A Takarékbank 2 százalékot vett az egy év alatt ötvenszeresére dráguló Konzumban

2017.07.12. 17:36
Ember legyen a talpán, aki még kiigazodik valamennyire a Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért körül sűrűsödő és folyamatos tranzakciós mozgásban működő befektetések és érdekeltségek viszonyai között. Most éppen a Takarékbank vett részesedést a Konzumban.

Mindjárt leírjuk, hogy ma mit jelentett be a csoport, de muszáj egy kis bevezetővel kezdeni. Van egy részvény a tőzsdén, Konzum Nyrt. a papírokat kibocsátó részvénytársaság neve, és ez a cég egy év alatt éppen ötvenszeresére drágult. Sokféle érdekeltség kapcsolódik ehhez a céghez, nemrég például arról szóltak a hírek, hogy a közvetett érdekeltsége által kezelt Konzum PE Magántőkealap nevű alap átmenetileg részesedést szerzett az FHB Jelzálogbankban. Majd az FHB-ra ajánlatot tett a Takarékbank. A Konzum PE ki is szórta bizonyára szép nyereséggel a papírjait. Most pedig a Takarékbank  2 százalékkal beszállt a Konzumba, ráadásul ezt a részesedést éppen az ominózus alaptól vette.

Bonyolult? Az. Mindjárt értelmezzük, de előbb akkor jöjjön a hivatalos bejelentés. A tőzsdén jegyzett részvénytársaság, a Konzum Nyrt. július 12-én, vagyis ma délután jelentette be a tőzsdén, hogy a résztulajdonában álló Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Konzum PE Magántőkealap eladott 2 százaléknyi Konzum-részvényt a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (köznapi nevén a Takarékbank) részére, ezáltal a Konzum PE Magántőkealap részesedése 43 százalékra csökkent a Konzumban.

Nehéz követni? Igen, elég nehéz, ez a sokszorosan önnön farkába harapó kígyó esete. Kicsit olyan, mintha a saját nagyapám lenne az unokám is egyben. Próbáljuk egyszerűsíteni! Vannak a tőzsdén mindenféle Mészáros Lőrinchez is kapcsolódó cégek (Konzum, Opimus). Ezek közös jellemzője, hogy óriási mozgás van körülöttük. Az árfolyamok mennek, mint a rakéta és a forgalom már a blue chipekét verdesi.

Mi történik? Ha megkérdeznénk az érintetteket, ők büszkén hátradőlnének, hogy végre a hazai intézmények is észrevették, hogy a Konzum milyen jó befektetés, várjuk a további érdeklődőket és a nemzetközi alapkezelőknek is szívesen prezentálunk.

Egy pillanatra muszáj a múltbeli gigantikus áremelkedésen is elmerengeni. Valakinek bennfentes információja volt? Vagy egyszerűen a tőkepiaci közvélemény is felismerte, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében (NER) létezik egy végtelenül sikeres „aranyember”, Mészáros Lőrinc, akinek mindenki a cégtársa szeretne lenni, hiszen ez itthon a gazdagodás, a könnyű hitelhez jutás, a pályázati és az anyagi siker záloga.

Valójában én persze nem gondolnám, hogy a korábbi áremelkedés azért következett be, mert kiszivárgott, hogy beszáll a Takarékbank. Annyira azért nem izgalmas, hogy 2 százalék erejéig beszáll az a Takarékbank, amely már így is ezer szállal kötődött ehhez a rendszerhez. Például a B3 Takarék révén. (A B3 Takarék és a Takarékbank ugyanúgy Vida József befolyása alatt áll és Mészáros Lőrinc úgy vette meg Gyárfás Tamástól a Nap TV régi székházát, hogy azt a B3 Takarék 890 millió forinttal finanszírozta. A takarékszövetkezeti integráció szabályai szerint az ilyen nagyhiteleket a Takarékbank, mint központi bank hagyja jóvá. A B3 azt is meghitelezte Mészáros Lőrincnek, hogy megvegye a herceghalmi Talentis-cégeket. Ugyanez a sztori.)

Hogy ebbe a kívül-belül összefonódó világban van-e bármi jelentősége ennek a vásárlásnak, nem tudni. Nyilván érdekes lenne az ár. A Konzum árát alacsony közkézhányad mellett hetek, hónapok óta verik fel a tőzsdén.

A Konzum egy éve még 50 forint volt, most 2500 forint felett van. Az ár a négyzetére, vagyis az ötven forint az ötvenszeresére emelkedett.

Nem a matematikai tudásomat szeretném csillogtatni, de a kérdést azért feltenném: ez reális? Ki tudja ebben a furcsa világban? Ha én a Takarékbanknak lennék a kisebbségi tulajdonosa és a bankom beszállna egy éppen ötvenszeres áremelkedésen átmenő cég részvényébe, nem lennék boldog. De egyrészt nem vagyok a Takarékbank tulajdonosa. Másrészt ki tudja, simán lehet, hogy a NER-ben tényleg az égig nőnek a fák. Miért drágult ennyit ez a papír, hogy valaki jó drágán tehessen bele pénzt? Miért tesz bele valaki ilyen áremelkedés után pénzt? Ezek lennének a piaci jellegű kérdések.

De ezen a piacon minden lehet. Egy év alatt 50 forintról, 2500 forintig ment a Konzum, nem tudjuk mi jön a következő évben.