A forint sorsáról tárgyalhatott a monetáris tanács

2009.03.07. 13:08 Módosítva: 2009.03.07. 13:21
Pénteken este összeült a monetáris tanács, a megbeszélés témáját ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni. A Népszava szerint a forint gyengüléséről volt szó, az biztos, hogy kamatemelésről nem döntöttek.

Péntek este összeült a monetáris tanács - erősítette meg a Portfolio.hu-nak Hevesi Nóra, a jegybank szóvivője. Ugyanakkor arról sem ő, sem pedig Simor András a Kossuth Rádióban nem nyilatkozott, hogy mi volt az ülés témája.

A Népszava úgy tudja, hogy a forint gyengülése volt a téma, ami tekintettel arra, hogy az árfolyam pénteken történelmi mélypontjára ért, egészen biztosan fontos eleme volt a megbeszéléseknek.

A tanácsülésen nem született döntés - hangzik a hivatalos verzió, ám ez inkább csak azt jelentheti, hogy kamatdöntés (emelés) nem született, hiszen ezt egyből bejelentette volna a testület. Ugyanakkor ha bármilyen más típusú forintvédő intézkedésről (például intervencióról) állapodott volna meg a monetáris tanács, arról aligha tett volna ki közleményt.

A szakértők is bizonytalanok a tekintetben, hogy a forint mekkora gyengülése tolerálható pénzügyi stabilitási szempontból. A vállalatok a fedezeti ügyleteken, a lakosság a devizahitelein bukik sokat, az emiatt romló hitelportfólió pedig a bankoknak nem tesz jót. Ugyanakkor abban többnyire egyetértés van, hogy elsősorban nem a jelenlegi árfolyamszint okozza a pénzügyi stabilitási aggodalmakat, ebben a tartományban még nem súlyosak a következmények. A bizonytalanságot inkább az árfolyam gyengülő trendje táplálja, ez szintén azt erősíti meg, hogy monetáris tanács rendkívüli ülésén elsősorban a kurzusról lehetett szó.

A Népszava által megkérdezett szakértők úgy vélték, hogy 500 millió euróval folyamatosan megjelenve az eladók között az MNB akár 300 forint alá is le tudja szorítani az árfolyamot.