Egyre több cég nem tudja fizetni adósságát

2009.04.14. 14:33

A magas hozamú kockázati kategóriába sorolt nyugat-európai cégadósok közel 30 százaléka is hátralékba kerülhet törlesztéseivel a következő két évben, áll a Standard & Poor's kedden Londonban közzétett előrejelzésében. Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service globális szinten is a vállalati adósi minőség meredek romlásáról számolt be, és további hanyatlást jósol. Az S&P átfogó keddi prognózisa szerint a romló gazdasági környezet, a rossz vállalati eredmények és a gyengébb lábakon álló cégek korlátozott tőkepiaci hozzáférése miatt az idén, sőt valószínűleg jövőre is folytatódik a nem fizetővé válások számának gyorsuló növekedése, amely már 2008 negyedik negyedében megkezdődött.

A hitelminősítő jelenleg azzal számol, hogy az általa spekulatív - vagyis befektetési szint alatti - kategóriába sorolt nyugat-európai cégadósok közül az idén 90-112 állhat le adósságai törlesztésével. Ez azt jelentené, hogy az S&P által adósosztályzattal vagy adóskockázati értékeléssel nyilvántartott 765 nyugat-európai vállalat 11,7-14,7 százaléka válna nem törlesztővé 2009-ben.

A Standard & Poor's keddi londoni elemzése szerint 2010-ben is még hasonló mértékű nem törlesztővé válási arány várható e vállalati adósi körben. A cég azt írta, hogy már a tavalyi év végén is "drámai" mértékben megugrott a hátralékossá váló spekulatív osztályzatú európai cégek száma és az érintett adósság értéke. Az S&P kimutatása szerint 2008 negyedik negyedévében 22 vállalat állt le adósságának törlesztésével; a nem teljesítővé vált cégadósság értéke abban a három hónapban 26,8 milliárd euró volt.