Újabb gázválságtól tart a Gazprom vezérigazgató-helyettese

2009.07.05. 10:38 Módosítva: 2009.07.05. 10:46
Ukrajna fizetésképtelen és az EU-t is kiszolgáló gáztározói nincsenek feltöltve.

A bizonytalan ukrajnai földgáztárolási helyzet miatt újabb gázválság alakulhat ki az orosz Gazprom energetikai konszern vezérigazgató-helyettese szerint.

Alekszandr Medvegyev elmondta: a januári krízist lezáró orosz-ukrán szerződés ellenére egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben nem lesznek szállítási nehézségek. "Nagy a kockázata egy újabb válságnak" - mondta Medvegyev a Focus című német hírmagazinnak.

Üresek a tárolók

A Gazprom exportjáért felelős 53 éves menedzser szerint nem csupán a gazdasági válságban megrendült Ukrajna fizetőképessége jelenthet gondot. Az esetleges rendezetlen számlák mellett van egy technikai jellegű probléma is; nincsen elég gáz az ukrajnai tározókban, "a télen megugró európai földgázszükséglet fedezésének pedig előfeltétele, hogy legyenek tele a földalatti gáztározók Ukrajnában" - mondta Medvegyev.

A szakember becslése szerint 4-5 milliárd dollár értékben hiányzik földgáz az ukrán tárolókból. "Jelenleg nincs megoldás erre a problémára, még rövid távú, a következő téli szezonra vonatkozó sem" - mondta a Gazprom vezérigazgató-helyettese a német hetilapban megjelent interjúban. Medvegyev hangsúlyozta: az idő sürget, mert a tározók feltöltése hónapokig tart.

Az Európai Bizottság a héten arra kérte az uniós tagállamokat, hogy saját gáztárolóik teljes feltöltésével készüljenek fel a földgázellátás esetleges újabb fennakadására. A brüsszeli bizottság éppen a bizonytalan ukrajnai gáztárolási helyzetre hivatkozva jelezte, hogy tanácsos a korábbinál alaposabban felkészülni a télre.
Az év elején fennakadásokat okozott az unió és több európai ország gázellátásában, hogy árvitájuk miatt Oroszország csökkentette az Ukrajnának szállított földgáz mennyiségét. Az orosz gáz jelenleg 80 százalékban Ukrajnán át érkezik az Európai Unióba. A teljes szükséglet egynegyedét fedezi, de a keleti tagországokban ez az arány jóval magasabb.