Keresés

Részletes keresés

fargo Creative Commons License 30 perce 0 0 484057

Rosszul emlékeztem, nem a Porgy és Bess volt az, hanem valami másik cucc...

Előzmény: fargo (484056)
fargo Creative Commons License 30 perce 0 0 484056

Négus színtársulat Shakespeare színdarabot akar előadni, oszt nincs nekik sápadtbőrű emberük, hát ez van.

Rémusz bácsi is feketére festett jóelftás volt kölökkoromban, kicsit sem zavart.

Ez mindaddig rendben is lenne, míg nem tolják túl, ÉS nem alkalmaznak kettős mércét, amikor te akarsz mondjuk előadni valami feketebőrű főszereplőt. Van ahol a "black face" a bíróságra juttat, de a szakmádban ellehetetlenít... Szerencsére mi messze vagyunk ettől, de emlékezetes ugyi amikor Budapesten valaki megcsinálta (asszem?) a Porgy és Bess előadást, fehér színészekkel. OK, ott mondjuk Gershwin előírta, hogy az ő szerzeményét kizárólag feketék játszhatják el, de hát lejárt a 70 év kopirájt amit a törvény garantált neki. Volt nagy hörgés a libsik körében, de nem tudom mi lett az utóélete a dolognak, hogy előadhatták vagy le kellett venni a színpadról...

Előzmény: kopiteki (484055)
kopiteki Creative Commons License 1,5 órája 0 0 484055

Vót mán ilyen... valamelyik shakepeare feldolgozású filmben a királyi udvar tele volt néger nőkkel meg férfiakkal(???). Korabeli ruhákban? Nooormálismaaargit?! Max rabszolgaként lehettek jelen.

Menjenek már a pichába

Előzmény: huhoooo (484050)
fargo Creative Commons License 1,5 órája 0 0 484054

De a napokban futottam bele olyan amerikaiba, aki képes volt megkérdezni, hogy itt Európában van-e rendes vízöblítéses klotyó. Mert hogy nyárra utazást terveznek, és kissé aggódnak a proli viszonyok miatt. Hollandiában. Meg Németországban.

Oh boy...

 

Aztán valaki belinkelt valami oldalt, ahol az ilyen jenki faxságokat gyűjtötték össze, na azon hosszú ideig szörnyűlködtem meg röhögtem. Sötét egy világ az...

fargo Creative Commons License 1,5 órája 0 0 484053

Érdekes dolog ez.

Nekem alapból nem lenne bajom azzal, ha egy négus alakítaná mondjuk Júliát vagy Bornemissza Gergőt vagy akárkit. Hadd csinálják, nem érdekel. Ezekkel a zemberekkel (a négusokkal) mindenki a seggét törölte évszázadokon át, most kezdenek kicsit öntudatra ébredni, meg kitörni a fényre, hadd legyen meg nekik, hogy ők is "részt vesznek" olyasmiben, amihez nem juthattak hozzá korábban.

A baj ott van, hogy már megint kettős mérce érvényesül: annak ellenére, hogy a négusok fenntartják a jogot arra, hogy mindent és mindenkit lenyúljanak, kölcsön vegyenek kicsit, ugyanakkor rendszeressé váltak az olyan atrocitások, amelyek a fehéreket érik, amikor mondjuk valamelyik merészeli befonni a haját vagy raszta tincseket növeszt, mert hogy az "cultural appropriation", szóval szerintük bitorolja a fehér ember a négusok nagyhatalmashűdefontos "találmányait" meg "kulturális örökségét". 

Hát a kis faxom...

Előzmény: huhoooo (484051)
fargo Creative Commons License 2 órája 0 0 484052

Akkor beszélgessünk egy kicsit az egészségügyről is...

 

Nálunk sem habostorta az élet, de a jenkiknél, akik ugyi arra a legbüszkébbek, hogy nekik van a legjobb egészségügyük, annak ellenére hogy az mennyibe tud kerülni, meg mennyire kapzsi, meg mennyire rothadt, no de mégis, ott van a legjobb kezekben az ember, ha már egyszer rászorul. Aszongya:

 

"One woman miscarried in the restroom lobby of a Texas emergency room as front desk staff refused to admit her. Another woman learned that her fetus had no heartbeat at a Florida hospital, the day after a security guard turned her away from the facility. And in North Carolina, a woman gave birth in a car after an emergency room couldn't offer an ultrasound. The baby later died."

 

No comment. 

 

De ami az egészben a legundorítóbb, hogy ezt arra használja a mainstream média, hogy ujjal mutogassanak a konzervatíz államokra, ahol betiltották az abortuszt: "lám, lám, mi lett belőle". Holott ez nem az abortusz betiltásának következménye, szerintem, hanem az elembertelenedett és profithajhász társadalmi berendezkedésé...

 

huhoooo Creative Commons License 2 órája 0 0 484051

Lehet nem fehér fogja alakítani Kinget, hanem egy sárga, vagy indián. Jó lesz az a film is :-). Már várom.

huhoooo Creative Commons License 2 órája 0 0 484050

Ettől nem vagyunk már túl messze: Shakespeare Rómeó és Júlia '-jának Júliája fekete hölgy lesz.

Előzmény: pirate82 (484049)
pirate82 Creative Commons License 2 órája 0 0 484049

Mi nem idegesítettük magunkat azzal, hogy egy amazon által újra álmodott tolkieni világot megnézzünk, de mindig is elítéltem azt amit Te is kritizálsz.

És nem is igazán értem a folyamatot. 

Szerintem három választása lehetne az ilyen alkotó brigádoknak. Először is rá kéne jönniük, hogy tehetségtelen semmirekellők és befejezik az ilyen jellegű munkát. Ha mégsem, akkor ha már egy más ember által írt sztorit dolgoznak fel, akkor azt igyekezzenek tű pontosan filmvászonra vinni, amennyire csak lehetséges. A harmadik pedig az, ha már tehetségtelenül újra írják a sztorit, akkor ne azt mondják hogy ez AZ, hanem mondják esetleg azt, hogy ez egy új történet, abban az univerzumban. És emellett ha létező karaktert használnak, akkor azt ne változtassák már meg. Ha valaki magas, szőke és férfi, akkor ne legyen egy alacsony, barna nő.

Kíváncsi vagyok, mekkora felháborodást okozna, ha forgatnék egy fiktív Martin Luther King sztorit, amiben Kinget egy 200 centis, szőke, fehér nő alakítaná. Csupán alkotói szabadság. :D

Előzmény: Alex Raps (484047)
Alex Raps Creative Commons License 4 órája 0 0 484048

Ami még nagy lövés hogy az egyszerűsítés miatt a munkahelyeken tevékenykedő egyszerűbb képzettségű munkavállalók is gyorsan képbe hozzák egymást, mert felmerül hogy a bruttónak mennyi a nettója akkor például 10 kőműves kollégából 3 rögtön rávágja hogy 66,5%. Ugyanez egy progresszív és ezért a többség számára megjegyezhetetlen (átláthatatlan?) működésű olyan adórendszerben, amelyen belül több számítási csavar is van (pl.: járulékonként eltérő százalékszorzók alkalmazása a járulék számításban->szuperbruttó), egészen egyszerűen átláthatatlan és ez a dolog is csak az örökké elégedetlen tenyésztett prollert termeli ki ami az égvilágon senkinek sem jó. 

Megpróbáltam rákeresni arra hogyan számoltuk akkoriban a TAO-t aztán majdnem Pataki kellet már hozzá (a bérszámfejtéshez meg egyenesen már Gauss). -:) Aztán ránéztem a tárgyévre és mindenféle csavar nélkül mindenki számára tiszta hogy 9%.

Visszatérve az eredeti kérdésemhez, nyilvánvaló módon igazolódott hogy költségvetési szempontból a kevesebb a több. Ha kultúrált az adóztatás módja akkor nem kerülik el a népek mindenáron az adóztatást, illetve amikor megteszik akkor is fizetnek. Félreértés ne essék, csalásmentes adózás nincsen csak talán az off shore-ban. Szóval hülyebiztos rendszert nem lehet felépíteni, de a jelenlegi adóztatás a bizonyosság arra, hogy egy okosan felépített alacsony kulcsos adórendszer sokszorozza a költségvetés bevételeit. Ami viszont nem tetszik az az AI alkamazása a behajtásoknál. Aki pillanatnyilag fizetésképtelen mondjuk 20 eFt összeggel az a 35 naponta ismétlődő inkasszóktól sem lesz fizetőképesebb, viszont a bankszámla fenntartási költségeinek nemfizetése miatt a pénzintézet megszünteti 2-3 hónap elteltével a számlát. Aztán amelyik vállalkozásnak nincsen bankszámlája azt most már relative gyorsan lövik ki az ürbe és emellett pedig a bankok sem szívesen kötnek bankszámla szerződést olyan céggel amelyik ellen végrehajtás van és vagy belátható időn belül volt folyamatban. 

 

Más. Adóverseny. A minap néztem hogy 5000€ havi _bér_ esetében a magyar adórendszer a svájci a német az osztrák, spanyol, lengyel francia ellenében hogyan is működik és alulról a harmadikak vagyunk ami szerintem nagyon jó, de persze még mindig nem a legjobb. Bármennyire hihetetlen a svájciak viszik haza a legtöbb nettót és az osztrák* majd a német mögénk sorolódott.

 

*amikor még 1990-ben Németországban éltem akkor az volt a mondás, hogy csináld meg a pénzt Ausztriában majd tartsd a svájci számládon és költsd el Németországban. Nos. Ez mostanra némileg módosult. :D 

Előzmény: fargo (484045)
Alex Raps Creative Commons License 7 órája 0 0 484047

Nekem a Dune 2 kibaszott csalódás. Az egész abból áll hogy mennek, futnak, néznek, suttognak és CGI. ..és a könyvtől pedig kurvára eltértek. Faszért kell egy mesterművet meghamisítani? 

Előzmény: pirate82 (484046)
pirate82 Creative Commons License 14 órája 0 0 484046

Jut eszembe! Most nézzük. 

A gyalázatos gyűrűkúra sorozatuk után (amin remélem buktak) végre sikerült valami egészen jót összehozniuk.

Nagyon jól sikerül átadni a játék hangulatát. Kedvet kaptam újra végig játszani mindet.

Egyébként az amazon felvásárolta a metrogoldvinmájert?

 

 

Előzmény: Alex Raps (484020)
fargo Creative Commons License 14 órája 0 0 484045

Most kitróbáltam kíváncsiságból, azé' tegyük már ide a számokat, mert tanulságos...

 

Az egyszerűség kedvéért:

-- 1.000.000 Ft bruttó bér

-- 2008-ban a nettója: 517.789 Ft

-- 2024-ben a nettója: 665.000 Ft

-- A munkáltató teljes költsége 2008-ban: 1.336.950 Ft

-- A munkáltató teljes költsége 2024-ben: 1.130.000 Ft

 

Akárhonnan nézem, ez azért tetemes különbség. Mind a munkáltató, mind az alkalmazott szemszögéből...

 

huhoooo Creative Commons License 16 órája 0 0 484044

Én a munkavállalói oldal 29%nyi levonásával nem értettem egyet.

A munkaadói 29%, az rendben.

A többit nem értem, hogy jön ehhez, de összehasonlítottam. Örömmámorban úszok :-).

 

 

Előzmény: Alex Raps (484043)
Alex Raps Creative Commons License 17 órája 0 0 484043

Mondok egy sokkal egyszerűbbet, ha úgy tetszik akkor közérthetőbbet. :) Ugyan itt a nettober.com-on hívd be a 2008-as és a 2024-es bérkalkulátort - ha van rá módod akkor úgy, hogy oszd ketté a képernyőt - majd írd be mindkettőbe a 2024. március havi bruttó béredet. Ezután vesd össze mindkét oldalon a nettót és a "Munkáltató havi költsége" sorok összegeit is. Aztán keressük meg hogy vajon mégis miért volt veszteséges a nyugdíjbizt. és az egbizt. akkoriban a költségvetésben és most pedig miért nem?* :)   

 

 

*Miközben az egy munkavállalóra eső számított költségvetési bevétel látványosan kevesebb.

  

Előzmény: huhoooo (484042)
huhoooo Creative Commons License 20 órája 0 0 484042

Meg van itt egy 2008as bérkalkulátor is. Szintén 17%al:

https://www.nettober.com/index.php?p=berkalk20080101

 

huhoooo Creative Commons License 21 órája 0 0 484041

Hát én akárhogy keresem, mindig ez jön ki:

Segítség!!!! :-)

Előzmény: fargo (484040)
fargo Creative Commons License 21 órája 0 0 484040

erről van itt nagybaxó:

 

 

Az ettől jobbra lévő oszlopokat nem hozzáadni kell, azok "OR" relációban vannak. Vagy ez volt, vagy az.

Előzmény: pirate82 (484037)
fargo Creative Commons License 21 órája 0 0 484039

2008: 24% nyugdíj +5% egészségbiztosítás. Ez összesen 29%

Amit te még belevettél, az a "magánszemély által fizetett járulék" oszlopok összessége. De ezzel akkor kell kalkulálnod, ha a munkáltatód NEM fizet utánad semmit, hanem neked, mint mondjuk vállalkozónak vagy álláskeresőnek vagy mittomén, magad után kell fizetned a sarcot. Ez egy teljesen külön történet.

 

Tehát amit a MUNKÁLTATÓD fizetett járulékot utánad, mint alkalmazott után, az 24+5=29%.

 

Megjegyzendő, hogy ha volt egy KFT-d, akkor összesen (ha jól emlékszem) 12 féle kisadót-járulékot kellett perkálnod, volt szakképzési hozzájárulás, meg szolidaritási adó, meg képzőművészeti alapot illető járulék, meg még mittoménmi, csillió jogcímen vettek el tőled kva sok pénzt, amit aztán mind elszórtak a komcsik. 

Előzmény: pirate82 (484037)
fargo Creative Commons License 21 órája 0 0 484038

nem :-)

 

Előzmény: pirate82 (484037)
pirate82 Creative Commons License 22 órája 0 0 484037

Nekem se stimmel, mer' a táblázat szerint amit huhooo linkelt, 27% szochót ír, a többi stimmel amit Sanya ír.

Szóval a táblázat szerint 27+10+7+1,5=45,5%

Előzmény: fargo (484036)
fargo Creative Commons License 24 órája 0 0 484036

szerintem benézted, tezsvír :-)

Előzmény: huhoooo (484035)
huhoooo Creative Commons License 26 órája 0 0 484035

Utánanéztem és ezt a sort nem értettem:

 

"2008-ban - amikor még a nyugdíjbiztosítási járulék 24% és az egbizt pedig 5% volt - ez együtt 29% amit a bérből vontak le + progresszív szja. "

 

Itt "csak" 17%ot vonnak le fizetésből az szja nélkül. 

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.adko.hu/01_files/informaciok/2013/jarulekok%2520mertekei_2013.pdf&ved=2ahUKEwiUuqihlMuFAxXp9QIHHWRTBD4QFnoECBAQAQ&usg=AOvVaw3Ya1gvUbtvMUwMaj-5LVF6

 

De értem mit akarsz belőle kihozni. 

Előzmény: Alex Raps (484034)
Alex Raps Creative Commons License 28 órája 0 0 484034

Egyre többször kell szembesülnöm azzal, hogy az emberek a számok dolgában teljességgel fogalmatlanok. Szerintem beszélgessünk:

 

2008-ban - amikor még a nyugdíjbiztosítási járulék 24% és az egbizt pedig 5% volt - ez együtt 29% amit a bérből vontak le + progresszív szja. - akkor a cégek által befizetett további 29% TB járulék befizetésével és csak, hogy tiszta legyen ez együtt az szja. nélkül csak 58% összesen 8 hónapot fedezett a költségvetésben és a maradék 4 hónap financiális hátterére pedig kötvényeket kellett kibocsátani, vagyis ez a fajta közteherviselés nem fedezte a rendszer működését.

Most amikor a "semmihez sem értő Fidesz" van hatalmon 10% a nyugdíjbiztosítás és 7% az egbizt. valamint 1,5% a munkaerőpiaci járulék (ez összesen 18,5% amit a béretekből vonnak le) és emellé további 13% szochót fizet a cég vagyis a teljes járulékteher 31,5% - ami a visszasírt komcsi időszak járulékainak "csak" picit több mint fele a költségvetésben - és ezek a befizetések valamiért mégis lefedik a költségvetés 12 hónapját. És mielőtt még elkezdenének hörögni a baloldali kollégák hogy ez propaganda, elmondom hogy számvitellel, adózással és TB ügyintézéssel foglalkozok a versenyszférában 35 éve. Szóval ha a számokból esetleg nem jön át, hogy valójában kik loptak bármikor is akkor az általános iskola negyediket sem sikerült kijárniuk matekból.  ..és valamennyi tényadat amit itt felsoroltam pillanatok alatt ellenőrizhető a Google-ben. Erre mondjuk mi jobbosok azt hogy ezek a számok és minden ami ezzel szembe helyezkedik az pedig csak a vélemény.

huhoooo Creative Commons License 30 órája 0 0 484033

Jó reggelt 

Ez örömhír. De most már így is marad, vagy egy nem szokványos akció volt? Mindig, minden boltban vannak ilyen akciók. Ők ezt most így adják elő. 

Nem szabad így sem sokat venni, tele vannak a raktárak kinnt. Ki sem lehet pakolni szinte. Romoljon rájuk :-). Akkor lesz még olcsóbb is. Valószínűleg ez is benne van a pakliban, meg állítólag kevesebbet is vásárolunk.

Előzmény: fargo (484030)
fargo Creative Commons License 1 napja 0 0 484032

Nem lehetett nem tiltakozni a húzás ellen, csak néhány hazai liberrált ostobi röhögcsélt rajta.

Ekkora magas labdát adni az Orbánnak így, a választások előtt... :-DDD

Előzmény: czimbi (484026)
fargo Creative Commons License 1 napja 0 0 484031

A Spar simán eltöketlenkedte magát, annyira xar áraik vannak, én lassan két éve alig lépek be Sparba. 

Nem tudom mit feszedeznek a kormánnyal, komolyan elhiszi bárki is, hogy az Orbán "üzenget" ezeknek, hogy fel akarja vásárolni ezt a kuplerájt??? :-D

 

A zalaegerszegi Interspar igazgatója meg egy akkora seggfej, amilyent még nem hordott a hátán a föld. Már írtam erről, a szomszédos gimi szerencsétlen tanárait jelentgette fel a manus, mert jobb híján az amúgy hatalmas és állandóan félig üres parkolójukban hagyták páran az autójukat. Egyszerűen nem tudtak máshol megállni a környéken. Ez a faxi meg állandóan felnyomta őket, aztán mikor a gimi igazgatója megkérte hogy menjen már be és beszéljék ezt meg, akkor meg úgy viselkedett az igazgatóval, hogy megérdemelt volna érte egy jó nagy verést. Letegezte meg ordibált vele. Csak 30 évvel volt fiatalabb. Valami keskenytalpú, puhafarkú, nyegle here a faxi, legszívesebben felkoncolnám. Huhhh...

Előzmény: huhoooo (484025)
fargo Creative Commons License 1 napja 0 0 484030

Szerintem simán be tudná vállalni egy eszes multi a lidlinél 20%-kal olcsóbb árakat. Legalábbis a 2023-as árszintet nézve. Még mindig 20-30%-kal vannak a "normális" árak felett, nézd meg, mekkora akciókat csinálnak minden héten.

Ezzel hakniznak a héten:

 

 

20-30%-ot engednek szinte mindenből. Még mindig túlemelt árszinten mozognak, amit semmi nem indokolt, csak a kapzsiságuk...

Előzmény: huhoooo (484025)
fargo Creative Commons License 1 napja 0 0 484029

Mink itt el szoktuk ásni az ilyeneket :-DDD

Előzmény: dokeee (484023)
fargo Creative Commons License 1 napja 0 0 484028

A nagyapámnak is volt vaskeresztje, az I. VH-ból. Meg vitézi címe is, mert Isonzónál, mint felderítő, legyakott egy másik, olasz felderítőt, ezzel megelőzve hogy leleplezzenek valami eksönt magyar oldalról. A vitézi cím ugyi egy generáción át öröklődik, szóval APám is vitéz volt, bár soha nem használta. A vaskereszt sajna nincs meg...

Előzmény: Alex Raps (484019)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!