Most találtam rá erre a fórumra. Talán itt tudok segítséget kérni. Régen, nagyon régen volt egy műsor, Szerelmes földrajz. Egyik epizódban szerepelt Szarka Tamás.
Csak arra emlékszek, hogy gyönyörű adás volt.
Van-e valaki, akinek meg van ez az epizód? Vagy egy link amin megtekinthetem?
Megjelent Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, költő legújabb albuma Esthajnal címmel. A dupla CD-n kiadott zenei anyag egy letöltőkártyát is tartalmaz, melynek segítségével a dalok letölthetők okoseszközeinkre.
A cigányzene az egyetemes magyar kultúra része. Szarka Tamás ennek a zenének a gyökereihez nyúlt visszza,
abból merítve írta meg az Esthajnal album dalait, egyben emléket állítva anyai nagyapjának Sárközi Károlynak, aki a Felvidék híres cigányprímása volt.
Az ősbemutató koncertje augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz.
Valóban nagyszerű koncertet láthattunk, hallhattunk a Kobuci Kertben. Köszönet érte Szarka Gyulának és együttesének, a meghívott vendégeknek! Igazi örömzene volt.
Szarka Gyulát Isten éltesse sokáig! És a többieket is.
Szarka Gyula 60 – Születésnapi életműkoncert a Kobuciban
Szarka Gyula a Kossuth-díjas énekmondó, gitáros, zeneszerző, a legendás Ghymes együttes egyik alapító tagja 60 éves!
A születésnapi koncert július 13-án, szerdán este nosztalgiázás helyett a dinamikus örömzenéről szól majd: a régi slágerektől a most készülő Petőfi albumig ad reprezentatív bepillantás a még alakuló életműbe.
Vendégek: Kisfaludy Zsófia és Dolák-Saly Róbert.
Szarka Gyula 60 – Születésnapi életműkoncert a Kobuciban
Szarka Gyula a Ghymes együttes alapító tagja: „Az első gondolatom az volt, hogy eddigi zenei pályafutásom legfontosabb pillanatait elevenítem meg a ma esti koncerten. A második gondolatom viszont az volt, hogy nosztalgiázás helyett, legyen egy jókedvű, változatos, dinamikus örömzene! Ennek megfelelően válogattam a Bor és a lányka borissza dalaiból, az Ének a konyhából című legfrissebb lemezem humorral fűszerezett szerzeményeiből, hisz nincs nagyszerűbb dolog megénekelni a szenzációs badacsonyi olaszrizlinget vagy a zamatos csabai vastagkolbászt! Természetesen azért mégiscsak megszólal az elmúlt évtizedek néhány emlékezetes Ghymes dala és a most készülő Petőfi albumról és színházi munkáimból is válogatok. Ebben lesz segítségemre két kiváló vendégem, Kisfaludy Zsófia és Dolák-Saly Róbert, valamint állandó zenésztársaim.”
Közreműködnek:
Varga Bori – szaxofon Kollmann Gábor – szaxofon Nagy Szabolcs – zongora Bese Csaba – basszusgitár Varjú Attila – dob Csiba Juli – ének, vokál
Jegyvásárlás: ITT Helyszín: Kobuci (1033 Budapest, Fő tér 1.)
Bármennyire is lakatlan hely lett mostanság ez a meleg kuckó, a Ghymes topik, jó és helyénvaló, hogy itt is mindenképp megemlékezzünk Kún Csabáról.
Annyira megrázó, letaglózó volt számomra a hír, még most sem ocsúdtam fel. Hogy ez nem lehet igaz. Mintha a zenészek halhatatlanok lennének. És tolulnak az emlékek egyre, már napok óta. Közel 15 évig szinte hetente láttam őket, a koncerteken. Eszembe jutnak sorba, jó történetek, legtöbbje vidám is. El akartam kezdeni mesélni. De ennél sokkal egyszerűbb, beírni a keresőbe, hogy Csaba, és legalább 150 hsz. megjelenik. Találtam egy nagyon fájó mondatot.
"Most volt Kún Csaba 50 éves.... Előre gondolva, kérdezték tőle, hogy ünnepli majd a 60. évet. Csaba: - Talán már sehogy. Majd a paptagban. "
Bár ne lett volna igazad, Csabi. Nagyon fogsz hiányozni. Isten áldjon, és vigyázza utadat. :_
2019. december 24-én 19:50-től ismét látható Szarka Tamás és a Ghymes együttes "Mennyből az angyal" 73 perces karácsonyi koncertje a Duna World-ön: „Szarka Tamás és a Ghymes együttes barátaikkal varázsolják szebbé az ünnepet. A műsorban felcsendülnek a Ghymes együttes dalai valamint Szarka Tamás karácsonyi versei és novellája, népszerű művészek tolmácsolásában.“
Ezzel kívánunk
Boldog karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új évet.
Az októberi debreceni koncertre hol lehet jegyet venni? Főnix-csarnok telefonszámán nem tudtak segíteni, elirányítottak a jegy.hu-ra, ahol meg nincs listázva az esemény.
„Hát akkor hajolj most hozzánk! Mosolyod hegyekből fonták! Akik merték, nekünk álmodták!
Hát akkor hajolj most hozzánk! Sebeid mivel gyógyítják? Világ szirmát szíven csókolják! “
(Szarka Tamás: Csodaország Magyarország, részlet)
Szarka Tamás írta az augusztus 20-i budapesti tűzijáték zenéjét Ősbemutató a Kossuth téren
Az augusztus 20-i tűzijáték zenéjének és verseinek alkotója a felvidéki, Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő, Szarka Tamás.
A 35 éves Ghymes Együttes frontembere 40 éve áll színpadon. Több mint 3000 koncertet adott a világ 25 országában, 4 nagykoncertet a Budapest Arénában és 2016-ban közös koncertet a világhírű Grammy-díjas gitárossal, Al Di Meolával. Zeneszerzői pályafutása szinte példa nélküli. Az elmúlt évtizedek alatt több mint 300 dalt szerzett. Egész estés zenés színházi darabjait mind siker koronázta (Cigánytábor az égbe megy, Vérnász, Benyovszky, Dózsa, Mária). Az Éden földön című darabot 2015. szeptember 25-én mutatta be a Budapesti Nemzeti Színház és az eltelt időszakban húszezren tekintették meg. A művész Rudolf Péter felkérésére komponálta meg az Üvegtigris 2. filmzenéjét.
A 30 perces, grandiózus mű szól Szent István királyunk intelmeiről, Magyarországról, annak születéséről, fennmaradásáról és a hozzá való mai viszonyunkról. „Az irgalomról“ című tétel Szent István királyunk egyik legfontosabb intelméről – az irgalomról szól. (Bűnösnek folyjanak a könnyei, a reményt mégiscsak hagyd meg neki!) A „Csodaország Magyarország“ című dal az esti tűzijátékzene záródala, grandiózus hangszerelésben, figyelembe véve a monumentalitást tematikában, térben és időben: a világ egyik legszebb városa ünnepli országalapító Szent István királyunkat, és egyben Magyarország születésnapját.
Augusztus 20-án ősbemutató a Kossuth téren
Az augusztus 20-i állami ünnepség reggel fél kilenckor kezdődik a Kossuth téren, ahol Szarka Tamás és zenekara, Miklósa Erika valamint az MTVA Szimfonikus zenekara és a Honvéd Férfikar 12 és fél percben élőben megidézi az esti tűzijátékzenét.