Keresés

Részletes keresés

Timna Creative Commons License 2004.05.25 0 0 183
és tudod milyen lett volna 15 évesen felnevelni? érettségid se lett volna valszeg. szép élet nektek! :)
Előzmény: Még (103)
Nehez Creative Commons License 2004.05.25 0 0 182
Kiváncsi vagyok, hogy van azóta SadMan és a párja. Ha esetleg ere járnak, adhatnának életjeleket magukról, tényleg érdekelne, hogyan alakult az életük. Bár az valószínűbb, hogy inkább el akarják az egészet felejteni és a topic felé sem néznek már.
Glaube34 Creative Commons License 2003.10.15 0 0 181
Ahhhhh!!!! Nem figyeltem ,hogy 2000-ben kezdödött ez az egész...most már esö után köpönyeg.
Glaube34 Creative Commons License 2003.10.15 0 0 180
ha még nem késö ,kérlek Benneteket ne csináljátok,3 életet tesztek tönkre vele!Van más megoldás is:házasság.
Ugye nem szerenél a magzat helyében lenni,akire ki akarjátok mondani a halálos itéletet?( ö is már személy)
čn láttam több évvel ezelött a Néma sikoly cimü filmet,és abban kamerázták,hogy a magzat az abortusz alatt min megy keresztül,tiszta horrorisztikus.Nembeszélve a saját lelkiismeretetekröl...mert az ilyesmit nem lehet csak úgy elfelejteni,-kész nem történt semmi- Ahova Isten bárányt ad,oda legelöt is! Ne csináljátok ,nem éri meg!
Előzmény: SadMan (-)
req999 Creative Commons License 2003.10.15 0 0 179
"Most miről is beszélünk?Melyik jobb,a műtőasztal egy embriónak vagy a pöcegödör egy újszülöttnek?
Persze,hogy mindkettő rossz,de vmelyiket mégiscsak választani kell,ha valamiért nem teszi inkubátorba,nem adja örökbe,stb"

Talán mert szégyelli magát. Fél, hogy meglátják, és megbélyegzik, hogy ő "olyan". Akkor már inkább a sunyítás, mert azt hátha nem veszik észre mások. Csak az a fontos, hogy megfeleljenek a szerepnek, fenntartsák a látszatot -- saját maguk előtt is.

Előzmény: mammama (178)
mammama Creative Commons License 2003.10.15 0 0 178
"Emésztőgödörbe dobta újszülött gyermekét egy asszony Baranya megyében - tudta meg az X-Press. A 35 éves diósviszlói nőt kedden este szállították a mentők a Siklósi Kórházba, ugyanis az asszony erősen kivérzett. Az orvosok megállapították, hogy a nagy vérveszteség szülés miatt következhetett be, ám mivel gyermekét a házban nem találták meg, értesítették a rendőröket. A bűnügyisek nem sokkal később meg is érkeztek a lakáshoz, és az udvari WC-hez tartozó emésztőgödörben egy pulóverbe csavarva rábukkantak a csecsemő holttestére. Az elsődleges orvosi szakvélemény szerint a kislány életképesen jött a világra, halálát az ellátatlanság okozta. Az ötgyermekes anya ellen a Baranya megyei rendőrök emberölés miatt megindították az eljárást, őrizetbe vételéről - családi körülményeire tekintettel - a közeljövőben döntenek.

Kedden ez már a második olyan eset volt, amikor egy asszony megszülte gyermekét, majd a babát megölte. Nem sokkal korábban ugyanis Tatabányán, a köztisztasági feladatokat ellátó munkások az Ifjúmunkás út melletti bokros területen egy reklámszatyrot találtak, melyben egy ruhaneműkbe bugyolált újszülött holtteste volt. Az orvosi vélemény szerint a kisfiú ez esetben is életképesen született, és halált ellátatlanság okozta. A Komárom-Esztergom megyei rendőrök azonban a gyilkos anyát még nem találták meg, felkutatása nagy erőkkel megkezdődött.
X-Press, tv2.hu "
Most miről is beszélünk?Melyik jobb,a műtőasztal egy embriónak vagy a pöcegödör egy újszülöttnek?
Persze,hogy mindkettő rossz,de vmelyiket mégiscsak választani kell,ha valamiért nem teszi inkubátorba,nem adja örökbe,stb

A falu glossza Creative Commons License 2003.10.15 0 0 177
"Okuljatok mindannyian e példán."
Jandra Creative Commons License 2003.09.12 0 0 176
Még 1 kérdés Potenciális Gyilkoshoz, ha esetleg még járna erre:

A Tízparancsolat egyike ugyebár arra szólít fel, h "Ne paráználkodj!", vagyis ne élj nemi életet házasságkötés előtt, pusztán örömszerzés céljából...
Szükséges feltennem a kérdést?:o))

req999 Creative Commons License 2003.08.26 0 0 175
Örvendj és hallelúja, találtam neked csámcsognivalót, ha már a google-lal nem boldogulsz:

http://www.mttu.com/abort-pics/

Valamelyik ráérő hitzombi barkácsolt egy verset, amiben a frissen abortált gyermek Jézuskához rebeg imát. Szerintem azt is keresd meg szépen, itt van valahol a fórumon! Igazán jól mutat majd a webodaladon.

Előzmény: Leky (174)
Leky Creative Commons License 2003.08.26 0 0 174
Egy abortosz ellenes weboldal készítéséhez gyüjtök anyagot, szükségem lenne a témával kapcsolatos bármilyen adatra, internetes címre valamint elrettentő képekre!!!
Ghanima Creative Commons License 2003.08.21 0 0 173
Félre:
Na, ezt a kitételt ugyan kíséreld meg megmagyarázni kicsinyt érthetőbben, úgy látszik, nem vagyok egyedül az értetlenséggel, miszerint a német gazdaság érdeke (a lakosság normális életszínvonala) volt/lebeghetett Hitler szeme előtt, amikor háborúzni kezdett! Lebensraum, meg emberirtás, az lebegett előtte!
Vissza:
Különben is kissé furcsállom megfogalmazásaidat, így pl. ezt: „központilag elfogadott erkölcsi meggyőződés kérdése"
Mégis, miféle központra gondolsz? És milyen időtávolságban ható központra? Netán egy bizonyos, magát jó hosszú időn át minden és mindenki fölött ítélkezni jogosultnak képzelő vallási felekezet papjaira, egyházi szervezetére?
Amikor itt korábban arról írtam, hogy „korszak és földrajzi hely+kultúra” összefüggései szerint érdemes gondolkodni például az abortusz kérdéseiről is, épp arra próbáltam rámutatni, hogy ilyen nem létezik (mármint amire te hivatkozol: központilag elfogadott...). Legföljebb annyit mondhatunk, hogy X időszakon át Y helyeken, Z társadalmi formátumban ez-és-ez volt a legfontosabb álláspont például az abortusz kérdésében, ami ezzel együtt sem jelentette azt, hogy az egyének, vagy akár egyének nagyobb csoportja ne tért volna el a fősodortól. Vegyük csak az egykéző dél-dunántúli parasztokat a XX. sz. 30-as éveiben: tudták ők nagyon jól, hogy mit várna el tőlük az egyházuk, de úgy érezték, hogy a számukra mindent jelentő birtokocska egybentartása parancsolóbb szükség. Meg is lett a rövid- (sok-sok halott fiatalasszony, az angyalcsinálók módszerei miatt)és a hosszútávú szomorú eredménye is (az ötvenes évek óta fokozatosan elnéptelenedő falvak. De csak idehaza maradva: nagyon sok helyen ugyan nem volt dícséretes, de elnézték, ha a max. három hónapos terhességet (és itt akarattal írok terhest a várandós helyett) ilyen vagy olyan módon „megoldotta” a nő.
Távolabbi példa a más időkre és kultúrákra: az inuitok, ha télen nagy volt az éhség, bizony, kitették akár az újszülöttet is a jégre, mert tudták, hogy gyermek lesz majd később is, a létező felnőttre viszont szükség lehet egy újabb gyermek nemzéséhez ill. kihordásához, a kis közösség fennmaradásához.
Előzmény: Potenciális gyilkos (169)
Jandra Creative Commons License 2003.08.17 0 0 172
Nem hiszem, h félremagyarázás, már maga a nicked is baromi provokatív!

Én csak általánosságban írtam, h 1 19-20 év körüli pár miért nem tud vállalni 1 gyereket. Ránk ez csak részben igaz, nálunk más, egyéb okok is a gyerekvállalás ellen szólnak.

Hitler a német lakosok életszínvonala miatt indított háborút?:o)

A védekezésről nem úgy vélekedett korábban a vallás is, h bűn? Ha még mindig az lenne az elv, h szeretkezni csak gyermeknemzés céljából szabad, akkor Te azt követnéd?

"csupán központilag elfogadott erkölcsi meggyőződés kérdése."

Igen, ilyen és ehhez hasonló központilag elfogadott erkölcsi meggyőződésekre épül az életünk. Ha nem lennének ilyenek, akkor káosz lenne a világon, és nem létezne a civilizáció!

Mi változik a gyerek születése után? Nos, akkor ő már 1 tőlem független, másik ember, míg bennem van, addig pedig az én testem része!

"Az én rendszeremben ez gyilkosság. És könnyen lehet, hogy mégis megtettem volna..."

Ez teljesen érthetetlen számomra. Ha én is gyilkosságként fognám fel, nem tettem volna meg, még akkor sem, ha tudom, h ezzel mit okozok saját és a párom életében, és h milyen gyerekkora lesz a gyereknek.

Előzmény: Potenciális gyilkos (169)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.07 0 0 171

"Majd lesznek gyerekeink később, ha a körülmények olyanok lesznek, h tudjuk vállalni"

Feltéve ha leszel olyan szerencsés, hogy mégegyszer megadatik Neked. Én mindenesetre
kívánom Nektek!

Előzmény: Jandra (168)
a forest mighty black Creative Commons License 2003.08.07 0 0 170
És ennyi idősen el sem vehetem feleségül. Tudjuk, a mi környezetünkben ezt sem bírnánk végigcsinálni.

16 eves kortol mar lehet hazasodni. tovabba a hazassagkotes nagykorusit.

Előzmény: Potenciális gyilkos (158)
Potenciális gyilkos Creative Commons License 2003.08.07 0 0 169
Ne magyarázzátok ezt folyton félre, nem "nekem jó játék", hanem ha nem akarsz gyereket, erkölcsileg az értéke nem több annál.

A megokolásban, hogy miért nem tudnánk vállalni, is eléggé hasonló dolgokat mondunk. Szerintem kiút szinte mindig van, csak nagyon nehéz. Egy 19 (lassan 20) éves ember már munkaképes, az egyetem mellett körülöttem rengetegen dolgoznak, a gyakorlat miatt még ajánlatos is, szűkösen, de ebből is meg lehetne élni. Az, hogy a szüleinknél lakunk, hogy nincs meg az önálló egzisztenciánk, megint inkább a környezet, a társadalmi körülmények hatása - 150 éve az embereknek ugyanennyi idősen már megvolt. És lehet, hogy ilyenkor a szülők is igenis segíthetnek, ha tudnak - noha nem kötelességük. Tudom, ezért nem kaphatnának más, csak a hálánkat. Az enyéim mégis megtennék, azt hiszem.

Pusztán elvek miatt... Pusztán elvek miatt nem indítani háborút mondjuk Hitlernek, ha egyszer a német gazdaság érdeke (értsd: a lakosok normális életszínvonala) ezt kívánta, szintén felelőtlenség lett volna? Vagy ha a konkrét példa nem jó, keres másik háborút, lesz ilyen...

Hogy az orvos- és jogtudomány kit ismer el embernek, az szintén csupán központilag elfogadott erkölcsi meggyőződés kérdése.

Petesejt és spermium... Hát igen, elég nehéz elfogadni, hogy az élet csak úgy "a semmiből" lesz. De mint mondom, különbség köztünk csak a kezdeti időpont megítélésében van. Ugyanígy én is mondhatom, hogy ilyen erővel megölheted a gyereket születése után is, ha olyanok a körülmények, hiszen mi változott azon kívül, hogy már láttad?

Ne haragudj, ha most kegyetlen voltam. De ez a véleményem, és azt gondolom, ha már ide írsz Te is, nem az a feladatom, hogy megvígasztaljalak. Nagyon sajnálom az abortuszod. Ha Te a gyereked tényleg nem tartod még embernek, akkor a magad rendszerében jól döntöttél (így még a katolikus teológia is felment Téged, azt hiszem). Az én rendszeremben ez gyilkosság. És könnyen lehet, hogy mégis megtettem volna...

Előzmény: Jandra (168)
Jandra Creative Commons License 2003.08.07 0 0 168
Ha ez neked jó játék volt, sajnállak! Nekem és a páromnak is igenis derkéba törte volna az életünket, ha most születik gyerekünk. Ne hidd, h szívesen, h könnyű szívvel vetettem el, de nem láttunk más kiutat.
Az óvszer lapulhat a zsebedben... nálunk kevésnek bizonyult, és a kórházi ágyszomszédom is ezzel a "remek" módszerrel próbált védekezni...
Majd lesznek gyerekeink később, ha a körülmények olyanok lesznek, h tudjuk vállalni. Én ezt érzem felelősségteljes gondolkodásnak, nem pedig az élet mindenáron való védelmét. Akarták már betiltani az abortuszt, belegondoltál már milyen következményei lennének??? Másrészről, akár az orvostudomány, akár a jogtudomány felől nézed a kérdést, a magzat még nem gyerek, ez nem gyilkosság! Igaz, én nem vagyok vallásos. Ennyi erővel védekezni is tilosnak kéne lenni, hiszen az is gyilkosság, amiatt nem tud találkozni az a petesejt és az a spermium, amiből az a gyerek születne meg...
Most kívánjam neked, h kerülj ugyanebbe a helyzetbe? Ahogy írtad 1. hsz-odban is, egy 18 éves lány és egy 19 éves fiú nem igazán tud vállalni 1 gyereket. Csak éppen abban nincs igazad, h miért. Nem azért, mert jaj, az iskolában mit fognak szólni a lány nagy hasához -komolyan kérdezem: kit érdekel, h mit szólnak, ha én szeretném azt a gyereket??? ha boldog vagyok, ugyan kit érdekel, h mások mit mondanak? minden csoda 3 napig tart...-, hanem azért nem tudják vállalni, mert még nincs saját, önálló, közös életük. Nem biztos, h tudnak együtt lakni, hiszen mind2 a szüleivel él, és nem biztos, h bármelyik lakásban elfér a partner és a bébi is pluszban. Másrészt pedig ki fogja eltartani őket??? A szülőkre lesznek utalva, nincs saját pénzük, márpedig egy gyerek rengeteg pénzbe kerül, akárhogy is nézzük. Pusztán elvek miatt tönkretenni több ember életét -a szülőkét és a gyerekét- sztem felelőtlenség. Ha nincs más megoldás, végső esetben szükséges az abortusz!
Előzmény: Potenciális gyilkos (167)
Potenciális gyilkos Creative Commons License 2003.08.07 0 0 167
Ghanima!

A hittankönyvünkben feketén-fehéren benne volt, hogy ha már házasságon kívüli szex, használjunk óvszert. Hiába, halad az Egyház is :-)

Tudom, a fogamzás után az anya 95%-ban (!) elvetél. De ez normális, nem mesterséges. Szomorú, de az élet rendje. Mondom, ízlés dolga. Az ember fogalmára nincs általánosan elfogadott meghatározás, sőt hogy a magzat mikor kezd öntudatára ébredni, azt sem tudjuk tudtommal - mindenesetre gyanítom, hogy nem a születés pillanatában. NEKEM a magzat ember, ÉN tehát nem vetethetem el.

Viszont kedves req999, az 55-ös hozzászólás alapján néhány hónapos koráig nyugodtan megölhetem a gyerekem, addig még nem nagyon tudok vele kommunikálni. Sőt, ennyi jogom még igazán lehet később is, örüljön a büdös kölke, hogy ennyi életet kapott tőlem, jogtalanul kapta, jogtalanul is veszem el...

Az abortusz melletti propagandán a dávodi esetet értem, pl. Ha jól emlékszem, ott a lány meg akarta tartani a gyereket, és az anya beszélte le róla - hogy aztán a teljes sajtó letámadja a szervezetet, aki megpróbált a lánynak segíteni.

Hiába, a populáris liberalizmus (vigyázat, bulvársajtó, nem a színvonalas) egyetlen egy emberi jogot ismer el, az önzését. Ezért olyan népszerű.

Az általánosításról pedig annyit, hogy aki felelősen végiggondolva, a párjával közös döntés alapján, egy új Élet alkotásának égő vágyától vezetve csinált gyereket, az utána aligha akarná elvetetni azt.

Innentől pedig a dolog a többiek esetében nem több, mint szép szerelmi játék. Ennyit a dolog általános vonzatairól.

Lehet persze, hogy az élet értékét becsüljük túl.

És nem bűnbakot keresek, de innentől azért a zsebem mélyén mindig ott lapul majd az óvszer... És + megpróbálunk számolni is, biztos, ami biztos. A KIF-görbe (Kapcsolat Intimitási Foka) ugyanis, míg a kapcsolat megvan, süllyedni nem tud...

req999 Creative Commons License 2003.08.07 0 0 166
"...ezt nem könnyíti meg az abortusz melletti propaganda..."

Azért arra kíváncsi lennék, milyen abortusz melletti propagandákkal találkoztál. Osztogatnak valami füzeteket a klinikák előtt, hogy jobban menjen a biznisz?

"Csak ha már megtörtént, legalább tisztességesen kell folytatni."

És mi "tisztességes"? Olvasható itt egy érdekes felvetés 55-ös hozzászólásként, idézem: "AMIG NEM TUDDJUK MEGKERDEZNI AZT A GYEREKET, MEG AKAR - E SZULETNI, ADDIG AZ IS BUN HOGY VILAGRA HOZZUK AZ AKARATA NELKUL!"

"Az élet létrehozásának mechanizmusa ugyanakkor eszerint a rendszer szerint könnyed játék, gyönyörű ugyan, de semmi több. A kettő közt hatalmas ellentét feszül. Ergo lehet, hogy valami baj van az erkölcstannal..."

Nyilván úgy érted: a te erkölcsfelfogásoddal lehet probléma. Aligha érdemes általánosítani, hiába hangzik "jobban". Ha nem tetszik a viselkedésed, ne bűnbakot keress, hanem változtass!

Előzmény: Potenciális gyilkos (162)
Ghanima Creative Commons License 2003.08.07 0 0 165
A gondolkodás maga és a felrázás szándéka szerintem egyáltalán nem baj, sokunkra, sokféle okból rá is fér.
Előzmény: Potenciális gyilkos (163)
Ghanima Creative Commons License 2003.08.07 0 0 164
„Nektek akkortól nem lehet megölni, hogy megszületett, nekem onnantól, hogy megfogant - a különbség csak a kezdeti időpontban van, a gyermekölés megítélésben semmi. Ízlés dolga.”
Bizony ám! Méghozzá korszak és földrajzi hely+kultúra dolga ráadásul még a jó (?) anyatermészeté is - ld. a nagyon sok (ez persze egy relatív mérték-fogalom!) spontán vetélést, olyan mértékben is, hogy az anya még szinte észre sem veszi, hogy várandós volt. Akkor az efféle eseteket minek is vennéd? Már ha a fogantatás pillanatától származtatod a védendő életet.
Ami pedig a védekezést illeti: mit is mondanál egy – tegyük föl – bigott katolikus gyóntató atyának erről a lehetőségről??? Akinek a számára a közösülés kizárólag csak szent kötelékben és gyermeknemzés céljából hajtandó végre... (Bár, mintha erre nézve már lenne könnyített elbírálás is, katolikus hitéleti ügyekben járatosabbak kisegítését elfogadom!)
Mindezen szkeptikus és negatív véleményem mellett én magam is mélységesen sajnálok minden elvágott életfonalat, ám mellette nem tudom elítélni azt sem, aki elvágja azt, mert nem tudom, mi állhat döntése mögött.
Előzmény: Potenciális gyilkos (162)
Potenciális gyilkos Creative Commons License 2003.08.07 0 0 163
Hát, akkor részben igazad van - de ne aggódj, ezúttal nem politika vagy ilyesmi, csak fel akartam rázni egy kicsit ezt a témát, mert mostanában úgy sokat gondolkodtam rajta, és önerőből már a vége felé jártam... Sorry a módszerekért.
Előzmény: Ghanima (161)
Potenciális gyilkos Creative Commons License 2003.08.07 0 0 162
Na jó, nem játszom a témával... Köszönöm a bátorításokat, az eset nem igaz, épp csak nem múlott sokon, hogy nem az. És úgy beleremegtem, mi lett volna, ha.

Védekezés nélkül ugyanis a dolog igenis felelőtlenség, bukás, bűn vagy ahogy tetszik - a barátnőmmel szemben. Ha egy értelmes lánynak 18 évesen gyereke lesz, az azért eléggé ketté tudja törni az életét, és nem csak a neveléssel járó gondok miatt, valljuk be őszintén... És ezt nem könnyíti meg az abortusz melletti propaganda, sem a bigott képmutatás.

És nekem a magzat igenis ember. Nektek akkortól nem lehet megölni, hogy megszületett, nekem onnantól, hogy megfogant - a különbség csak a kezdeti időpontban van, a gyermekölés megítélésben semmi. Ízlés dolga.
Csak én azt, hogy a magzat nem ember, mindig csak valami magyarázkodásnak, valami önmentő ideológiának éreztem - olyasminek, mint hogy háborúban embert ölni nem bűn. Dehogynem. Max. a felelősség kisebb.

"Ne ölj, csak ha muszáj..." Persze, könnyű az erkölcsi szabályokat megtartani, amig nem érdekünk megszegni őket... Hogy az utcán ne kezdjen el lövöldözni, azt azért az emberek többsége még be tudja tartani. Valami ilyesmi a baj az elterjedt erkölcsfelfogással. Mindig csak az a rossz, ami messze van, amit könnyű megtartani. Ha már küzdeni kell érte, és elbux, az többet nem hiba.

Pedig az. Csak ha már megtörtént, legalább tisztességesen kell folytatni.

A liberális és a keresztény ideológiának is célja, hogy lebontsa a képmutatást. A különbség talán a két erkölcsrendszerben, hogy az utóbbi elmarasztalja a tettet, de megbocsát a személynek - az előbbi a tettet is elfogadja utólag.

Én könnyen lehet, hogy buktam volna egy nagyobbat másodszor. Csak, hogy az első ki ne derüljön mindenki számára. Mert az emberek képmutatóak, és én is alkalmazkodom ehhez. És ezért talán ölni is tudok. Ez elég megrázó :-(

Gondolatkísérlet. Az Élet - mai erkölcstanban a legfőbb érték. Az élet létrehozásának mechanizmusa ugyanakkor eszerint a rendszer szerint könnyed játék, gyönyörű ugyan, de semmi több. A kettő közt hatalmas ellentét feszül. Ergo lehet, hogy valami baj van az erkölcstannal...

Na jó, szép álmokat - Alice, én más-más nicken mindig Veled akadok össze, csak úgy fél éve leszoktam a fórumról. Mindegy, egyszer még be foglak ajánlani kedvenc nickemnek. (Szörcs!)

Ghanima Creative Commons License 2003.08.07 0 0 161
Nem gyakran szoktam ilyesmit vélelmezni, de ezúttal azt teszem: nem vagy te véletlenül egy provokátor?
Ha nem, megkövetlek, és teljes mértékben csatlakozom req999, valamint Alice véleményéhez.
Amennyiben valóban döntés előtt álltok, kívánom, hogy sikerüljön a lehető legbölcsebben döntenetek.
Előzmény: Potenciális gyilkos (158)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.06 0 0 160
"Nem az volna-e a keresztények feladata, hogy visszafogadják az elbukottat? "

Már megbocsáss, de hol itt az elbukás?
Csináltatok valamit, olyat amit minden hasonló korú pár, ennek lett egy következménye, amit vállatok, hol itt a baj????

Én ugyan nem vagyok keresztény - illetve asz vagyok, csak éppen a klérustól tartom magam igen távol - és általában nem ülök örömünnepet, ha egy gyereket el akarnak kapartatni, ugyanakkor azt se itélem el aki ezt megteszi - de nálatok a döntés már megszületett nem?

Mitől féltek?
Az aopai anyai pofonokat hamar ki lehet heverni.
A kedvesed később is leérettségizhet.
Lesz egy kisbabátok no és?

MI a valós problémád????

Előzmény: Potenciális gyilkos (158)
req999 Creative Commons License 2003.08.06 0 0 159
"Felelőtlenek voltunk."

Előfordul a legjobb családokban is.

"És nem akarom, hogy miattam ne tudjon leérettségizni."

Később is leérettségizhet, ha ez gond.

"És ennyi idősen el sem vehetem feleségül."

18 illetve 19 éves már felnőttnek számít, összeházasodhattok. Valami olyasmit is hallottam, hogy "A 18. életév betöltése előtt a gyámhatóság előzetes engedélye alapján van lehetőség házasságkötésre. A gyámhatóság a házasságkötésre indokolt esetben és csak akkor adhat engedélyt, ha a házasuló a 16. életévét betöltötte."

"Nem az lenne-e a liberális értelmiség feladata, hogy ilyenkor küzdjön a bigottság ellen?"

Elsősorban talán a közvetlen környezet: család, rokonok, barátok jönnek a képbe, nem?

"Hogy támogassa azokat, akik méltósággal akarják viselni a hibáikat, ahelyett, hogy elérje, hogy a társadalom szinte elvárja tőlünk a gyilkosságot?"

A társadalom miért várna elő tőletek bármit? Nem ismer titeket, és azt sem hiszem, hogy kötelező volna abortuszra vállalkozni. Ez csak egy lehetőség.

"Nem az volna-e a keresztények feladata, hogy visszafogadják az elbukottat?"

És nem teszik? Talán nem jó keresztények.

"Vagyis valószínűleg kapunk rengeteg segítséget és bátorítást, de az iskolába vissza a barátnőm nem mehet. Mert féltik a többi szülők a gyerekeiket."

Akkor mégsem a társadalom a veszélyes, hanem azok a hülye szülők, akik azt hiszik, egy anya az valamiféle veszélyes betegséget terjesztő istencsapása. Talán már elfelejtették, hogy ők is szülők... Volt valami szemben hordott gerendás példabeszéd abban a vastag könyvben...

"Mit gondoltok az abortuszról?"

Ha csak lehet, érdemes elkerülni. De adódhat, hogy nincs más lehetőség. Amíg nem kötelező, nincs vele problémám.

"Mit tehetünk mi?"

Kitalálhatjátok, hogy mitől féltek jobban: a tudattól, hogy hitetek szerint gyilkosokká (vagy legalábbis abban résztvevőkké) váltok, vagy pedig attól, hogy mit szólnak hozzá a környezetetekben. Ilyenkor szoktak összeházasodni nagyon fürgén, és mélyen hallgatni arról, hogy miért is volt ez olyan sürgős, aztán örülni, hogy "fú, de hamar megjött a gyermekáldás".

Előzmény: Potenciális gyilkos (158)
Potenciális gyilkos Creative Commons License 2003.08.06 0 0 158
Akkor ide:

Segítsetek, nem akaroki ölni!

19 éves vagyok, és apa lettem. Vagyis még csak félig. A barátnőm nemsokára 18 éves lesz, most fog érettségizni. Mindketten értelmiségi családból származunk, keresztény iskolába jár/jártam. Felelőtlenek voltunk.

Nem akarjuk elvetetni a gyereket. Mindketten meg vagyunk győződve róla, hogy ő már ember. Ennek az ellenkezőjéről senki nem tud meggyőzni bennünket. Nem akarunk egy sokkal nagyobb bűnt elkövetni csak, mert egyszer hibáztunk. Nem tudnánk megölni a saját gyermekünket.

Másrészt elképzelem, ahogy a barátnőm nagy pocakkal bejár az iskolába. Vagy akármelyik másikba, mert ide így nem bír visszamenni. Ezt így nem tudjuk végigcsinálni. És nem akarom, hogy miattam ne tudjon leérettségizni. Nem akarom derékba törni az életét.

És ennyi idősen el sem vehetem feleségül. Tudjuk, a mi környezetünkben ezt sem bírnánk végigcsinálni.

Mit tehetünk? Senki nem ért meg, senki nem támogat minket. A saját környezetünk, mert megtörtént ez az eset, a liberálisabbak, mert nem tudjuk mindezt egyszerűen meg nem történtté tenni.

Nem az lenne-e a liberális értelmiség feladata, hogy ilyenkor küzdjön a bigottság ellen? Ahelyett, hogy az abortuszt támogatnák orrba-szájba, mint a nevezetes dávodi esetben, nem azért kéne-e harcolniuk, hogy a társadalom visszafogadja azokat, akik az elfogadott értékrend szerint elbuktak, és ne kényszerítse őket sokkal nagyobb szörnyűségekre? Hogy támogassa azokat, akik méltósággal akarják viselni a hibáikat, ahelyett, hogy elérje, hogy a társadalom szinte elvárja tőlünk a gyilkosságot?

Nem az volna-e a keresztények feladata, hogy visszafogadják az elbukottat? Jézus sokkal lazább volt, mint a „keresztény társadalom”. Ha a gyereket megtartjuk, vissza nem fogadnak minket. Vagyis valószínűleg kapunk rengeteg segítséget és bátorítást, de az iskolába vissza a barátnőm nem mehet. Mert féltik a többi szülők a gyerekeiket. És valahol tán még reménykednek is, hogy így mi leszünk nekik az intő példa.

Segítsetek, adjatok tanácsot! Mit gondoltok az abortuszról? Mit tehetnek ilyenkor a magzatvédő szervezetek? Mit tehetünk mi?

Ha addig nem sikerül megoldást találnunk, augusztus 28-án valószínűleg megölik a gyermekemet.

Jandra Creative Commons License 2003.07.29 0 0 157
Szomorúan látom, h az összes abortusszal foglalkozó topic elsüllyedt. Számomra pedig sajnos most van aktualitása... Mind közül ez "tetszett" legjobban. Sadmannel végigéltem az övékét. Nekem kedden lesz.:( Sokmindent megtudtam innen, már nagyjából tisztában vagyok vele, h mi fog történni, de ha esetleg van vki, aki szintén érintett a témában, és beszélgetne róla, várom ide!
szolnoki Creative Commons License 2000.08.17 0 0 156
Amugy az abortusz temarol (elviekben) a velemenyem:

Ezt mar tenyleg nevetsegesnek tartom hogy jogilag az embrionak is van joga a fogantatastol szamitva.
De ha ennyira visszamegyunk, az nem baj ha egy no mensrualas kozben "elveszti" a petesejtet, vagy a ferfinak "karba" megy a spermiuma? Lassan ezeknek is jogot kell adni, hiszen DNS-t, es sejtosztodasra kepes, potencialis elet hordozoi...

A szules elotti abortusz semmikeppen sem gyilkossag, mert nem hiszem hogy egy meg nem szuletett embrio onmagatol eletkepes lenne...
Szerintem csak eletkepes embert lehet megolni.

Az anayanak kell donteni, hogy lehetosege van-e a gyermeket felnevelni. Mennyivel jobb ha mondjuk szul, kirugjak a sulibol, munkahelyrol, a szulok megvetik. Igy neveljen gyerket, hogy tonkrement az elete. Esetleg a gyereket intezetbe adja, mert az ujszulottek NEM 99%-at sikerul adaptalni...
Viszont abortusz utan rendbehozhatja az eletet, es majd rendezett korulmeneyek kozott felneveli a gyermeket, ugy ahogy elkepzelte.

Persze a legjobb megoldas: Gondolkozni, vedekezni...

szolnoki Creative Commons License 2000.08.17 0 0 155
>Ami nem tabletta, de nem is porszivo az: RU 486.
>....
>Egyszer volt is egy musor Dr. Czeizel Endrevel rola, itthon arra hivatkoznak, hogy elofordulhat, hogy bent marad valami es akkor szukseges a hagyomanyos AB is, es hogy feleslegesen tenne ki magat a fajdalomnak

Hat azert nem teljesen.
Egy teljesen tabletta alaku, a pontos neve, Mifepriston. Antiprogreszteront tartalmaz, ami a meh osszehuzoadasat akadalyozo hormont blokkololja. Prosztglandin-al alkalmazzak egyutt.
Amugy roviden, 35 ev alatt, 64-napnal nem hoszabb terhesseg eseten lehet alkalmzni. kb 99% hatasfok.

AMIERT NEM ALKALMAZZAK:
1. Az orvosnak a fizetseseben sokkal tobbet jelent egy sebeszeti beavatkozas, mint gyogyszer felirasa, es zsebbe is tobbet kap. (Tisztelet a kivetelnek!!!)
2. Nem akarjak hogy a nok ezentul konnyelmuen vegyek az abortuszt.
3. Mert Magyarorszagon vagyunk. (Anglia, Svedirszag... stb alkalmazzak rendesen)

Ui: Agy lanyismerosomnek egyszer par hete azt mondta a doki, hogy tablettas abortusz nem letezik, csak sebeszi!!!!! En kizarnam az orvosi kamarabol!!!!

Előzmény: EMm (86)
Public Enemy Creative Commons License 2000.04.12 0 0 154
Amúgy pedig olyan fölösleges az abortuszról vitázni! SadMan nem is erről nyitotta a topicot, kár, hogy a népnemzeti nyúlgerincradikálisok már az elején elvitték a témát más irányba.

Aki nem ért egyet az abortusszal, az ne vesse alá magát!

Ennyi.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!