Új életre kel a General Motors

2009.07.10. 20:52
A vártnál gyorsabban, 40 napi csődvédelmi eljárás után új életre kelt pénteken a General Motors amerikai autóipari vállalat, kevesebb munkaerővel és kevesebb márkával.

A csődeljárás végén egy a korábbinál karcsúbb GM lép elő; a Detroitban aláírt megállapodás értelmében az életképes üzletrészek átkerültek a többségi állami tulajdonban levő új GM-hez.

Szakértők szerint a másik jelentős amerikai járműipari céghez, a Chryslerhez hasonlóan gyorsan lebonyolított átszervezés siker az Obama-kormány számára, amely azt ígérte, nem engedi a legnagyobb amerikai autógyár eltűnését, és elkötelezte magát a munkahelyek megmentése mellett.

A kormány ugyanakkor komoly kockázatot vállal a 60 százalékos tulajdonrésszel; a működési költségek jelentős csökkentése ellenére kihívást jelent a vállalat számára a gazdaság folytatódó gyengélkedése és a cég régóta tartó piaci térvesztése. Mirko Mikelic, a Fifth Third Bank befektetési menedzsere szerint nem lehet új, inkább csak egy kisebb GM-ről beszélni, amely jelenleg túlélési üzemmódban van, sok akadályt kell leküzdenie.

Fritz Henderson cégvezető közölte: a megújult vállalatban egész irányítási szinteket szüntetnek meg, felgyorsítják a döntéshozatalt és megnyirbálják a hivatalnoki apparátust, amely a bírálók szerint hozzájárult a 100 éves autógyár csődjéhez. A fehérgalléros munkaerő nagyságát több mint 20 százalékkal csökkentik, hatezer állást számolnak fel. A vezetői posztok száma 35 százalékkal fog csökkenni.

A csődeljárás során felszámolták a GM adósságának és egészségbiztosítási kötelezettségeinek egy részét, a csődeljárási előtti 176 milliárd dolláros adósságot 48 milliárdra csökkentették. Ezenkívül a japán gyártókéval, például a legfőbb vetélytárs Toyotáéval azonos szintre csökkentették a munkaköltségeket. A munkahelyek száma a 2008 végi 91 ezerről 68 500-ra mérséklődik.

Az új, szintén detroiti központú General Motors egyik fő célkitűzése a takarékosabb autók előállítása, kevesebb márkára és modellre koncentrálva, kisebb számú márkakereskedéssel. A régi GM-től az új vállalathoz került a Chevrolet, a Cadillac, a Buick és a GMC márka, míg a veszteséges, elhagyott üzemekre több éves felszámolás vár. A korábban nyolc márkát előállító gyár megszabadul a Hummer, a Saturn, a Saab és a Pontiac márkától.

A kötvénybirtokosok, akiknek 27 milliárd dollárral tartozott a régi GM, 10 százalékos részesedést kapnak az új cégben. Az amerikai pénzügyi tárca 60,8 százalékos tulajdonrészt fog birtokolni, 11,7 százalékot a kanadai, illetve az ontariói kormány kap, és az UAW autós szakszervezethez kapcsolódó nyugdíjalapnak 17,5 százalék jut.