Csődvédelmet kér a jövő héten a Chrysler

2009.04.23. 22:28
A csődvédelmi eljárás után az új céget a Fiaton kívül az amerikai autóipari szakszervezet, a pénzügyminisztérium és a hitelezők tulajdonolnák.

A Chrysler amerikai autógyártó vállalat valószínűleg már a jövő héten csődvédelmet kér, a pénzügyminisztériumban már folynak az előkészületek - jelentette csütörtökön a The New York Times internetes kiadása.

A pénzügyi tárca elvi megállapodásra jutott a United Automobile Workers autóipari szakszervezettel arról, hogy utóbbi tagjainak nyugdíjai és az egykori dolgozók egészségügyi juttatásai nem kerülnek veszélybe a csődeljárással - írta az újság az intézkedésről közvetlen tudomással bíró forrásokra hivatkozva.

A tervek szerint az olasz Fiat cég és a detroiti vállalat fúziója végbemegy a csődeljárás során.

Az még nyitott kérdés, hogy mi lesz a Chrysler hitelezőivel, akiknek 6,9 milliárd dolláros követelésük van. A kormány legutóbbi ajánlata az volt, hogy a hitelezők minden dollár után 22 centet, összesen 1,5 milliárd dollárt kapnának, és 5 százaléknyi részesedéshez jutnának az újjászervezett vállalatban. A hitelezők képviselői korábban 65 centet (4,5 milliárd dollárt) és 40 százalékos tulajdonhányadot kértek.

A The New York Times szerint valószínűleg egy másik csőd közeli állapotban levő detroiti autógyárra, a General Motorsra is csődeljárás vár, a pénzügyminisztérium ezen is dolgozik.

A Chryslernek eredetileg április 30-i határidőt szabott az Obama-kormány az átszervezésre, a GM pedig június 1-jéig kapott haladékot. A feltételezések szerint a kormány fedezni fogja a Chrysler működési költségeit a csődvédelmi eljárás alatt. A Fiat eredetileg 35 százalékos részesedéshez jutott volna az amerikai gyárban, de ezt később 20 százalékra mérsékelték. Washington jelezte, hogy 6 milliárd dollárig terjedő segítséget nyújt, ha a két cég összeolvad.

A csődvédelmi eljárás után az új céget a Fiaton kívül az amerikai autóipari szakszervezet, a pénzügyminisztérium és a hitelezők tulajdonolnák.