Keresés

Részletes keresés

nobodybuilder Creative Commons License 2000.09.18 0 0 67
szerintem nem jól magyarázod. nem várják már a családok haza a tagjaikat a világháborúból, ha várnák, akkor rendszeresen beszélnének róluk, tennének valamit, keresnék őket a vöröskeresztnél.
itt nem erről van szó, hanem arról, hogy ezek olyan emberek, hogy bármi gyámolítanivaló kerül a látóterükbe, akkor azt gyámolítják, ha beledöglik is. ráadásul az emberi psziché alapvető tulajdonsága, hogy azonosulni igyekszik azzal, akit magához közelállónak érez.
Előzmény: .hun (66)
.hun Creative Commons License 2000.09.18 0 0 66
Ami engem a leginkább elgondolkoztatott, az az, hogy vagy 100 család vallotta magáénak az emberkét. A háború után ennyivel még ilyen sokan várják haza családtagjaikat, még ilyen sokan (és ki tudja még hányan) nem tudnak semmit eltunt rokonaikról. Na ez a szomorú. Sorsok...
HA Creative Commons License 2000.09.18 0 0 65
Sajnálom, hogy bárki is rosszat mond szegény kisöregre. Ő igazán nem tehet róla, hogy kint rekedt és szerencséjére életben maradt. Az a nagy szerencse akárki is Ő, hogy hazahozták. És a mai ujságok szerint a családját is megtalálták.Biztos, hogy Ő nem akar médiasztár lenni, csak a mai kíváló sajtó és televízió - főleg a kukac és az RTL - képviselői csinálnak belől. Valószínű azt sem tudja, mi történik vele. Ha valaki látta, amikor hazahozták, hát az szégyen. Szegény öreg azt sem tudta, hogyan dolgozza fel a repülőutat, és akkor a sok gusztustalan fotós egymást taposva probálta lefotózni. Persze nagy hír, de lehetett volna kultúráltabban is csinálni.De ez a médiában nem divat.
Kívánom szegénynek, hogy találja meg a családját és - igaz nem lehet 55 évet bepótolni - élje le a kevéske maradék életét boldogságban, szeretetben és békében. Azt hiszem igazán megérdemli, hogy mindenki békén hagyja.
Marla Creative Commons License 2000.09.18 0 0 64

Mint kiderült, TOMA ANDRÁS a böcsületes, valódi neve és le is vitték a szülőfalujába, ahol a rokonok könnyek közt ölelték magukhoz... Ez a legutolsó hír, amit hallottam róla. Egyébként mindenhol elolvasom, meghallgatom, megnézem, ha róla van szó. Jobb, mint a véres gyilkosságok vagy a balesetek ...
sas2 Creative Commons License 2000.09.14 0 0 63
Szegény Tamás András bácsi az ex-KGB-s Veér András, és az usztasa Vujutyu Trútykó kezei között... Hát nem írigylem.
Szittya Creative Commons License 2000.09.13 0 0 62
Tamás bácsi menyasszonya a sírba vitte az öreg fényképét. Azt hiszem ez egy "Blikk"fang, minthogy a felemás műláb is az, nemdebár?
Előzmény: székkutas (61)
székkutas Creative Commons License 2000.09.13 0 0 61
Igaz, nem új hír, mert tegnapi: András bácsi neheztel a műlábára. Megigérték neki, hogy kap egy könnyebbet. Ha felemás, az tényleg nem jó!
Előzmény: Szittya (60)
Szittya Creative Commons License 2000.09.13 0 0 60
Nem értek egyet a nulla hírértékkel, ezzel ugyanis Tamás András sorsát is hasonlóan értékeled. Az talán fontosabb, hogy OVI is megy az olimpiára?! Neki biztos. Mindennél.
Előzmény: sendmailto (59)
sendmailto Creative Commons License 2000.09.10 0 0 59
Szerintem Tamás Andrásból egy havi eseményt,egy ügyeletes sztárt csináltak,sajnos a mai Magyarországon ez nem uj keletü...Párhuzamok vannak....uhrin Benedek is egy ilyen szánalmas,mondvacsinált hős...Egyszerü emberi sorsok,rossz PR kezekben.Ennyi.A hirértéke nulla...A jövő héten már senkit sem fog érdekelni,csak ha valami extrém dolgot hallunk esetleg még felkapjunk a fejünket:Ja Ő volt aki...
sas2 Creative Commons License 2000.09.10 0 0 58
Azoknak akiket ÉRDEKEL Tamás András, MTI hír:

Budapest, 2000. szeptember 10. (MTI) - Majdnem teljesen biztos, hogy a Zemplén megyei Bodrogkisfaludról származik az öt és fél évtized után hazatért magyar hadifogoly, Tamás András - hangzott el a Magyar Televízió (MTV) A Hét című műsorában vasárnap este.
A közszolgálati televízió szerint állításukat Tamás András emlékképei és honvédségi kutatások is alátámasztják.
A riport szerint a településen lakók közül többen emlékeznek az egykori honvédre, akinek anyakönyvi iratai megtalálhatók a helyi levéltárban, sőt a falu második világháborús hőseinek állított emléktábláján is szerepel a Tamás András név.
A település anyakönyvében szereplő Tamás András 1920-ban született, közvetlen rokonai már nem, de unokaöccsei még élnek.
Az MTV által a helybelieknek megmutatott képeken többen is felismerni vélték Tamás Andrást, falujuk egykori szülöttét.

Bencze Creative Commons License 2000.08.21 0 0 57
Politikai pszichiátria

Az utolsó magyar hadifogoly - kis spéttel - kormánykörökben is aktivizálta a stratégákat. Szegény Tamás Andrást úgy kezelik, mint valami jóféle árvizet. Csak épp a miniszterek ezúttal nem zsákolnak a kamerák előtt, hanem műlábakat és szép halált kínálgatnak a boldogtalan ünnepeltnek.

Torgyán doktor például testőrök gyűrűjében személyesen tette tiszteletét a pszichiátrián. Ha Tamás András nem is, más ápoltak felismerték a sárga házban bolyongó minisztert. A mit sem sejtő fogollyal Torgyán közölte: sorsa a magyarság szimbólumaként tekinthető. A miniszter, hogy a bácsi "élete alkonyát megédesítse", közpénzből százezer forint ára kötvényt is átadott. Stílszerűbb lett volna kárpótlási jeggyel érkeznie, de már mindegy. Hangsúlyozta továbbá, hogy a fogoly több mint fél évszázadig kénytelen volt magyarságát eltitkolni. - Ha nem is élhetett magyarként, remélem, magyarként fog meghalni - biztatta az amúgy jó egészségnek örvendőt Torgyán. Az egyszeri embert újfent szem elől tévesztő politikai projekt sikerén felbuzdulva ráadásul Torgyán az intézmény főigazgatójával még arról is megállapodott, hogy további utolsó magyar hadifoglyokat keresnek sok ezer versztányira szerte a bús, orosz sztyeppén.

Pedig András bácsi voltaképpen boldog ember lehet. A katyelnicsi fél évszázad alatt nem is értesült arról, hogy elveszítettük a második világháborút. Mire meg hazakerült, addigra megnyertük. Ötvenhatról csak annyit tudhat, hogy akkoriban egyszer húst kaptak, 68 augusztusáról pedig: Szvetlána nővér férjhez ment a párttitkárhoz. Rendszerváltásról sem hallott, és azt se tudta ő, hogy volt mit váltani.

Az utolsó magyar hadifogoly sorsa sokban hasonlít az első magyar űrhajóséra. Neve képtelen zászlókra tűzetett. Múló politikai divat lett vele kamera előtt jattolni. Nem kizárt, hogy a régi mintára már alakulnak majd az első Tamás András úttörő-és cserkészcsapatok és bajtársi egyesületek.

Most már csak az az eldöntendő kérdés, hogy a politika türemkedett-e be a pszichiátriára, avagy fordítva történt. Mert ez a fajta bornírtság és ízléstelenség éppen csak a legfontosabbtól foszthatja meg az utolsó magyar hadifoglyot. A boldog és békés öregkortól.

Veress Jenő
Népszava

qwer1234 Creative Commons License 2000.08.21 0 0 56
No, az hogy valaki érdekli, vagy nem érdekli az embert, az nem egyenlő azzal, hogy tiszteli, vagy nem tiszteli ! Igazad van, kijár a tisztelet T.A.-nak ! De rajta kívül minden más embernek is. (Ennek a mértékeiről most nem szólnék.)
qwer1234
Tibor Arato Creative Commons License 2000.08.20 0 0 55
Mellekes, hogy kicsoda volt, de megerdemel tiszteletet. Borzasztoan megkinozhattak a vorosok fogsaga idejen. Mint mart mas is mondta, csoda, hogy eletben van; Szerintem Hosnek lehet minositteni.
>>>Sky<<<
Előzmény: qwer1234 (52)
qwer1234 Creative Commons License 2000.08.20 0 0 54
Nem tartom magamban, mert ugyanakkora jogom van ehhez, mint neked ahhoz, hogy ne tartsd magadban azt, hogy érdekel ! Demokrácia van !
qwer1234
Előzmény: cucu (53)
cucu Creative Commons License 2000.08.20 0 0 53
Nem, nem kötelezo, hogy érdekeljen, de ezt tartsd magadban, mert nagyon sok magyar embert megsértesz ezzel.
cucu
Előzmény: qwer1234 (52)
qwer1234 Creative Commons License 2000.08.19 0 0 52
cucu:
"Te kis pondró!
Örülj neki, hogy a te apád nem volt orosz hadifogságban és annak, hogy fogalmad sincs, mit is jelent valójában a "törvénytelen szocializmus" fogalma.
cucu"

Olyan kedves vagy ! Egyébként meg örülök ! És ? Ezért kötelező, hogy baromira érdekeljen, mi van Tamás Andrással ????? Aki már nem is T.A. ???
qwer1234

Előzmény: cucu (44)
micu Creative Commons License 2000.08.19 0 0 51
Mindenesetre ettől a szerencsétlen embertől az életét rabolta el a cuculizmus. Persze, messze nem ő volt az egyetlen, de szvsz a média ez egyszer pozitív dolgot tett hogy legalább az a szánalmas roncs hazatérhetett ami az elhurcolt emberből megmaradt. Ami azt illeti, az hogy egyáltalán életben maradt ott, önmagában is tiszteletre méltó.
Üdv:Micu
Wazull Creative Commons License 2000.08.19 0 0 50
Pokat!

"Emlegetni kell, mert csupán 40 évük volt, hogy a "jó barát, nagy testvér" segítségét kérjék, hogy a náluk elfekvoben lévo magyarokat felleljék és hazahozzák. Ha ez megtörtént volna, akkor most nem lenne szenzáció és szánalom."
Ezt joreszt megtettek. Ket nagyapam a haboru vegetol ket ill. harom evig luxusuton volt a Szojuz-ban a Malenkij Robot Tours-szal. Valami allamkozi egyezmeny kereten belul (nekik azt mondtak, hogy Sztalin elvtars joindulatabol, rohej...) hazajohettek. Merthogy ok egyaltalan tuleltek...
Tamas Andras esete a atlagostol eltero, hogy mert csuktak dilihazba, meg miert nem kerult elobb haza. Egyszer talan kiderul...

Előzmény: Pokat (47)
Wazull Creative Commons License 2000.08.19 0 0 49
Pokat!

Az elmult 10 (na jo, csak 10-4) evben sem tortent semmi eziranyban, akkor pedig eppen nem az MSZ(M)P volt a csalanhegy tetejen. A kormany most is nagy ivben szarik az egesz dologra (pedig hat ez nepnemzeti, verjobboldali bagazs lenne, vagy mi). Veer Andras az OPNI fonoke is ezt serelmezte, hogy Tamas Andrast a kutya nem varta a kormany reszerol a repteren. Kb. ennyire erdekli oket a dolog. Azt, hogy egy bohoc ugy gondolta, hogy a szemelyes nepszerusegenek jot tenne egy ilyen alamizsnaoszto kis kirandulas, az megint csak oket minositi.
Arrol esetleg tudsz-e olyan kezdemnyezesrol, hogy a Don-kanyarban elpusztult II. Magyar Hadsereg rehabilitalasara tett-e barmilyen lepest jelenlegi (nem kommunista) kormanyunk? Vagy a '90-es kormany? Merthogy nem. Pedig nyilvan a komenistaktol nem is varta volna el senki. Toluk talan azert jobban, azon kivul, hogy sajat kis pocsuket suttetik a nagy kozos tuznel...

Előzmény: Pokat (47)
Wazull Creative Commons License 2000.08.19 0 0 48
Ez a magyarkent meghalni ez nekem is megutotte a fulemet. Nem hiszem, hogy szerencsetlen Tamas Andras nagyon meg akarna halni, az orvosi jelentes szerint jo egeszsegi allapotban van.
Kivalo miniszterunk az "elni" szora akart valami jo kis patetikusat mondani, es eleg sutan ennyi jott ki belole.
Valahogy az egesz olyan Gyalog-galopposra sikeredett (...de hat meg elek!)
Tenyleg, az ilyen nagy eszu emberek jobban tamaszkodhatnanak a beszediroikra, akkor talan kevesebb hulyeseget mondananak. Ha mar csak ennyire futja nekik agyilag...
Előzmény: Szittya (43)
Pokat Creative Commons License 2000.08.19 0 0 47
Wazull!

"A komenistaknak is van boven szar a fuluk mogott, de nem hiszem, hogy Tamas Andras hadifogsagaert oket kellene most emlegetni. "

Emlegetni kell, mert csupán 40 évük volt, hogy a "jó barát, nagy testvér" segítségét kérjék, hogy a náluk elfekvoben lévo magyarokat felleljék és hazahozzák. Ha ez megtörtént volna, akkor most nem lenne szenzáció és szánalom.

Előzmény: Wazull (46)
Wazull Creative Commons License 2000.08.19 0 0 46
Pokat!

Ha jol emlekszem, nem irtam semmi olyat, hogy ki felelos a magyar katonak orosz hadifogsagba keruleseert. Talan az is megerne egy miset, de azt hagyjuk masik topic-ra. Ha jol emlekszem, azidotajt eppen nem kommunistak iranyitottak az orszagot, amikor hadba leptunk az oroszokkal.
A komenistaknak is van boven szar a fuluk mogott, de nem hiszem, hogy Tamas Andras hadifogsagaert oket kellene most emlegetni. Vagy nincs rajtuk sapka?
Az altalam nevezett demagog populista politikusok pedig valoban demagog populistak, fuggetlenul attol, hogy Tamas Andras volt-e hadifogoly egyetlen napot is, vagy sem...

Előzmény: Pokat (45)
Pokat Creative Commons License 2000.08.18 0 0 45
Wazull!

Az általad nevezett demagog populista politikusok nem hurcoltak el, nem tüntettek el embereket. Tudod ez a komcsik kiváltsága. Azoké az embereké akik most is ott ülnet a parlamentben de most nem MSZMP hanem MSZP színeiben. Csak egy betu, és máris fordul a kocka?
Tamás András nem tehet arról, hogy oda került, arról még kevésbé, hogy mostanig le se szarták, hogy a "nagy testvérnél", hány magyart felejtettek ott.

cucu Creative Commons License 2000.08.18 0 0 44
Te kis pondró!
Örülj neki, hogy a te apád nem volt orosz hadifogságban és annak, hogy fogalmad sincs, mit is jelent valójában a "törvénytelen szocializmus" fogalma.
cucu
Előzmény: qwer1234 (-)
Szittya Creative Commons License 2000.08.18 0 0 43
Torgyán hozta a formáját! Különösen a "magyarként meghalni" fordulat volt eredeti kedveskedés. Az átadott összeg talán maga a temetési segély?
Előzmény: Wazull (42)
Wazull Creative Commons License 2000.08.18 0 0 42
A szomoru az egeszben, hogy ezt az oregembert maris a populista demagog politikusok hasznaljak eszkozkent:

"Tamás András az elcsatolt területeken
élők sorsát jelképezi, ami vele történt,
az a magyarság szimbólumaként
tekinthető" - közölte Torgyán József
földművelésügyi és vidékfejlesztési
miniszter pénteken, azt követően, hogy
az Országos Pszichiátriai és
Neurológiai Intézetben meglátogatta a
nemrégiben hazatért, utolsó magyar
hadifogolyként emlegetett férfit.

Torgyán József kezet rázott a
beteggel, majd hogy "élete alkonyát
megédesítse" két darab, összesen 100
ezer forintnyi kötvényt ajándékozott
neki minisztériuma nevében.

"Ha nem is élhetett magyarként,
remélem magyarként fog meghalni." -
fogalmazott a miniszter az MTI jelentése
szerint.

Ljuba Creative Commons License 2000.08.16 0 0 41

Én örülök, ha híreket közölnek róla. Mindennap kapcsolgatom este a csatornákat a tévén, hogy hol tudok meg róla valamit. Remélem, továbbra is értesülök arról, hogyan alakul a sorsa. Nemegyszer megkönnyeztem a tévé előtt ülve, mikor róla peregtek a képsorok. Remélem, már nem szenved tovább ez a szegény öregember...
szega Creative Commons License 2000.08.16 0 0 40
Szerintem most már békén kéne hagyni azt a szegény öregembert. Bár szerintem a média még egy pár bort le fog róla húzni. Mondjuk ráveszik arra, hogy népdalokat énekeljen, és komoly konkurrenciája legyen Uhrin Benedeknek! :-)))
fafaj Creative Commons License 2000.08.16 0 0 39
Kedves qwer1234!
Végre írtál valami értelmesebbet. Tegnap még téged sajnáltalak, de nagyon, hogy a hírekben, médiában nem találtál mást amivel tele lehet a péród! (lehetett volna részletesebb a topicnyitód)
Egy ilyen öreg katonát a médiának is tisztelnie kellene!
És honnan veszik a bátorságot az "utolsó" jelzohöz, bejárták muszkaföldet? Aligha. Arra nincs pénz, ido, energia, kedv. A "szenzációhoz" 1 ember is elég.

fafaj

Előzmény: qwer1234 (32)
Lógáz Creative Commons License 2000.08.16 0 0 38

Szerintem itt csak jobb lehet szegény Tamás András sorsa. Tekintve hogy végre anyanyelvi környezetben lehet. Hogy a siralmas magyar egészségügyi viszonyok sem hasonlíthatók össze az ottanival. Ahol Vér András pszichiáter látogatásakor még víz sem volt. Az ottaniak elmondása szerint még a betegek élelmezése sem biztosított, nemhogy a szakszerű gyógyszeres kezelés. Télen sokszor nincs fűtés. Az ott dolgozók fizetése is nagyon kevés, nem lehet tudni, nem-e a betegek sínylik ezt meg. Mennyit lopnak a betegek élelméből, stb. Az ott lakók alkoholisták, sokan követnek el öngyilkosságot, nem ritka, hogy egyik-másik öl is. Jó volna, ha hátralevő éveire kapna a bácsi kárpótlást az államtól, ennyi a legkevesebb...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!