Csak minta a hamis japán mangalica?

2009.09.08. 20:08
A Hungary Meat Kft. azt állítja, csupán mintaként szállított háromszáz kiló mangalicahúst Japánba. A szállítmány jóval az egyetlen magyar exportőr, a Pick Szeged Zrt. mangalicahúsárai alatt jelent meg a piacon. A kiskunfélegyházi cég nem rendelkezett a Magyar Mangalica Szövetség megfelelő igazolásával.

A mangalicahamisítási ügy hétfőn pattant ki, miután az agrarhaszon.hu közölte a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatójának nyilatkozatát. A vezérigazgató arról panaszkodott, hogy egy ismeretlen cég olcsó, és valószínűleg nem jó minőségű mangalicahússal jelent meg a japán piacon, ami veszélyezteti a kitűnő minőségű magyar áru pozícióit. A Pick 11 000 forintnak megfelelő jenért tudja adni az eredtvédett, igazolt minőségű mangalicahús kilóját a világ egyik legjobb húspiacaként számon tartott Japánban.

Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint cége két éve dolgozik a mangalica termékek bevezetésén a japán piacon. Az utóbbi hónapokban komoly sikereket értek el, a mangalica megjelent a legnevesebb japán szállodák és éttermek kínálatában.

A Pick Szeged Zrt.-hez az elmúlt hét végén érkezett jelzés arról, hogy egy japán nagykereskedő irreálisan alacsony áron kínál magyar mangalicahúst. A vállalkozás az értékesítéshez a Pick japán honlapján található anyagokat használta föl.

A Pick Szeged Zrt. azonnal megkereste a Mangalica Szövetséget, hiszen magyar mangalicaként csak az ő igazolásukkal hozható forgalomba termék, ám kiderült, hogy a Picken kívül más Japánba exportáló cégnek nem adtak ki igazolást. Ezt megerősítette Tóth Péter, a Mangalica Szövetség elnöke is. Kovács László szerint az igazolások nélküli termék forgalomba hozatala, amellett, hogy komoly anyagi hátrányt okoz a cégnek, veszélyezteti a Pick és a magyar mangalica kemény munkával kialakított hírnevét, a magyar húsexportot, valamint a hazai mangalicatenyésztést is. Ha a mangalica termékeket nem sikerül elhelyezni a japán piacon, a felvásárlási árak 30-40 százalékkal esnek, ami lehetetlen helyzetbe hozza a termelőket és az őshonos fajta eltűnéséhez vezethet.

A Pick Szeged Zrt. a japán nagykövetségen keresztül felhívta a figyelmet, hogy hamisítvány került a piacra, írásban kérte a földművelés ügyi tárcát az eset kivizsgálására, valamint jogi úton megkereste a terméket forgalomba hozó japán nagykereskedőt is - mondta a vezérigazgató.

Kedden kiderült, hogy az olcsó hús szállítója a korábban a magyar labdarúgásban is megfordult olasz befektető, Piero Pini érdekeltségébe tartozó kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft.

A cég azt közölte, hogy a háromszáz kilónyi mangalicahúst mintaként, Piero Pini egyik üzleti partnerének kérésére szállították a szigetországba. A húst Moldován Andrástól, a Mangalica Szövetség egyik tagjától vásárolták meg, és az áruhoz csatoltak minden szükséges okmányt. Arra a cég ügyvezető igazgatója sem tudott pontos választ adni, hogy a szállítmány rendelkezett-e a Mangalica Szövetség igazolásával. A Hungary Meat vezetője hangsúlyozta: a Piero Pini tulajdonában lévő cégcsoport komoly pozíciókkal rendelkezik a japán sertéshúspiacon, és nincs szándékukban mangalicahúst exportálni a Távol-Keletre.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megkapta a Pick Szeged Zrt. levelét, és vizsgálja az ügyet.