Keresés

Részletes keresés

Tamás Creative Commons License 2000.04.07 0 0 25
Hehe, erről jut eszembe, valami rádiós riportműsorban hallottam a sztorit:

Valahol vidéken a 10ezres bevezetésével kikerült a postára a minta meg a bemutatója, leírása stb. ugye két lapon, külön oldalon, csak lefelejtették róla a piros "minta" feliratot.

Na, egy srác el is nyúlta a két lapot, kivágta a mintákat, összeragasztotta őket, és kész, máris lett egy
1) nem tökéletes méretű
2) nem tökéletes anyagú
3) enyhén szólva túl vastag
10 rugósa.

És állítólag ez a pénzdarab utána 1 hónapig forgott a faluban, mert első menetben mindenki elfogadta, nem nézte meg jól. Aztán amikor rájött, hogy nem kóser, addig sunnyogott vele, amíg valakire rá nem tudta sózni. :-)))))))

eMM Creative Commons License 2000.04.07 0 0 24
Ilyen esetben megkérik a pénzüyminisztérium engedélyét.
Ha megadja a minisztérium, ki lehet nyomtatni a reklámot.
Ha anélkül kerül bele az újságba az bizony már baj, még a kiadót is megbüntetik érte,neMM csak a hirdetőt.
Előzmény: Porter (21)
Tamás Creative Commons License 2000.04.07 0 0 23
Na, pont ez a lényeg, ezt írtam az előbb is. Ha fizetett volna vele. Csakhogy ebben az esetben már nem topicnyitó barátunk követte volna el a rettenetes pénzhamisítás bűntettét...

Mondtam Neked, hogy nyugi... :-)))))

Előzmény: Csáresz (22)
Csáresz Creative Commons License 2000.04.07 0 0 22
Megvolt a vallatas :)
Igazgato monta hogy maskor ilyen ne legyen, vagy ha valaki elvette volna a zsét és fizetett volna vele, ramfogta volna akkor baj lehetett volna belole, stb. Ugyhogy egy kis ejnye-bejnyével megusztam. Visszakaptam a manit is. (tűzhalál) Volt para rendesen. Az igazgato tudja hogy kell elrettenteni az embereket :).
Na csá, thx a valaszokat.
Porter Creative Commons License 2000.04.07 0 0 21
Regebben lattam az egyik magazin, vagy reklamujsag elejen egy otezres nagyon elethu kepet (valami akcio volt, ahol penzt lehetett nyerni, vagy kedvezmeny, nem tudom, mi). Raadasul a meretek is majdnem stimmeltek.

Ezt kinyomtak nem tudom hany ezer peldanyban. Szoval, ha az egy A4-es oldalra nyomtatott penz penzhamisitas, akkor a fentiert mar komoly buntetes jarna, nem?

CaveMaN Creative Commons License 2000.04.07 0 0 20
+
Ofcoz, ha nincs otthon gép, akkor tárgytalan az egész, csak lehet max belőle egy kis "macera".
Előzmény: CaveMaN (19)
CaveMaN Creative Commons License 2000.04.07 0 0 19
Hmm, elég nagyvonalúak vagyunk az bizonyos.
A lényeg a lényeg: a pénz közokirat és mint ilyen elég kemény elbírálás alá esik (a pénz voltálról nem is beszélve). Ergo nyomozást rendelhetnek el. Ennek viszont van egy nagyon kényelmetlen vetülete is.
Bebizonyítod az igazad és tényleg nem lesz ebből semmi. Ez eddig ok. De a nyomozás miatt lefoglalják a számítógépedet (amin le merem fogadni, hogy kilóval vannak a nem licenszelt szoftverek.) és a szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt jól elmeszelnek attól függően, hogy milyen értékben van mindez.

Szóval csinján tessék bánni a másolásokkal, lett légyen az pénz, buszjegy akármi, ha számítógép van otthon és legalább egy szoftvernek kétes az eredete...

Tamás: Alkalmas megtévesztésre bőségesen. Ha már egy ember elvenné és eltenné, akkor életbe lépne ez a pont. És találsz olyan embert akit meg tudsz vele téveszteni.....

Üdv:
CaveMaN

Tamás Creative Commons License 2000.04.07 0 0 18
Szerintem ha a srácok hülyéskedés közben egymásnak adogatták, az semmiképp sem tűnhet forgalombahozatalnak.

Azon kívül feltétel lenne, hogy a másolat megtévesztésre alkalmas legyen. Na most, akárki akármit mond, a csak egyik oldalán másolt pénzt semmiképp nem alkalmas megtévesztésre. Legfeljebb akkor, ha kötegelve van, és nem, vagy legalábbis nehezen lehet megnézni egyenként.

Úgyhogy Te meg ne ijesztegesd szegény srácot. :-)))

Egyébként meg én is jogász lennék, vagy ilyesmi... :-)))

Előzmény: csn (17)
csn Creative Commons License 2000.04.06 0 0 17
Halivudi!

Ne vidd már félre hülyeséggel a népeket.
Már miért ne lenne büntetendő, ha csak másolod a pénzt, de nem hozod forgalomba?
Komolyan gondolod, hogy ha akarmilyen okbol a rendorok talalnak nalad egy doboznyi ketoldalasan hamis penzt, ami "csak ugy poenbol" otthon van, akkor nem vagnak sittre? Dehogynem. Es meg csak nem is a rendorok lesznek a hulyek, hanem Te.

Az altalad idezett harom sort is igen erdekesen ertelmezted. Hol van az benne hogy a hamisitas feltetele a forgalomba hozas? Sehol. Az a., b., es c., pontok nem "ES" hanem "VAGY" kapcsolatban vannak, tehat BARMELYIK megvalositasa buntett.

a., pont: ha pontosan ertelmezed, akkor lathatod, hogy a hamisitasba beletartozik a forgalomba hozatali szandek is. Ez meg relativ. Te azt fogod mondani, hogy csak poen, a rendor meg azt, hogy talan igy van talan nincs, de ezt a penzt veletlenul is tovabbadhatod, es onnantol forgalomba hoztad akaratlanul. (es mivel a penzt szandekosan csinaltad, bingo)

Mellesleg hamisitas minden olyan targy letrehozasa, ami megtevesztesre alkalmas. Tehat akar a feloldalas is, hisz ha valaki csak azt az oldalat nezi, akkor meg van tevesztve.

Pl: szinvak embernel a fekete-feher penz is elmehet, mert nem latja a szineket. Idoseknel a kurva gyenge (neked 3 meterrol vakitoan hamis) hamisitvany is elmehet, mert szegenyek alig latnak oregkorukra.
Es sorolhatnam... szoval lassabban az agarakkal skacok, a penzzel nem jo szorakozni.

Előzmény: Holy Woody Ellen (4)
eMM Creative Commons License 2000.04.06 0 0 16
off
Mert nicknévvel neMM lehet topicot nyitni,hogy ne legyen belőle szivatás.
De ha jól látom,már visszakapátok.
Előzmény: Dorian Gray (13)
Csáresz Creative Commons License 2000.04.06 0 0 15
Mostmar mindegy a nikk :)
Csáresz Creative Commons License 2000.04.05 0 0 14
Megyek aludni, holnap kivegzes.
Remelem nem lesz semmi gond, (ha ki akarna rugatni, akkor ugyis a fegyelmi bizottsag elo hivna, nem csak szemelyesen beszelni velem).
Dorian Gray Creative Commons License 2000.04.05 0 0 13
A topikot Maplesyrup nyitotta nekünk.És nagyon szép topik volt, de eltüntette az index.
Bocs, hogy itt off vagyok.
Ez felháborító!
Sziasztok!
Előzmény: Holy Woody Ellen (12)
Holy Woody Ellen Creative Commons License 2000.04.05 0 0 12

D.G. - Nem látom kristálytisztán e méltánytalanság jogi vetületét. Azt csinálnak, amit akarnak. Mi nem fizetünk ezért, hogy ide jöhessünk: ajándék lónak ne nézd a fogát...:) Már azt se értem, mi az hogy "kapni egy topicot"? Azt mi indítjuk, nem?

Egydiák - Dunsztom nincs, mi az az ircelés, de ez most nem is fontos. A rendőr, ha egyáltalán az, nem jogtudor. Tudod, mint a Rejtőben: "nem szabad kihúzni a kést a sérültből", mondja a kocsmáros, "én értek ehhez, itt már embert is öltek"...:) Ne hagyd magad besz@r@tni, úgy van, ahogy mondtam. Persze: ELVILEG bárkit bármiért eljárás alá vonhatnak, s a pénzhamisítást télleg meglepően kiterjesztően értelemezik. De amit te csináltál az NEM AZ!!! E bűncselekmény csak SZÁNDÉKOSAN követhető el. Emiatt ne aggódj.

H.W.E.

egydiak Creative Commons License 2000.04.05 0 0 11
Most irceltem egy rendorrel(o azt mondja). Az o allitasa szerint mar az is hamisitas ha csak az egyik oldala penzt abrazol, es ha nalam van, pl a zsebemben tartom.
Dorian Gray Creative Commons License 2000.04.05 0 0 10
Akkor mondd meg HWE , melyik törvény tiltja ,hogy TomAce-nek és nekem saját topikunk legyen?
Mert kaptunk ilyet és elvették!
Előzmény: Holy Woody Ellen (9)
Holy Woody Ellen Creative Commons License 2000.04.05 0 0 9

Egydiák - Szívesen, máskor is.

D.G. - Az vagyok.

H.W.E.

egydiak Creative Commons License 2000.04.05 0 0 8
Köszi a megnyugtatast, en is kb erre gondoltam. Lehajtott fej, bunbano tekintet. Mar most is jol ramijesztett.
Dorian Gray Creative Commons License 2000.04.05 0 0 7
OFF!
HWE!
Úgy látom szakértője vagy a törvénynek.Talán jogász vagy , vagy vmi ilyesmi?
Előzmény: Holy Woody Ellen (6)
Holy Woody Ellen Creative Commons License 2000.04.05 0 0 6

A Btk = Büntető Törvénykönyv = 1978. évi negyedik törvény. Ennek a 304. paragrafusa meséli el, hogy ki követi el a pénzhamisítás bűncselekményét (amit már leírtam). Amit te "elkövettél" az nyilvánvalóan nem pénzhamisítás, ami egyébként abból is látszik, hogy az igazgató nem a rendőrségre ment, hogy feljelentést tegyen, hanem téged fenyeget kirúgással. Szerintem tudja ő, hogy ez nem bűncselekmény. Nyilván valami olyasmi jár a fejében, hogy ha most nem ijeszt meg jól téged, akkor később igaziból csinálod majd a hamisat... A maga részéről merő pedagógiából csinálja, úgy véli, hogy a te érdeked mindez. Szerintem kirugni se akar. De ha elkezdesz ott pattogni, hogy micsoda eljárás ez, stb., akkor lehet, hogy télleg kirug... Ilyen az élet. Sőt, még ilyenebb.

Én azt tanácsolom, hogy abban a kérdésben légy határozott, hogy amit csináltál, abban nincs semmi szabálytalan, de tedd hozzá, hogy amennyiben mindennek rossz látszatja volt, akkor elnézést kérsz ezért. Egy kis seggnyalás a cél érdekében nem a világ...:)

Üdv.

H.W.E.

egydiak Creative Commons License 2000.04.05 0 0 5
Nincs semmi más feltétel rá ? Ez milyen törvényben van benne ?
Holy Woody Ellen Creative Commons License 2000.04.05 0 0 4

Btk. 304.§ szerint az követi el a pénzhamisítást, aki
a.) forgalomban lévő pénzt forgalomba hozatal céljából utánoz vagy meghamisít,
b.) hamis vagy meghamisított pénzt forgalomba hozatal céljából megszerez,
c.) hamis vagy hamisított pénzt forgalomba hoz.

Mindhárom formánál közös elem tehát a FORGALOMBA HOZATAL (vagy annak célzata). Azt pedig nyilván még túlbuzgó dirid se állítja, hogy forgalomba is akaratad hozni a másolatot...

Tehát nincs miért aggódnod. Legalábbis büntetőjogi szempontból. Ettől még használhatja ürügyül a kirúgáshoz. Ha ez a helyzet, előbb-utóbb úgyis talál majd valami más ürügyet, hisz aki keres, az talál...

Üdv.

H.W.E.

Előzmény: egydiak (3)
egydiak Creative Commons License 2000.04.05 0 0 3
Nem tudtok valami online BTK-t amiben megnezhetnem hogy mi vonatkozik erre ? www.brfk.hu-t neztem, de "fejlesztes alatt". Holnap kell bemenjek anyammal vagy apammal.
Laci Creative Commons License 2000.04.05 0 0 2
Szerintem ne izgulj, de ha nem bánnád én betársulnék a két oldalasokba is :)
Előzmény: egydiak (-)
Tamás Creative Commons License 2000.04.05 0 0 1
Ne aggódj, tényleg nem pénzhamisítás, ha csak az egyik oldalt nyomtad le... az igazgatód meg szakadjon meg, valami frusztrált vén köcsög lehet. :-)

Hov jársz? :-))))

Előzmény: egydiak (-)
TCrown Creative Commons License 2000.04.05 0 0 0
Az igazgató egy 0, nem vitás.
A cégnél mi is így teszteltük az új fénymásolót.
egydiak Creative Commons License 2000.04.05 0 0 topiknyitó
Hi !
Poenbol nyomtattam egy 500-ast es egy 10000-est, csak az egyik oldaukat. Az osztalyban hulyeskedtunk, egyszer csak bejott az igazgato es elvette, es megfenyegetett hogy kirug. Behivatta a szuleimet. En ugy hallottam hogy csak az hamisitas ha mind a ket oldalat lemasolom. Mire szamithatok ? (Tenyleg csak poenbol volt az egesz, hogy szivatgassuk egymast, a masik oldala teljesen feher).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!