Keresés

Részletes keresés

MrPete Creative Commons License 2001.05.13 0 0 29
Hát nekem tetszik ez az épület, nem szívesen járnék Lágymányosra, amíg nem építik ki az 1-es villamost odáig, addig csak a 4-6-ossal lehet odacsámborogni, akkor meg már be is kell jönni a belvárosba.

Más: Közgázosok, nem tudja vki, hogy hogy kell telepíteni a Neptun klienst? Letölt az ember egy önkicsomagoló exe-t, de amikor a neptunt konfigurálom be, akkor kér ilyeneket, hogy login, meg hogy hol is van ez a neptun szerver, meg ilyen apróságok. A BME-n ugyanez a kliens van, de ott mellé van rakva egy txt-ben, hogy hogy is kell bekonfigurálni.

Már úgyis a tököm kivan, hogy a közgáz ennyire leszarja a netes felületét, komolyan egy Józsika bábozószakkörös honlapja is több információt tartalmaz. Meg próbált már valaki a bkae.hu-ról kiindulva keresni egy illetékes emailcímet? A "webmester" felületnek nem kell bedőlni, mert lepattan róla az email, mert feltettek valami spam szűrőt. Ennyire leszarni valamit.

Detran Creative Commons License 2001.03.04 0 0 28
Talán nem kéne éjszaka kivilágítani az épületet, spórolhatnának vele.
SCH QPA rulez :)
voobang Creative Commons License 2001.03.04 0 0 27
Elnézést, hogy nem a témával kapcsolatban vagyok, de kéne nekem egy közgáz tanár, aki felkészít a felvételire! Ha valaki tud ilyet akkor írjon nekem pliiz! Előre is kösz!
Suni Creative Commons License 2000.03.12 0 0 26
Szerintem az oktatói létszámkérdéseken túl foglalkozni kellene az épület kérdésével is.

Az egy dolog, hogy "patinás", meg hogy a belvárosban van, de hogy iszonyatosan drága a fenntartása és nem praktikus az is tuti.

1. Műemlék épület, tehát vigyázni kell vele, mint a hímestojással, és még egy szöget sem lehet beverni a falba a műemlékfelügyelet engedélye nélkül (ha jól emlékszem pl. egy kávéautomata üzembe helyezése körül is volt nagy mizéria, mert a gépet rögzíteni kellett volna a falhoz, és ehhez 2 lyukat kellett volna fúrnia falba)

2. Amellett hogy műemlék, még használhatatlan is sok szempontból. Ez az épület nem egyetemnek épült, hanem vámháznak, és ez látszik is rajta. Pl a földszinti és második emeleti termeknek olyan belmagassága van, hogy abba simán beleférne még egy szint (1-2 helyen építettek is galériát). EZ is jelentős többletköltséget jelent a fenntartásban.

SZóval szerintem az egész épületet el kéne adni, és építeni helyette egy olyat, ami sokkal jobban megfelelne egy egyetem követelményeinek.

Erre egyébként ha jól tudom már nem 1 nem 2 ajánlat érkezett befektetők felől, és nem is az elmúlt 2 hétben, hanem már évekkel ezelőtt is szó volt erről (bytheway az egyetemet akkor sem vetette fel a pénz), hy jól tudom olyan ajánlat is érkezett külföldi biztosítócégtől, hogy előbb felépítik lágymányoson az új egyetemet, átköltöztetik a Közgázt, és utána kapják meg az épületet. EZ mind a 2 félnek jó lett volna, a Közgáz végre kapott volna egy normális egyetemi épületet, egy alacsonyabb költségszintet, a cég meg megkapta volna azt a patinás környezetet, ami neki (sokkal inkább) kell a rongyrázáshoz.

Szerintem egy ilyen alkura még mindig (vagy egyre inkább) van esély, az elmúlt időben az ingatlanárak nem kifezetten csökkentek a belvárosban...

John Zero Creative Commons License 2000.03.09 0 0 25
maid Creative Commons License 2000.03.09 0 0 24
Kiírták a rektori pályázatot. Lehet tippelni, hogy ki fog pályázni.
maid Creative Commons License 2000.02.28 0 0 23
Vancs!

A ragozásból úgy látom Te is oktató vagy... :) Tudod nem is azért baj ez, mert anyagilag nem tudnánk kijönni (tényleg kontraszelektált az, aki az egyetemi fizujából él), a kérdés az, hogy lehet-e ezt intézményesíteni.

Mindannyian vagyunk annyira emberek, hogy ha valamit tartósan ingyen csinálunk, más valamivel meg tartósan sok pénzt keresünk, akkor a fontossági sorrendek is ennek megfelelően alakulnak. És innen már csak egy lépés az, hogy késve/felkészületlenül megy be valaki órára, nem tartja meg a fogadóóráját, lerázza a TDK-t író hallgatókat, stb. Én szerencsére még nem vagyok ez a kategória, és a saját mikrokörnyezetem sem ilyen, de már hallottam érdekes történeteket...

Amúgy vallom, hogy az ember nem azért lesz egyetemi oktató, mert utál korán kelni, vagy mert nem szereti a nagyon kötött szervezeti hierarchiát. Aki elhatározza, hogy ott marad/oda megy tanítani, az tényleg nem a pénzért csinálja, legalábbis rövid-és középtávon biztosan nem. De ezzel nem lehet visszaélni, mert ha elkezdünk ingyen tanítani, akkor ezzel degradáljuk az egyetemet, saját magunkat, de legfőképpen a hallgatókat.

Szerintem a legtöbb amit jelent pillaantban egy oktató egyénként tehet, csak annyi, hogy valóban minőséget ad a hallgatóknak. Ha úgy mennek ki az órádról, hogy "ezt még a pótszéken is megérte végigülni", akkor megtetted, amit tehettél. Nem vagyok biztos abban, hogy ennél többre a mi részünkről szükség van.

Előzmény: vancs (21)
maid Creative Commons License 2000.02.28 0 0 22
A nevének is utána lehet nézni, több újság is megírta néhány hete. Amúgy tök mindegy, hogy ki volt, a jelenség az érdekes.

A témában ajánlom a következő cikket (NSZ Hétvége melléklete), van benne néhány igazság.
http://www.nepszabadsag.hu/Redakcio/Doc.asp?SID=1&IID=1420&CID=100&AID=75257

vancs Creative Commons License 2000.02.28 0 0 21
Az orosz tanszék "nagy öregje".
Ha volt közöd már a tanszékhez, akkor tudod kiről van szó.
Bár szerintem ez lenne a megoldás, hogy felajánljuk fizetésünket...
Előzmény: Ian Brady (20)
Ian Brady Creative Commons License 2000.02.28 0 0 20
Ki volt az az oktató? (Legalább monogramm/tanszéket mondd meg!)
Előzmény: maid (19)
maid Creative Commons License 2000.02.28 0 0 19
Már látom lelki szemeimmel, hogy a következő topic a számvitel tsz titkárnőjéről fog szólni. Ritka az olyan ember, akiről kivétel nélkül mindenkinek rossz benyomásai vannak... Egyébként tényleg egy mélypont az a nő.

Azt hiszem, régen rossz, ha a létszámleépítés kérdése úgy vetődik fel, hogy professzor vs PhD.hallgató. Az egyik a jelen, a másik a jövő. Bármelyik réteget kicsinálják, az egyetemnek vége, legfeljebb az a kérdés, mikor. Egyelőre nem látom a módszert, hogy milyan alapon kellene eldönteni, hogy honnan hány embert küldjenek el, és ki legyen a végső döntéshozó. A tanszékvezető szelektáljon a saját kollégái között? Központilag határozzák meg, hogy minden tanszékről a fiatalokat vagy éppen az időseket küldjék el? Óraszám alapján? Hallgatói értékeléssel? És akkor kicsinálják a számvitel tanszéket? Mi a jó módszer?????

Vagy marad annak az oktatónak a felhívása, aki simán felajánlotta félévi fizujat az egyetem javára, es erre felszólitotta a kollégáit is. Mint valami brigádban...

sdkfz Creative Commons License 2000.02.27 0 0 18
Azért az Á még ott van a BKÁE-ben egyelőre. Azt mindenesetre nem értem, hogy lehetett az egyetemi tanácsot átvágni, amiben ugye elég neves profok is bent ülnek az üzleti tudományok teréről.

Nem sok értelmét látom, hogy Ph.D. hallgatókat vagy adjunktusokat küldjenek el tömegben, mert juttatásaik tudomásom szerint kb. ötöde az egyetemi tanárokénak. Vagyis lényeges megtakarításhoz elég sok embertől kellene megválni, hacsak nem az egyetemi tanárokat küldik el. Persze proftól senki nem akar megválni.
Tanár azért van bőven, elég furcsa, hogy a kötelező tárgyakból minden tanár jóformán csak egy csoportnak vezet szemináriumot (ami 1*75 perc egy héten). Harmadéven így van, de ha hozzáadjuk az összes évfolyamot, akkor se lehet több 5*75 percnél egy héten.

Az adósságot (Dobák professzor szerint) a következők okozzák: egy jelentős lekötetlen sokszorosító kapacitás, ami után jelentős milliókat kell kifizetni. Az egyetem a hallgatói normatíva alacsony volta miatt korábbról is kb. 2-300 milliós adósságot cipelt magával.
Tudomásom szerint a jogászok és a közgazdászok normatívája a legalacsonyabb, még a bölcsészek(!) után is pár tízezerrel több jár. Az persze érthető, hogy a műszakiak után több jár és az orvosok messze a legtöbbet kapják, de a bölcsészek...

A túlzsúfoltság a nappali tagozaton is igen nagy probléma, példának okáért a kb. 400 fős nagyelőadót rendre kiosztják a 8-900 fős évfolyamoknak. Szerintem fizetős képzésen más egyetemen sem nyújtanak többet, mint a BKÁE-n, esetleg nincs ez a túlzsúfoltság. Azt be kell látni, hogy nyugattal szemben itt az emberek a könnyű diplomáért fizetnek, nem a színvonalas oktatásért.

Más. Az egyetem kénytelen visszaadni a református egyháznak második legnagyobb épületét, de nem hallottam, hogy másik épületet kapnánk. Hely pedig fikarcnyi sincs. Nem hiszem, hogy nálunk valaki is jó szemmel nézné, ahogy az ELTE TTK-t és a BME infot megszórták a lágymányosi épületkomplexummal .

Összességében átláthatóvá kell tenni a normatíva felhasználását. Megfelelő válságmenedzseléssel meg lehetne oldani ezt a helyzetet. Ehhez a külső segítség elengedhetetlen, csak a jó kapcsolatok hiányoznak. Talán mi is megérdemlünk pár milliót - ha okosan sikerül felhasználni -, mint a Fradi.

Na ha valakinek volt türelme végigolvasni, én is elmondhatom, hogy a Számvitel tanszék titkárnője egy hülye köcsög.

myprint Creative Commons License 2000.02.27 0 0 17
Nem megy tönkre, csak valahogy el kellett mozdítani a rektort a helyéről.
Előzmény: Zs Zs (-)
CaNNa Creative Commons License 2000.02.27 0 0 16
Elsőként én is a számviteltanszék közkedvelt titkárnőjével kezdeném a ritkitást a folytatáshoz sem kellene messzire menni [térben és időben:-)]

Abban azért biztos vagyok, hogy a magyarországi egyetemek közül a BKE-nek van a legnagyobb bevételi forrása.

Jozsef:
mint olvashattad nem elsősorban az ott tanítokkal van a gond hanem:
a befizetett pénzért cserébe :
- pótszéken kell ülni
- hihetetlen tanszéktitkársági bürokrácia
- stb. /de ezt már leírtam/

Előzmény: Ian Brady (15)
Ian Brady Creative Commons License 2000.02.27 0 0 15
Pár rendszertelen gondolat:
- Az kétségtelen, hogy vannak lelkes és nagyon okos emberek, olyanok, akik szívesen foglalkoznak órán kívül,
hivatásból azzal, akit érdekel a tudományos munka.
- Palánkai kifejezetten nem az a típus, akit határozott egyéniségnek neveznék. (Erről tudnék
igen erős sztorikat is mesélni.)
- Most itt az alkalom, hogy gatyába rázzák az egyetemet (szakmailag is), de sajnos kevés
esélyt látok rá. Nincs szükség Alkalmazott gazdaságtan tanszékre, Összehasonlító, valamint
Világgazdaságtan tanszékre, meg kellene nyirbálni a Marketing tanszéket, stb.
- A számvitel tanszék titkárnője valóban állam az államban. Még a dékán se mer vele ujjat húzni. Hallottam olyanról is, hogy valakit, csak azért mert ÜGYFÉLFOGADÁSI IDŐBEN!!! be mert hozzá menni, elküldte a .... anyjába.
- Attól félek, hogy a leépítésnél elöl lesznek az ifjú PhDsek, pedig van pár eléggé tehetséges. A külső óraadók közül viszont nem hiszem, hogy pld. Surányit vagy Asztalost tanácsolnák el...
GoldenEye Creative Commons License 2000.02.25 0 0 14
Na azért nem úgy van az, hogy a Palánkai csak úgy lemondott...ezt azért ti sem hihetitek...
Máshonnan fúj a szél, nem a csőd felől, csak hirtelen valamit ki kellett találni.

Midenesetre Palánkaival én is elégedetlen voltam, nembánom,hoyg elmegy, nem is értem, hyog kerülhetett oda...mondjuk Andorkához képest talán perspektíva volt, de messze nem a legjobb...operatív képességei nullák voltak.

MXT Creative Commons License 2000.02.25 0 0 13
Szerinted lehetsz Te még rektor a Közgázon?
Csak az eddig eltöltött hét éved kérdezteti meg velem.:)))
Boccs!!!
Előzmény: szosszer (10)
maid Creative Commons License 2000.02.25 0 0 12
Az, hogy akik nem tudják azok csinálják és tanítják, talán nem ennyire egyszerű. Ha megnézed, hogy ki volt a Közgáz két rektora az elmúlt közel egy évtizedben, akkor kiderül, hogy egy szociológus és egy nemzetközi kapcsolatokkal, világgazdasággal foglalkozó tudós. A maguk területén tehetséges emberek, de egy ilyen intézmény vezetéséhez menedzserre van szükség (jelen pillanatban válságmenedzserre). Nem véletlen, hogy az összes amerikai Business School élén menedzser áll, nem pedig akadémiai ember.

Légy nyugodt, a Közgázon van néhány olyan ember, aki tudná, hogy mit kell csinálni. A valódi kérdés inkább az, hogy vajon miért nem ők állnak az egyetem élén.

Előzmény: MXT (11)
MXT Creative Commons License 2000.02.25 0 0 11
Így már érthető, hogy országunknak hogy sikerűlt gazdaságilag odajutni, ahova kerűlt.
Talán ha előbb egyetemi nagyságban gyakoroltak volna, s csak utána országosban.
szosszer Creative Commons License 2000.02.25 0 0 10
Én 5. éves vagyok az egyetemen, és megéltem egy-két dolgot (valójában 7 éve járok oda).

Ennyi idő alatt semmi nem változott. Ez már rég rossz.

Teljesen minimális a hatékonyság. Ez érződik az összes dékáni előadó nénin, illetve a tanszéki titkárnőkön. Kedvenc a számvitel tanszék, azok egész nap cigarettáznak, pletykának, telefonálnak, de a munka büdös nekik, ha belépsz, úgy néznek rád, mintha akkor sz@rtak volna ki.

A tanárok - meglepő ugyan - de tudnak, értenek a szakmájukhoz. Csakhogy ők inkább kft-jüket igazgatják (néha egyetemi infrastrukturával). Jobb esetben van a kft-nek saját irodaja, ahol a tanár/tanszékvezető ideje nagy részét tölti.

Akkor viszont minek a belváros egyik négyzetméterenként félmilliót érő ingatlanjában használatlan irodákat fenntartani???

Röviden csak ennyi szakadt ki belőlem. Viszont a diploma és a tudás/kapcsolatok még mindig elég jól értékesíthetők a munkaerőpiacon. Ez pozitív.

Mátrix Aritmetika Creative Commons License 2000.02.18 0 0 9
Az egyetem teljesen összeomlott. Igazából már tanszékekről sem lehet beszélni, csak egyénekről. Van egy-két lelkes ember, aki még akkor is bejár órát tartani, ha egy fillért sem kap.
Hallani olyanokat is, hogy le akarják építeni a külső óraadókat. Ennél nagyobb hülyeséget még kitalálni is nehéz. A BK(Á)E respektjét mindig is azt adta, hogy jó kapcsolatokat ápolt a gyakorlatu élettel. Mármost ezt elvágni....
Még nem hallottam ezt a szétdarabolásos figurát, de nagyon szomorú lennék, ha 2 főiskola és a Műegyetem lenne a Közgázból :-(
Jozsef Creative Commons License 2000.02.18 0 0 8
"Csak annyit javasolnék, hogy van az országban számos más közgazdasági egyetem, én megegyszer ezt biztos nem választanám"
Mivel Magyarország összes közgazdasági képzése innét nőtt ki, még az is meglehet, hogy ugyanazok tanítának. :))
József

Előzmény: CaNNa (6)
Halászkirály Creative Commons License 2000.02.18 0 0 7
A megbukott rektorról csak annyit, hogy számomra tiszteletreméltó, hogy nem volt kedve a seggnyaláshoz. Nade! Aki felesküszik egy ekkora intézmény vezetésére, az nyílván már előtte is tájékozódott az egyetem problémáiról. Aki felesküszik egy ekkora intézmény vezetésére, az nem játszhat százak, ezrek munkahelyével, iskolájával, nem helyezheti a személyes nézeteit előbbre a közakaratnál.
Előzmény: MrPete (5)
CaNNa Creative Commons License 2000.02.18 0 0 6
Én 2.od diplomára járok oda mint az ország "legszínvonalasabb" egyetemére. Jelentős pénzbefizetőként igencsak keveset kapok:
soxor túlzsúfolt termek, pótszék (este!!) fénymásolatból 1 példány (oldják meg a soxorositást ahogy tudják!) Hihetetlen bürokrácia néha az embernek azzal megy el a vizsga/munka ideje --kedves számviteltanszék-- hogy ugyan már ugyan már had jelentkezzek vizsgázni mire közlik, hogy foglalt a terem bár lenne még kb 30-40 ember aki szintúgy mindössze vizsgázni szeretne de nem kap rá lehetőséget technikai okok miatt miközben elég rendes befizetője az amúgy hiányos egyetemi ktsgvetésnek.

Csak annyit javasolnék, hogy van az országban számos más közgazdasági egyetem, én megegyszer ezt biztos nem választanám...

Előzmény: MrPete (5)
MrPete Creative Commons License 2000.02.17 0 0 5
En azer annyira nem vagyok benfentes, de hallottam par dolgot innen onnan, amik osszesitve okozhattak ezt a nagy szart.

Pl (1) a rektor nem volt valami talpraesett isten nyugosztalja, nem ment nyalizni ide-oda, ahogy mas rektorok/dekanok megteszik mas egyetemeken, aszonta, hogy neki nem tetszik ez az ujfajta penzszerzesi modszer (ertsd: seggnyalas, kuncsorgas), o ehhez nincs hozzaszokva
.
(2)a, Az egyetemen bazisok olyan tanszek van, ami oskovulet, kotelezo targyat nem tart, se valaszthatot, csak fakultativ kurzusokat hirdet meg minden evben, majd "szomoruan" tudomasul veszi, hogy marmeg nem elegseges a letszam az indulashoz. Persze iroda, telefon, fizetes van, elvegre ok tudomanyos kutatast vegeznek ( Publikacio=0).

(2)b, Bazisok olyan tanszek is van, ami ugyan tart orakat, de munkaja felejtheto felkeszultseg=0, diakok tartanak kiseloadasokat. Ecceruen ertelmetlen bejarni rajuk, soha semmire nem fog kelleni.

(2)c Meginditottak a kozgazdasz-tanar kepzest, ami gyakorlatilag kozgazdasz tanterv+ 1 pedagogiai tagy/felev, a diplomaban ez van: Kozgazdasz _ES_ Tanar. Ez azer volt, hogy ha mar az "ecceru" kozgazdaszok kvotajat nem emelhetik a miniszterium miatt, akkor uj szakot inditva vehessenek fel embert. Csakhogy ezert kicsit tuldimenzionalt lett a pedagogia tanszek, amire a (2)b leirasa vonatkozik. A diak is leszarja, mert ugyse fog tanitani, hanem elmegy ceghez, bankba, stb, a tanar is leszarja, merthogy a diak is leszarja.

(2)d egy csomo nyelvi tanszek van, ami helybol leszarja az oktatas szinvonalat, ecceruen ertelmetlen tartani oket ilyen szinvonalon.

(3) Mostanaba neveztek ki Nemeth Miklost az egyetem diszdoktorava, nulla publikacioval, ami persze nem teccett a kormanynak, es amikor elmentek kunvsorogni I. Viktorhoz, hogy aggyon mar penzt, aszonta, hogy menjenek, kerjenek a Nemeth Miklostol. No comment.

Hirtelen ennyi, egyebkent semmivel nem vagyok kompetensebb a temaban mint barki aki a BKE-re jar, csak gondoltam jo lesz mar leirni, hogy mindenki tisztan lasson.

A bizalmi valsag igaz, de az mar regota megvan. Valoszinuleg a Chikan lesz a rektor, aki egy jo ember, telleg nem o furta be magat oda, de neki van respektje, es talan az Orban is szoba all vele.

Osszegezve, egy csomo oktatot el kellene/lehetne kuldeni, de nem funyiro elven, hanem esszeruen, levalaszta a ballaszt tanszekeket. Ennyi, bocs hogy hosszu voltam.

Blasios Creative Commons License 2000.02.17 0 0 4
A rektor már le is mondott. Én 500 millás hiányról tudok.
Macimedve Creative Commons License 2000.02.17 0 0 3
Mert a közgazdaságtan is olyan mint minden a világon.

Aki tudja csinálja, aki meg nem, az tanítja.

Azért enyhén szólva röhejes a dolog.

Zs Zs Creative Commons License 2000.02.17 0 0 2
Szóval tényleg megalakul a Műegytem páros oldala?
Sajnálom, annak ellenére, hogy én inkább "páratlan oldali" vagyok. Szomorú, hogy csak a csőd szélén hívták fel rá a figyelmet. Tényleg nem ártana a költségvetési szerveknek és főleg az oktatási intézményeknek a kötelező könyvvizsgálata. (Bár a saját kutyájuk fia :o)
Remélem, hogy a Műszakin nem jutunk idaáig, mert akkor a ciános tiszalevet ahhoz képest üdítőnek szolgálhatnák fel.
Előzmény: Halászkirály (1)
Halászkirály Creative Commons License 2000.02.17 0 0 1
Hölgyeim és Uraim! Ez itten kérem Mogyorószág, ahol minden lehetséges! Még az is, hogy egy közgazdaságtant oktató felsőfokú tanintézmény pénzügyből megbukjon!
Ma reggel már azt olvastam, hogy szét is darabolják az egész kócerájt két db főiskolára, ill. az egyik beolvadna a Műegyetembe. Nagy show lesz!
bakibebi Creative Commons License 2000.02.17 0 0 0
0 esély van rá.

bakibebi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!