Puma extra-t. Azt sem tudom, hogy az extra mivel több. Eddig a fejlettséfi szintig nem jutottam el.
Colombus-t használok pár éve, előtte Gyomstop-ot. Én a tanácsokkal ellentétben mindig túl hamar permeteztem, arra emlékszem, hogy a profi Samubá ezt mondta, de amikor a tyúkhúrra felhívtam a figyelmét, akkor meg egyetértett vele.
S mivel a tavaszi szellőztetéses felülvetés után úgy is lesz még egy hullámban valamennyi gaz (mármint ha a késessel megyek neki, mert azzal érdemben meg is ritkítom) , ezért júniusban még egyszer szoktam. Ez a hivatalos tanács ellen megy, miszerint évente max. kétszer szabad. Nekem meg néha szokott lenni egy őszi is harmadikként.
Ha én lennék te, akkor tutin kétszer nyomnék valamit, ami éppen célszerű a gazfajták miatt. Egyet a tiszta laphoz tavasz elején, egyet meg a gyepmegnyitás miatt. De hogy nálad mi a többi paraméter, azt passzolom.
A muharral én évekig simán együttéltem, viszont tavaly nyáron most először kihúztam őket eső után könnyedén. Nagy foltok lettek, de mára eltűntek. Úgyhogy még nem tudom, hogy ez mennyire volt jó stratégia, idén nyáron kiderül, hogy ezzel ritkítottam is őket vagy sem.
Abban tudnál tanácsot adni, hogy menjek ki a gyomstop/pázsitmester, vagy alkalmazzak inkább Colombus-t, és majd ezek után junius elején a muharra Puma extrát?
Vagy vegyek csak puma extrát, és küldjem ki most és juniusba is?
Most jön nálam az a fázis,hogy meg kell tanulnom a hatékony célirányú gyomirtást évre levetítve.
Még raktam bele időt tágítva a kört, s úgy tűnik, hogy a) inkább csak a haszonnövények esetén van ilyen alsó küszöb publikálva, külön a kalászosokra, káposztafélékre stb., s csak egy-egy gyomirtóra, gombaölőre b) az meg szinte sehol sincs egyértelműen meghatározva, hogy csak a kijuttatás idején számít-e. Van viszont olyan szer, ahol még az előtte lévő időszak hőmérsékletére van iránymutatás.
Maradok annál, hogy ha a gyep felveszi és hasznosítja a műtrágyát 5 foktól, akkor a gyomok is felveszik és “hasznosítják” a Colombust, azaz az 5-25 fokos széles tartományban mehet a cucc. Ez meg annyira tág tartomány, hogy tök mindegy, hogy 1/2 napra vagy 3-ra kell előretekinteni.
A korábbi években március utolsó hetében már szelektív gyomirtóztam két ok miatt: a tomboló tyúkhúr mellett nálunk ilyenkorra már megjelennek egyéb gyomok is, és a (felül)vetés április 15-20 közé időzítése miatt.
Most ki akartam minél továbbtartani, 1-2 hetet csúsztatni, de az látszik, hogy elmúlt az az időszak (márc. 23-29.), amikor 6-10 fokos éjszakai minimum volt és pár 15-20 fok közötti nappali maximum. 10 nappal előre nézne az éjszakai minimum 0-5 fok lesz, a nappali maximum azért végig 10 fok felett. Azaz lehet, hogy nem 1-2 hetet kell csúsztani, hanem többet.
Hacsak nem tévedek azt illetően, hogy mikor hatékony a Colombus EC. S most nem a gyomok kelési idejére gondolok, hanem a felszívódására.
Valójában mit kell nézni? A napi átlagos hőmérséklet legyen legalább valamennyi vagy egy-egy hideg éjszakai minimum befolyásolja a hasznosulást egész napra? S mennyi ideig kell előre nézni: csak a kifújás utáni 6-12 órában, amikorra felszívódik a cucc vagy jópár napig?
Rákerestem a témára, a terméklapon, leírásban semmit sem találtam. Csak egy kommentárt, hogy 10 fokot érje el az éjszakai minimum a gyomirtózásnál (általános tanács volt, nem termékspecifikus).
Az Amnitra 34-0-0. 2 hét múlva az jön. Jobban szeretem külön, mint egyben. A keverés sosem tökéletes, egymás után kétszer meg nincs kedvem végigballagni a területet.
Vagy permezetek szelektívvel. De most nem látok még elég gyomot, ezért inkább vsz, hogy most szellőztetés, majd felülvetés, s majd valamikor június első felében a szelektív.